characters characters

Cum il inveti sa ofere si sa primeasca un cadou

Propus de: Violeta Lupu   |   24 februarie 2010    |   5858 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Te-ai gandit la cum sa il inveti pe copil sa ofere si sa primeasca un cadou? Care sunt lucrurile pe care este bine sa i le spui pentru a te asigura ca stie sa ofere cu bucurie si sa primeasca cu eleganta?

 

Cand si cui trebuie sa ofere copilul cadouri?
Parintii trebuie sa foloseasca orice ocazie pentru a-i explica copilului semnificatia gestului de a oferi in dar un cadou, dar si modalitatea de a-l alege, de a-l oferi corect sau de a-l primi, dupa caz. Un astfel de prilej, cand mama poate tine o lectie de bune maniere celui mic, poate fi acum, odata cu venirea sarbatorilor de primavara. Mama poate aduce in discutie ocaziile in care oferim in dar cadouri celor apropiati: cu ocazia zilelor de 1 si 8 Martie, de Paste, de Craciun sau Revelion, cu prilejul diferitelor aniversari (zile de nastere sau onomastici), cand se sarbatoresc evenimente precum reusita la examen sau castigarea unui concurs sau… oricand persoanelor foarte apropiate.


Cum inveti copilul sa aleaga cadoul potrivit si sa-l ofere in mod corect sarbatoritului?
Sa invatam copiii sa aleaga cadourile cu gandul la sarbatorit si la ceea ce ii face placere acestuia! Daca sarbatoritul joaca tenis, ii putem oferi in dar o racheta sau accesorii de tenis, daca ii plac cartile de aventuri, ii vom lua o carte de Jules Verne, daca ii plac filmele de desene animate, ii vom lua ultima caseta aparuta de la Disney. Este recomandat sa nu oferim in dar animalele preferate ale sarbatoritului (catei, pisici, papagali), cel putin nu inainte de a cere in prealabil acordul parintilor.


Florile si cartile nu dau niciodata gres…
Sa incepem cu florile… niciodata in numar par la noi in tara si niciodata flori artificiale. O floare intr-un ghiveci sau un buchet de flori corect ambalate si oferite in dar reprezinta intotdeauna un cadou potrivit pentru un copil care nu cunoaste foarte bine doamna sau domnisoara pe care doreste sa le surprinda cu un gest elegant.


Astfel, florile se ambaleaza intotdeauna in hartie transparenta sau opaca, dar care nu  imbraca in totalitate buchetul de flori… altfel ce sens ar mai avea sa oferim in dar flori pretioase de care doamna sau domnisoara careia i le oferim nu se poate bucura sau admira pentru ca nu se vad prin hartia mata? Parintii trebuie sa le explice de asemenea copiilor ca buchetul de flori se ofera tinandu-l in sus, niciodata in jos, explicatia fiind aceeasi, nu ne-am putea bucura de frumusetea si parfumul florilor daca le-am darui tinandu-le in jos.


Cartile se ofera in dar in functie de preferintele pe care le are copilul sarbatorit. Nu-i vom oferi in dar carti despre inot sau schi daca stim ca nu sunt sporturi pe care le practica sau nu ii plac in mod special. Este bine sa citim sau cel putin sa rasfoim cu atentie cartile inainte de a le oferi in dar pentru a fi siguri ca sunt de calitate si se potrivesc cu varsta si preferintele copilului sarbatorit.


Cateva recomandari:

  • Cartea se poate oferi cu pretul pe ea. Se spune ca o carte in sine este pretioasa, iar valoarea acesteia nu consta in pretul scris pe eticheta
  • Cartea se poate oferi in dar fara a fi ambalata in hartie speciala de cadouri
  • Felicitarile, dedicatiile nu se scriu niciodata pe prima pagina a cartii, aceasta este rezervata autorului. Prin urmare, o felicitare strecurata intre paginile cartii este mult mai potrivit.


Cum invatam copiii sa ofere si sa primeasca cadouri cu bucurie si eleganta?
Cadoul si florile se ofera sarbatoritului in mod natural, fara gesturi teatrale, fara a trage atentia asupra gestului in sine, fara sa vorbim tare. Cadoul se ofera in mana, nu se lasa pe o masa la intamplare sau nu se da mamei pentru a fi “colectat”. Sarbatoritul il primeste cu eleganta, deschizandu-l si bucurandu-se de darul primit, niciodata aratandu-si dezamagirea chiar daca nu este cadoul mult asteptat. Florile se pun intr-un vas cu apa pentru a nu se ofili si pentru a imprastia in camera parfum de sarbatoare.

 

Violeta Lupu
CLEVER Children – Kids and Teens Training

Mail multe detalii despre cursurile pentru copii gasesti aici

 

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • elidamodi
    elidamodi    01.04.2010 - 08:55
    Am revenit cu privire la "momentele neplacute "la care m-am, referit anterior.Toti stim ca in preajma anumitor sarbatori ,se fac adevarate strategii si planuri cu privire la cadourile pe care copii dar mai ales parintii le vor oferi cadrelor didactice.S-a creat obisnuinta asta si din cadoul simbolic dat la o ocazie speciala ,se ofera ceva mai consistent.In acele momente ,asa am constatat eu ,exista o jena ,o retinere din partea profesorului sau invatatorului ,in momentul in care se trezeste cu acel cadou pe catedra,dat din partea clasei ,sau individual,iar copilul ramane fara cuvinte in timp ce d-na spune ca nu ar fi trebuit sa se intample asta.Eu ,ca parinte m-am alaturat celorlati parinti din clasa ,in astfel de situatii ,nu am facut opinie separata ,nu am aratat ca nu sunt de acord cu hotararile luate ,mi se pare firesc sa se ofere ceva la ocazii speciale ,dar as vrea ca acest aspect sa fie delicat ,de suflet ,sa nu se simta nimeni tulburat.Concret,cand copilul meu era la gradinita, dna educatoare a refuzat in fata tuturor ,parinti si copii ,cadoul din partea clasei,afirmand ca nu face educatie pt atentii din partea nimanui.Noi toti am ramas cu gura cascata si parca ne-am simtit vinovati de reactia dnei.De atunci am aceasta frica ,nu as vrea sa se mai repete.Astept un articol despre aceasta tema.Va multumesc.
  • lupu violeta
    lupu violeta    01.03.2010 - 07:13
    Buna ziua si multumesc in primul rand pentru aprecieri. O sa va raspund referitor la recomandarea privind pretul care poate fi lasat pe carte atunci cand aceasta este oferita in dar si va transmit mai jos ceea ce le spunem si copiilor care participa in cadrul cursului de bune maniere pe care il organizam in cadrul CLEVER Children. Si anume, faptul ca se intampla, ca si in acest caz, sa nu fim de acord cu o parte dintre regulile de eticheta pe care le prezentam sau le deslusim impreuna, dupa caz, in cadrul cursului de bune maniere. Prin urmare, in acest caz, nu este nimic gresit in a NU urma aceasta recomandare, mai ales pentru ca persoana careia ii daruim cartea s-ar putea sa te/ ne considere lipsiti de respect sau de bune maniere atunci cand va observa pretul pe aceasta. Pentru a evita aceasta situatie si pentru a nu da explicatii sarbatoritului, este in regula daca nu pastram pretul pe carte. Referitor la articolul despre cadourile pe care le ofera copiii invatatorilor, profesorilor, am rugamintea sa-mi detaliati in cateva fraze "momentele neplacute" la care va referiti si cu acordul administratorilor acestui site vom reveni cu articolul solicitat. Toate cele bune si raman la dispozitia Dvs. pentru alte intrebari. Violeta Lupu - CLEVER Children
  • sergiu37rau
    sergiu37rau    27.02.2010 - 09:25
    Foarte bun articolul, dar problema cu prețul pe carte nu sunt de acord nici eu.
  • elidamodi
    elidamodi    26.02.2010 - 15:55
    A sosit chiar la mpomentul potrivit acest articol.Nu sunt de acord cu pretul lasat pe carte atunci cand o oferi.Pe cand un articol despre cum ofera copiii cadouri invatatotilor ,profesorilor fara a exista momente neplacute de ambele parti?
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    25.02.2010 - 08:23
    Foarte bun articolul!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe