characters characters

Cum il inveti pe copil sa se prezinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iunie 2010    |   4682 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

A face cunostinta cu o persoana este primul pas in stabilirea relatiilor sociale. De aceea, este important sa il inveti pe copil cat mai devreme cum anume se procedeaza. Iti oferim cateva sugestii despre cum anume ar fi bine sa-ti inveti copilul inca de la gradinita, sa se prezinte in fata altor persoane persoane:

 

1. Atunci cand la gradinita, educatoarea cere copiilor sa se prezinte rand pe rand pentru ca au un musafir, fiecare copil ar trebui sa lase la o parte jocul si sa se apropie de noua persoana. Aspect valabil in orice imprejurare. Daca copilul e acasa, in camera lui si apare un musafir in casa, el trebuie sa-si lase activitatea si sa se prezinte noului venit.


2. E important sa privesti cealalta persoana in ochi pentru a-i arata ca esti dispus sa porti o conversatie, deschis pentru orice discutie, interesat sa o cunosti. A privi in ochi pe altcineva este si o dovada pentru celalalt ca poate sa aiba incredere in tine si inspiri acest sentiment.

3. Se obisnuieste ca intre cei de genul masculin sa existe acel comportament de “scuturare a mainii”, prin care intra in contact si cad, oarecum la un acord. E un act de prietenie si intelegere, de amicitie si parteneriat. Daca ai un baietel, barbatii, prieteni de familie vor avea tendinta sa dea mereu mana cu el tocmai pentru a-i arata ca e si el un barbat si face parte din lumea adultilor deja, a sexului tare.

4. Un alt lucru important atunci cand are loc comportamentul de “a da mana” cu alta persoana este sa-l inveti sa priveasca partenerul in ochi si sa-si spuna numele. Se incepe cu numele mic si apoi cu numele de familie.

5. Vocea, tonul, ritmul in care se pronunta numele conteaza foarte mult. Vocea nu trebuie sa denote frica, rusine sau superioritate. Un ton moderat, cuvinte clar rostite pentru a fi suficient de bine auzite si un ritm calculat, toate acestea trebuie luate in considerare.

6. Nu uita de zambet. Oricand intalnesti o alta persoana, chiar daca o cunosti sau acum e prima data cand o vezi in fata ochilor, intampin-o cu un zambet. Transmite siguranta celuilalt si buna dispozitie, precum si dorinta de a comunica si disponibilitatea ta, de a face asta.

7. Pe langa toti pasii de mai sus, nu uita sa folosesti si o expresie de genul: “Imi pare bine sa va/te cunosc”, “Incantat de cunostinta”, “Imi face placere”.


Important este sa stii ca pasii prezentati pot fi utilizati si extinsi la contexte diferite. Putem vorbi de un mediu scolar, la gradinita, la o petrecere formala sau nunta unde trebuie sa mergi si cu copilul tau si unde va intalni cu siguranta oameni noi. Ar putea fi vorba si de a cunoaste alti copii, de varsta similara cu care e de dorit sa stie cum sa se prezinte. Prima impresie atunci cand cunosti o persoana este decisiva pentru un proces de comunicare ce s-ar putea desfasura ulterior. Primele cuvinte rostite, modul in care se prezinta, postura, toate acestea ne produc gandul de a mai dori sa vorbim cu persoana respectiva, de a mai continua discutia pentru ca ni se pare interesanta etc. A sti sa te prezinti altora inseamna a arata cat de multa incredere ai in tine, cat de sigur esti pe propria persoana.

 

Recomandarile tale 

Tu cum l-ai invatat pe copilul tau sa se prezinte? Ai intampinat dificultati in aceasta privinta?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe