characters characters

Legenda lui Mos Craciun

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 decembrie 2014    |   7921 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Mos Craciun
Desi este atat de popular azi incat am putea crede ca Mos Craciun este un personaj care exista “de cand lumea”, Mos Craciun nu a fost intotdeauna... Mos Craciun:).

Exista mai multe legende si povesti despre Mos Craciun, acestea evoluand diferit in parti diverse ale lumii.

Legenda lui Mos Craciun

In traditia romaneasca, Mos Craciun este legat de nasterea lui Iisus. Se spune ca Maica Domnului a cerut gazduire de la Mos Ajun, pentru a-l naste pe Iisus. Mos Ajun spune ca este prea sarac si o trimite la fratele lui mai mare si mai bogat, Mos Craciun. Mos Craciun nu stie cine este cea care ii cere adapost si o trimite sa nasca in grajdul vitelor. Craciuneasa, sotia lui Mos Craciun o ajuta sa nasca, fara stirea sotului. Mos Craciun, infuriat cand afla acest lucru, ii taie mainile Craciunesei. (In unele variante ale legendei, Maica Domnului ii lipeste mainile la loc Craciunesei.) Afland insa ca in grajdul sau s-a nascut Iisus, Craciun se caieste si devine primul crestin sau „sfantul cel mai batran”. Poti gasi aceasta legenda in volumul “Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român“, de Ion Ghinoiu.

O alta legenda a lui Mos Craciun il infatiseaza ca pe un mester batran caruia ii placea sa faca jucarii. El le vindea in Ajunul Craciunului, dar fiindca a vrut sa ofere jucarii si copiilor saraci, a inceput sa le ofere cadou. Afla legenda din materialul video de mai jos:

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/alicepopkorn/11626627335/


Articolul continua pe pagina urmatoare: Cum a aparut mos Craciun

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe