characters characters

Primii pasi in autism, dupa aflarea diagnosticului

Propus de: Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism   |   22 februarie 2018    |   3279 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

diagnosticare autism
In cazul copiilor cu autism, terapia inceputa timpuriu ofera mari sanse de ameliorare. De aceea este foarte important sa stii care sunt primele masuri pe care trebuie sa le iei.

Cazurile de autism devin tot mai frecvente, estimandu-se ca, la nivel mondial, 1 din 61 de copii este diagnosticat cu o tulburare de spectru autist. Primele semne care trebuie sa iti dea de gandit sunt comunicarea deficitara sau care lipseste atat la nivel verbal, cat si la nivel nonverbal, anumite comportamente stereotipe sau repetitive, dificultati de interactionare la nivel social, absenta jocului simbolic sau imaginativ, lipsa dorintei spontane de a impartasi emoţii si sentimente cu cei din jur. De obicei, primele semne care apar si varsta la care poate fi diagnosticat un copil cu o tulburare din spectrul TSA sunt cuprinse intre un an si jumatate si 3 ani.

Atunci cand banuiesti ca este ceva in neregula in dezvoltarea copilului tau, mergi cat mai repede sa discuti cu un specialist despre acest lucru. S-ar putea sa nu fie nicio problema dar, in cazul in care este, cu cat mai repede o descoperi, cu atat mai bine. Interventia precoce are cele mai bune rezultate, iar timpul este dusmanul cel mai aprig al copiilor cu autism.Primul pas este vizita la medicul de familie, apoi la medicul psihiatru care va face recomandarile ulterioare.

Psihologul Daniela Gavankar, presedinte si fondatoare a Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA), iti spune care sunt primii pasi pe care ar trebui sa-i faci dupa ce copilul tau a fost diagnosticat cu autism.

Ce ai de facut

1.  Citeste despre aceasta tulburare. Imediat dupa aflarea diagnosticului, pentru a reusi sa ajuti cat mai eficient copilul, este recomandat sa te documentezi despre ce inseamna autismul. „Este foarte important sa intelegi tulburarile ce se petrec in sfera socializarii, a comunicarii si limbajului, autoservirii, somnului si alimentatiei, jocului, in sfera cognitiva, motrica etc.

Este foarte important pentru copil ca tu sa intelegi cu ce se confrunta si faptul ca are nevoie de ajutor pentru a depasi aceste dificultati, sa intelegi faptul ca problemele nu vor disparea de la sine si ca acum este momentul cel mai potrivit sa incepeti un program de terapie”, spune psihologul Daniela Gavankar.

2. Filmeaza-l in timpul activitatilor zilnice. Este deosebit de util sa ai filmulete cu copilul din momentele in care desfasurati activitati comune cum ar fi: spalatul, masa, jocul, comunicarea si limbajul. Inregistreaza-l cand are comportamente pozitive, dar si cand are comportamente de protest ori alt tip de comportament nedorit. Acestea te vor ajuta apoi la evaluarea progresului copilului.

3. Discuta cu alte familii aflate in aceeasi situatie. Foarte usor o familie se poate izola si se poate epuiza cautand solutii pentru situatia in care se afla. Internetul este o sursa foarte importanta de informatii despre familii care au trecut de faza de inceput si te pot ajuta sa intelegi mai bine aceasta situatie, sa gasesti materiale, terapeuti, suportul de care ai nevoie pentru a te familiariza cu autismul.

Adreseaza-te specialistului!

Gasirea terapeutilor si a coordonatorului pentru terapia copilului tau (atunci cand acesta lucreaza la domiciliu) este urmatorul pas, care nu va fi deloc usor.

„Materialele de care are nevoie un copil care incepe ABA (Applied Behavior Analysis) sunt oarecum diferite de jucariile „clasice”. Copilul si terapeutul au nevoie de o masuta adecvata varstei celui mic si de doua scaune la fel ca design, potrivite varstei copilului, astfel incat el sa stea cu picioarele drepte sub masa si sa atinga podeaua cu talpile. Copilul are nevoie de incastre din lemn, puzzle cu numar mic de piese (2, 4, 6, 9 etc.) dar de dimensiune mare. Va avea nevoie de imagini ale obiectelor uzuale, persoanelor din jur, actiunilor si emotiilor, pentru a intelege diferite notiuni si rationamente. In plus, are nevoie de animale din material plastic, bile pentru insirat, inele de pus pe stativ, marionete, confetti si fluiere pentru suflat, instrumente muzicale, plastilina pentru modelat etc. Pentru imitare cu obiecte, jocuri si potrivire, la inceput este nevoie sa ai cate doua obiecte identice: cani, masinute, papusi, perii, telefoane, avioane, dinozauri etc.”, explica psihologul Daniela Gavankar.

Daca alegi ca terapia sa se desfasoare intr-un Centru specializat, procurarea materialelor si gasirea terapeutilor vor intra in responsabilitatea Centrului.

Orice plan terapeutic se face in urma unei evaluri pe care o va conduce coordonatorul programului copilului, care va stabili obiectivele ce trebuie atinse de copil si familia sa.

E important sa accepti faptul ca atat voi, parintii, cat si copilul, veti avea nevoie de consiliere si recomandari. Participarea voastra la sedintele de consiliere si la grupurile de suport pot oferi perspective noi, putere de intelegere si echilibru in familia in care se pune diagnosticul de autism. „Toate aceste recomadari se fac pentru a ajuta copilul si familia sa faca fata cat mai bine situatiei in care se aflp, pentru ca intarzierile provocate de tulburarea de dezvoltare sa fie reduse si pentru a reda echilibrul familiei. Cand terapia incepe devreme, inaintea varstei de 3 ani, iar copilul are sustinerea familiei si a terapeutilor, recuperarea se poate realiza intr-un procent foarte mare, chiar daca diagnosticul este acela de autism”, adauga Daniela Gavankar, presedintele asociatiei AITA

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) este o organizatie neguvernamentala infiintata in ianuare 2009, care are ca obiect de activitate oferirea de servicii psihologice complete copiilor cu tulburari din spectrul autist si familiilor acestora. La AITA suntem dedicati copiilor iar promisiunea noastra este sa oferim servicii de cea mai inalta calitate. Copilul cu autism primeste la noi un program individualizat de interventie special creat astfel incat sa-i poata atinge toate nevoile de dezvoltare.


*Sursa foto: Thebluediamondgallery.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Sindromul Asperger
    Sindromul Asperger – ce inseamna si cum il poti intelege mai bine
    25 septembrie 2019   

    „Boala mintala” sau „dereglare psihica” sunt etichete folosite de multe persoane atunci cand se refera la sindromul Asperger. De ce diagnosticul de tulburare de spectru autist (cum este sindromul Asperger) nu ar trebui folosit pentru a invalida eforturile si capacitatea unei persoane aflam impreuna.

  • Integrarea copiilor cu autism in invatamant
    3 idei pentru integrarea copiilor cu autism in clasa 1
    12 aprilie 2019   

    Esti parinte de copil cu autism? Sau esti cadru didactic? Citeste pana la final si obtine informatii valoroase! Descopera metode simple, utile si la indemana oricui pentru a activa copiii cu autism.

  • Tratament autism
    Abordarea BLUE in autism
    13 septembrie 2018   

    BLUE este o abordare terapeutica utilizata in terapia copiilor cu autism in cadrul Asociatiei AITA, insumand o serie de tehnici si principii din mai multe terapii clasice.

Mai multe