Il ameninti pe copil ca nu mai vine Mosul daca nu e cuminte?
”Daca nu mergi acum la culcare, am sa-i scriu Mosului ca nu esti cuminte si nu iti va mai aduce cadouri!”
”Iti tot spun sa pui la loc lucrurile pe care le folosesti, insa de fiecare data te faci ca uiti. Si Mosul va uita de tine anul acesta!”
Majoritatea parintilor apeleaza la aceasta tactica in preajma sarbatorilor de iarna fiindca deseori functioneaza. Functioneaza insa pe termen scurt, pana cand copilul deschide cadourile in seara de Craciun. Putini sunt parintii care chiar isi pun in aplicare amenintarile.
Exista doua situatii care apar frecvent:
- Copiii isi remediaza comportamentul si, inainte de Craciun, evita orice motiv de disputa pentru a primi cadouri.
- Copiii continua sa fie la fel de razvratiti, insa tot isi primesc cadoul, chiar daca au fost amenintati ca Mosul va uita de ei. Multi parinti aleg sa procedeze astfel fie pentru ca au cumparat deja cadoul, fie pentru ca nu vor de fapt sa il intristeze pe copil.
Ce inteleg copiii cand ii amenintam ca nu mai vine Mos Craciun la ei?
Ce mesaj transmitem de fapt copiilor atunci cand ii amenintam ca nu vor primi nimic de la Mos Craciun daca nu isi corecteaza comportamentul? Iata cum pot interpreta copiii aceste amenintari:
- ”Parintii mei s-au aliat cu Mos Craciun impotriva mea, deci acesta nu e deloc un om bun.”
- ”Pana la Craciun trebuie sa fiu cuminte, altfel nu primesc nimic.”
- ”Oricum eu sunt cel care ii trimit scrisoare Mosului si acesta ma va asculta pe mine.”
- ”Il urasc pe Mos Craciun si nu mai vreau niciun cadou pentru ca nu sunt lasat sa fac ce vreau eu.”
In situatia amenintarii cu Mosul care vine numai la copiii cuminti riscam deseori sa cadem in capcana mituirii copilului. Specialistii sustin ca mituirea sau acordarea de recompense sunt tehnici de corectare a comportamentului la copii care functioneaza doar pe termen scurt, pe termen lung, ele nefiind eficiente.
Articolul continua pe pagina urmatoare: Cu ce sa inlocuiesti amenintarile
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/flem007_uk/3135487133
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum puteti petrece in familie Ziua Culturii Nationale
Pe 15 Ianuarie, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu, sarbatorim si Ziua Culturii Nationale. Cum poti marca aceasta zi in familie? Iata cateva idei.
-
Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
Ocazie unica de a vedea înaintea tuturor Spider-Man: Across the Spider-Verse, plus multe alte animații, la preț special pentru toată lumea
-
Ziua Limbii Romane. Cum ii invatam pe copii sa vorbeasca corect
Ziua Limbii Romane este sarbatorita in fiecare an pe 31 august, incepand din anul 2011, prin evenimente culturale si educative diverse, care au rolul de a ne aminti bucuria de a citi, a comunica si a crea in limba noastra. Iti propunem sa sarbatorim Ziua Limbii Romane descoperind cateva lucruri mai putin cunoscute despre aceasta si explorand feluri in care ii putem ajuta pe copii sa invete sa vorbeasca corect de la cele mai mici varste.
Adauga tu primul comentariu: