characters characters

Evitarea pedepsei

Propus de: Zoe Zincu   |   27 mai 2009    |   2833 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


 Daca pedepsiti des copilul, atunci devine insensibil.

Cand este vorba despre un comportament pe care copiii nu il pot controla sau cand ei nu vor absolut deloc sa asculte, izolarea este o metoda eficienta de a-l determina pe copil sa nu se mai comporte intr-un anumit fel.

Izolarea este o forma de pedeapsa extrem de putin daunatoare copilului (daca nu se intampla de prea multe ori).

Caracteristici: comportament in mod evident daunator altora (agresivitate corporala, precum lovituri cu mainile sau cu picioarele). Trebuie sa fie depasita o anumita limita: copilul face un lucru pe care stie ca nu are voie sa il faca, acesta fiind grav sau suparator.

O forma de pedeapsa ar fi confiscarea unui lucru placut copilului.

Exemplu: joaca fotbal in camera, iar mama ia mingea dupa ce anterior il avertizeaza de mai multe ori ca va proceda in acest fel.

In aceata foma de pedeapsa este important:

- sa fie aplicata imediat dupa ce constatati fapta;
- pedeapsa sa se potriveasca cu fapta;
- sa fiti consecventi: faceti ce spuneti; spuneti ce faceti.
- Pedepsele nu sunt placute; deci, nu exagerati cu pedepsele. Nu amenintati cu ceva ce nu puteti face. Mai bine acordati atentie lucrurilor frumoase pe care le face copilul. Astfel, preintampinati maniera negativa prin care copilul incearca sa va atraga atentia.

Daca il pedepsiti des, atunci devine insensibil.

De retinut!


- Explicati de ce il pedepsiti.
- Faceti-o direct.
- Nu exagerati cu pedeapsa.
- Nu pedepsiti prea des.
- Dati-i copilului atentie si laudati-l pentru lucrurile frumoase pe care le face.

Se intampla uneori ca, noi, parintii, educatorii, sa ne impotmolim intr-un anume punct in relatia cu copiii nostri. Desi l-ai avertizat de nenumarate ori, i-ai interzis sau l-ai pedepsit, totusi, copilul continua sa faca acelasi lucru pe care stie ca nu are voie sa-l faca.

Haideti sa ne gandim cum am putea sa prevenim un asemenea comportament.


Iata cateva solutii care pot fi oricand combinate cu alte modalitati de evitare sau prevenire a pedepsei.

- Asezi telecomanda televizorului undeva sus astfel incat copilul tau sa nu ajunga la ea. Aveti grija ca totul in casa sa fie pus la loc sigur: ascunde chibriturile, bricheta, stabileste programul de vizionare TV.
- Lasa-l pe copil sa vada si sa suporte consecintele faptelor sale. Raul pe care il face se transforma, uneori, in pedeapsa si atunci nu mai e nevoie ca parintii sa mai dea o alta pedeapsa. Exmplu - copilul nu-si face ordine in camera si, ca urmare, nu mai poate gasi nimic. Daca nu isi pune hainele murdare in cosul cu rufe, nu mai are cu ce se imbraca. Atunci cand intarzie la masa prea mult se raceste mancarea.Lasa-l pe copil sa repare el insusi raul facut: confrunta-l cu urmarile actiunilor sale - lasa copilul sa faca singur ordine.

Acestea reprezinta forme de pedeapsa. Datorita faptului ca pedeapsa se asociaza in mod evident comportamentului nedorit, copilul percepe aceasta pedeapsa ca fiind logica.

Foarte important este sa acordati atentie lucrurilor “obisnuite” pe care le fac copiii. Lauda-ti copilul atunci cand se duce la culcare fara sa protesteze in loc sa il critici atunci cand protesteaza.

Zoe Zincu
Educatoare
Studenta an III, Psihologie Bucuresti
G.P.P. Nr. 2, Corabia, jud. Olt.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Alina    20.07.2009 - 09:23
    Sunt de aceeasi parere cu dumeavoastra. Eu am un baietel de 8 ani pe l-am pedepsit foarte rar pentru ca am reusit sa negociez foarte bine cu el.
    Succes!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe