De ce e important sa incurajezi imaginatia copilului
Incurajandu-ti copilul sa aiba imaginatie nu faci decat sa il ajuti sa se dezvolte din punct de vedere cognitiv, emotional si social. Cu ajutorul imaginatiei, copiii invata, exploreaza si interactioneaza cu lumea din jur. Iata de ce e important sa faci tot ce tine de tine pentru a incuraja imaginatia copilului tau.
Citeste si:
Cum dezvolti imaginatia copiilor
Cum incurajam creativitatea copiilor
De ce este important sa acorzi atentie imaginatiei copilului
Imaginatia dezvolta creativitatea. Sugereaza-i copilului scenarii, povesti cu inceput dat pe care sa le continue, invata-l sa exploreze diferite roluri si identitati. In acest mod va afla mai multe despre cine este si ce ii place.
Imaginatia dezvolta abilitatile cognitive. Copiii invata sa rezolve probleme prin jocuri de rol sau construirea unor structuri din cuburi si sa gaseasca solutii creative.
Imaginatia ajuta la dezvoltarea abilitatilor emotionale precum empatia si reglarea emotiilor. Jocurile imaginative, povestile, le arata copiilor ca altii simt si gandesc diferit decat ei, iar emotiile sunt bune, indiferent daca sunt pozitive sau negative.
Imaginatia permite dezvoltarea abilitatilor sociale. Jocurile de rol si de colaborare ii ajuta pe copii sa invete despre normele sociale, sa colaboreze in mod adecvat cu cei din jur si sa rezolve conflictele in moduri cat mai pasnice.
Imaginatia stimuleaza curiozitatea si dorinta de a invata pentru ca alimenteaza curiozitatea naturala a copiilor de a cunoaste lumea inconjuratoare.
Imaginatia e o sursa de satisfactie si fericire personala: copiii se distreaza atunci cand li se permite sa se exprime liber si traiesc autentic momentele.
Imaginatia ii pregateste pe copii pentru viata de adult, invatandu-i despre inovatie, adaptabilitate, idei si viziuni noi.
Incurajeaza-ti copilul sa isi foloseasca imaginatia la maxim pentru ca numai asa ii vei imbogati in mod natural viata si il vei ajuta sa devina un adult echilibrat si adaptat lumii in care traieste.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Creativitate, educatie si incluziune: un interviu cu Andreea Stan despre magia Minimest
Minimest, sectiunea dedicata celor mai tineri dintre cinefilii din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura anul acesta intre 4 - 13 octombrie, s-a transformat intr-un univers de explorare creativa si educationala pentru copii si familii.
-
Interviu. Codruta Florea: "Sa protejam ceea ce invatam sa iubim - incredibila viata salbatica care ne inconjoara."
Codruta Florea face parte din echipa Romania Salbatica din 2019 si este creatoare de continut, researcher, traducator si asistent de productie pentru proiectele derulate alaturi de echipa România Salbatica si NTD Film. Este implicata in organizarea LYNX Festival si este membru fondator al Asociatiei România Salbatica.
-
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut. Partea a doua
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut. Partea a doua: despre motivatia pentru invatare versus disciplina in invatare, mituri legate de invatare si modalitati prin care parintii pot sa ofere copiilor un an scolar viitor mai bun.
Adauga tu primul comentariu: