characters characters

Cum relationeaza prescolarii cu sexul opus?

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 februarie 2010    |   3387 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Anii de gradinita sunt importanti in viata fiecarui copil pentru ca le ofera o serie de abilitati de comunicare si de a face fata unui mediu nou, de invatare. Gradinita presupune adaptarea copilului la un alt program, la un alt tip de activitati cu care era obisnuit pana atunci.

 

Formarea prieteniilor este un alt punct important care e atins in anii prescolaritatii. Apar grupurile, invidia, egoismul, jocurile de grup si/sau cele individuale.  Prieteniile se formeaza si intre copiii de acelasi sex. Interesant este ca pana pe la 3 ani, copiii se joaca impreuna indiferent de sexul pe care il au. Ei prefera jocurile solitare pentru ca nu sunt capabili inca sa respecte regulile impuse la nivel de grup. Mai apoi incep sa se joace in grupuri fara a conta componenta din punct de vedere al sexului. Nici identitatea lor nu este foarte bine evidentiata, iar acesta este unul dintre motivele pentru care ei nu au preferinte in privinta colegilor de joaca.

 

O data cu inaintarea in varsta, lucrurile se schimba. Baietii incep sa se joace mai mult in grupuri a carui componenta este predominanta de copii de acelasi sex, tocmai pentru ca interesele lor difera in materie de joc fata de cele ale fetitelor. Baietii vor prefera jocuri de construire, manipulare de obiecte, activitati ce implica spatialitatea si manipularea mediului fizic, in timp ce fetele vor adera la jocuri ce presupun schimbarea rolului de genul:”de-a doctorita”, “de-a profesoara”, “de-a coafeza” etc. Jocurile exprima prin specificul lor si caracteristicile de sex. Parintii pot sa aiba un rol foarte mare in aceste situatii. De cele mai multe ori ei sunt influentati de anumite stereotipuri si limiteaza astfel posibilitatea de alegere a copiilor.
“ Este baiat asa ca ii voi cumpara mai mult haine albastre, de nuante neutre, ca asa-i sta bine”
“Este fetita o imbrac mai mult in roz ca-i sta asa de bine; “e baiat nu are ce sa caute sa se joace cu fetele de-a coaforul”;
“Esti fetita cum sa te joci cu ei? Baietii sunt rai si va murdariti din cap pana-n picioare. Mai bine stati voi cuminti”.

 


 

In perioada prescolaritatii copiii devin interesati de cei de sexul opus tocmai pentru ca observa ca exista o serie de diferente.Cum se comporta cei din jur cu ei? Cum ii trateaza in functie daca sunt baieti sau fete? Cum se imbraca, ce le este permis sa faca si ce nu”. Asadar sa nu te mire faptul ca, baiatul tau va veni acasa spunandu-ti intr-o zi “mami am o iubita la gradi”. Iar din partea fetelor vei sesiza o reactie de nemultumire si iritare pentru ca ele stiu, conform stereotipurilor create de tine ca nu au ce sa caute in preajma baietilor “mami, George ma urmareste peste tot si ma trage de codite”. Dupa ce aceste curiozitati se astampara cu timpul, ii vei vedea jucandu-se impreuna “de-a mama si de-a tata”, baietii se vor amesteca si ei printre craticioarele de la bucatarie sau ustensilele necesare unui salon de coafeza. Asta mai mult din curiozitatea de a vedea cum se joaca fetitele, dar si pentru a petrece mai mult timp cu acestea.


Iata cum isi manifesta prescolarii interesul pentru sexul opus:


- Incearca sa petreaca cat mai mult timp alaturi de copilul de sex opus care-l atrage.


- Vor cauta sa stea mai mult alaturi atunci cand mananca la gradinita sau sa se tina de mana cand merg “cate doi” afara, intr-o plimbare.


- Vor cere parintilor “cate ceva dulce” ca sa-i dea si “iubitului/iubitei” pentru a impresiona.


- Copiii vor cauta sa mearga impreuna la gradinita daca au drum comun.


- Vor cauta modalitati sa se invite reciproc acasa, unul la celalalt pentru a se juca.


- In jocurile de la gradinita vor fi impreuna inventand noi modalitati si aducand multiple modificari unor jocuri astfel incat sa se poata juca impreuna, baietii cu fetele.


- Pot sa apara geloziile, luptele pentru a intra in competitia pentru “partenera”.Apar tachinari din partea celoralti baieti, pentru cel ce are “iubita” si asa se nasca conflictele. Inca acestui nivel de varsta ii lipseste dezvoltarea abilitatilor de reglare emotionala.


- Iubirile de la gradinita se sting destul de repede, cand cei doi isi dau seama ca nu prea au nimic in comun si se plictisesc reciproc. Insa amintirile si pozele vor starni zambete  peste cativa ani.

 

Iti aduci aminte de momentul in care copilul tau ti-a povestit de prima prietena de la gradinita? Ce reactie ai avut? Cum si-au manifestat iubirea unul fata de celalalt?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe