characters characters

Cum stii daca te minte copilul tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 noiembrie 2013    |   3785 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Din momentul in care copilul isi da seama ca poate ascunde adevarul fata de alti oameni, va incerca sa faca acest lucru, mai ales daca stie ca este usor sa fie crezut . Una dintre modalitatile prin care parintii pot combate acest comportament este sa identifice momentele in care copilul minte. Iata cele mai frecvente semne care apar la persoanele care mint.



Sursa foto: Flickr.com


Care sunt semnele ca este posibil ca fiul sau fiica ta sa minta?

In comunicarea cu orice persoana, nu doar cu copilul tau, este bine sa fii atent la modificarile care apar in vocea, ritmul vorbirii, intonatia, gesturile, postura acesteia si la firul logic al discursului.
1. Fie te privesc prea mult in ochi pentru a verifica in permanenta daca sunt crezuti, fie evita contactul vizual de teama ca nu cumva expresia lor faciala sa ii dea de gol. La fel de bine insa, copilul iti poate evita privirea daca iti povesteste ceva care il face sa se simta inconfortabil sau daca incearca sa isi ascunda alta emotie.

2. Tensiunea si nervozitatea sunt alte semne specifice celor care mint. Acestea se pot exprima prin agitatie, prin mai multe gesturi decat de obicei si prin neliniste.

3. Pauzele in “discursul” pe care il sustin sunt importante. Cei care aleg sa minta, fac des pauze pentru a-si alege cu grija cuvintele si a face in asa fel incat toate detaliile si informatiile pe care le ofera sa se potriveasca unele cu altele.

4. Apar reactii de aparare exagerate. Cand ii sunt cerute mai multe informatii sau daca i se da de inteles ca nu este credibila povestea pe care o spune, copilul poate reactiona exagerat, fie infuriindu-se, fie exagerand consternarea ca nu este crezut. Din nou, experienta ta anterioara in relatie cu copilul te poate ajuta sa iti dai seama daca este o reactie exagerata, fabricata sau una sincera.

5. Clipitul exagerat. Atunci cand mintim, facial, dar si prin limbajul nonverbal putem fi dati de gol cu usurinta. Clipitul des este una dintre cele mai naturale reactii ale organismului si deseori cei care stiu cum sa ne priveasca, isi dau seama cu usurinta daca am spus adevarul sau nu.

6. Ofera detalii inconsistente. Se spune ca daca vrei sa prinzi o persoana cu minciuna, trebuie sa o lasi sa relateze faptele in ordinea pe care si-o doreste, dupa care sa ii ceri sa inceapa cu sfarsitul si sa repovesteasca totul pana ajunge la inceput. Deseori cei ce mint se pierd in detalii sau le omit atunci cand li se propune acest exercitiu. Pe de alta parte, exista situatii in care este posibil ca fiul sau fiica ta sa nu iti poata relata toate detaliile pentru ca nu le cunosc.


Aceste semne ale minciunii trebuie interpretate cu atentie, in functie de particularitatile copilului tau, in caz contrar riscand sa il acuzi pe pe nedrept. Multi copii vorbesc mult de exemplu sau fac pauze in vorbire in mod obisnuit sau isi framanta mainile in mod frecvent. Important este sa observi daca apar modificari fata de felul in care comunica in mod obisnuit la nivelul ritmului vorbirii, al vocii, al gesturilor, expresiilor faciale.

De asemenea, este important sa retii ca prezenta acestor semne nu inseamna ca esti mintit, asa cum nici absenta lor nu inseamna ca ti se spune adevarul. Semnele despre care vorbim tradeaza emotiile copilului cu privire la mesajul comunicat si este important sa le identifici pentru a-ti imbunatati comunicarea cu copilul tau. Daca observi ca este mai nelinistit decat de obicei, il poti intreba daca este ceva in neregula si daca mai are si altceva sa iti spuna. Incurajezi astfel increderea si deschiderea in comunicare.

Important!
Nu il acuza pe copil ca te minte, chiar daca sunt prezente toate aceste semne sau chiar mai multe. Este esential pentru relatia voastra sa ai dovezi inainte de a ajunge la aceasta concluzie.

Tine cont de aspectele pe care le-am prezentat mai sus, pentru a deveni mai constient si un observator mai bun al copilului tau, nu pentru a deveni un parinte care in mod constant pune la indoiala spusele acestuia. Tu iti dai seama usor daca te minte sau spune adevarul copilul tau?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    adriana    13.12.2013 - 17:09
    Eu imi dau seama mereu ca s-a strecurat o minciuna in ce imi spune copilul pentru ca isi schimba tonul vocii, nu ma priveste in ochi si se vede ca are o pozitie mai tensionata a corpului. Se intampla destul de rar totusi, pentru ca am invatat-o ca este preferabil sa stiu adevarul, oricat de "grav" ar fi si pentru ca nu am folosit pedepsele atunci cand a facut o greseala, asa ca nu este motivata sa ma minta.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe