characters characters

Decizii privind cariera: parintii si adolescentul

Propus de: Echipa Intuitext   |   13 octombrie 2009    |   6431 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

„A fi matur nu inseamna a implini o anumita varsta, ci a fi capabil sa-ti asumi raspunderi: sa fii in stare sa-ti indeplinesti sarcina pana la capat; sa faci un lucru bine fara sa fii supravegheat; sa fii in stare sa ai multi bani si sa nu-i cheltuiesti; sa suporti o nedreptate fara sa te razbuni”.
                                   Abigail van Buren

 
 
Dificultatile in procesul de luare de decizii cu privire la cariera sunt numeroase. Adolescenta este o etapa de maturizare, o trecere de la rolul de copil alintat la cel de adult care trebuie sa-si gaseasca o slujba. Parintii nu-si mai pot exercita influenta intr-o masura prea mare. Au fost suficiente momentele in care ei au luat decizii pentru propriii copii. A venit vremea ca ei sa-si decida viitorul.
 
Cazurile in care adolescentii aleg facultatea sau slujba nepotrivita sunt numeroase. Ajung sa-si dea seama dupa primul an de facultate ca nu este ceea ce si-au imaginat si vor sa renunte. Reprofilarea este un fenomen destul de frecvent in zilele noastre.

Cum pot parintii sa-si ajute copiii in a lua cea mai potrivita decizie? Haideti sa cunoastem problemele ce stau la baza procesului de luare de hotarari privind cariera. Campbell si Cellini (1988), doi cercetatori importanti din domeniul psihologiei scolare, au identificat 4 ramuri principale in cadrul acestui proces:

1. demararea procesului de luare a deciziei;
2. obtinerea de informatii;
3. evaluarea si alegerea alternativelor;
4. formularea planului de punere in aplicare a deciziei;

1) In ceea ce priveste demararea procesului de luare a deciziei, problemele se manifesta in modul urmator:
  • adolescentul inca nu constientizeaza nevoia de a lua o decizie;
  • nu are suficiente cunostinte despre ceea ce inseamna a lua o decizie atat de importanta;
  • tanarul evita sa-si asume responsabilitatea in a lua o decizie pentru ca a fost obisnuit sa se bazeze intotdeauna pe parinti;


 
2) Obtinerea de informatii este un alt palier care prezinta dificultati in urmatoarele situatii:
  • informatiile la care are acces sunt contradictorii. De exemplu: parintele poate sa considere ca a fi avocat este o meserie foarte buna si banoasa, in timp ce un prieten care lucreaza in domeniu poate sa-i spuna ca nu castiga foarte mult; alti studenti la Drept ii pot relata experientele neplacute din perioada sesiunii in care au foarte mult de invatat; in plus, bunicul care a fost si el avocat ar dori ca traditia in familie sa continue.
  • informatiile sunt inadecvate si chiar insuficiente: nu stie unde anume sa caute informatiile, pe site-ul facultatii, consultand brosurile etc.
  • poate sa apara supraincarcarea informationala atunci cand exista informatii din diverse surse, creandu-i confuzie.
  • nu cunoaste suficiente surse din care ar putea obtine informatii. Multi cred ca pot sa se ghideze si sa se inscrie la admitere doar pe baza a ceea ce au auzit de la prieteni, insa aceste surse nu sunt suficiente. Este recomandabil ca procesul de cautare a informatiilor sa inceapa cat mai devreme, deoarece multe facultati au conditii speciale de admitere (un anumit tip de examen, o anumita bibliografie etc)
  • nu este dispus sa accepte informatii care sunt in contradictie cu imaginea de sine a adolescentului. De exemplu, un tanar poate considera ca facultatea de pedagogie se adreseaza fetelor, astfel va respinge din start optiunea mergand pe considerente stereotipizate.

3) Generarea, evaluarea si alegerea alternativelor poate sa favorizeze aparitia unor dificultati cum ar fi:
  • alegerea unei cariere avand o paleta prea larga de optiuni;
  • teama de esec,  teama de respingere si dezaprobare din partea societatii, a grupului din care face parte adolescentul; teama chiar de un angajament de durata prea lunga sau nedeterminata;
  • alegeri nerealiste;
  • factori personali precum conflicte cu parintii, resurse materiale reduse, probleme de sanatate;
  • incapacitatea de a evalua realist alternativele pe care le are la dispozitie.

4) Nu in ultimul rand trebuie sa amintim ca formularea planului de implementare a deciziei poate sa aduca cu sine probleme de organizare si structurare a informatiei, motivatie scazuta sau dezinteres in a cere un ajutor extern.

Aspectele prezentate anterior reprezinta dificultatile cu care se confrunta astazi adolescentii atunci cand vor sa-si aleaga o meserie. Ca parinte este bine sa-i fii aproape, sa mentii o relatie de comunicare cu el si sa-l ajuti sa ia o hotarare. Poti sa ii oferi ajutorul in organizarea informatiei, in selectarea si evaluarea ei prezentandu-i si varianta „personalizata” pe care ai gandit-o pentru fiul sau fiica ta. Mult spor !

Tu ce probleme intampini cu propriul copil in alegerea facultatii sau profesiei pe care vrea sa o urmeze?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe