characters characters

Alegerea prietenilor: cum il inveti pe copil sa recunoasca prieteniile false?

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 noiembrie 2012    |   5873 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Falsii prieteni apar si in copilarie, nu doar la varsta maturitatii. Si daca uneori si noua, adultilor, ne este greu sa ne dam seama cine ne este adevaratul prieten, copiilor le este si mai dificil, atat sa identifice o falsa prietenie, cat si sa o incheie. De aceea, vorbim de aceasta data despre cum il inveti pe copil sa recunoasca falsii prieteni.

Cum recunosti relatiile false de prietenie

Copiii invata o multime de lectii din relatiile de prietenie. Dar inainte de a se bucura de beneficiile relatiilor de prietenie, un copil trebuie sa stie sa faca diferenta dintre prietenia adevarata si cea falsa.

Vorbeste-i copilului despre semnele pe care trebuie sa le caute atunci cand pune la indoiala prietenia copiilor cu care isi petrece timpul liber:
-    Prietenii ies cu copilul tau numai cand e vorba de joaca sau cand copilul tau organizeaza petreceri/reuniuni la el acasa
-    Atunci cand are nevoie de ajutor la teme, niciun prieten nu se arata dispus sa il ajute
-    De fiecare data trebuie sa se joace doar ce propun ceilalti, cuvantul sau dorinta lui nefiind luate in seama
-    O parte din prietenii lui ii cer jucarii pe care apoi uita sa le mai returneze
-    Cand fac cate o boacana toti dau vina pe copilul tau
-    La orice farsa pe care o fac, prietenii copilului tau il pun pe acesta din urma sa fie capul rautatilor
-    Se intampla ca uneori copilul tau sa fie presat de catre prieteni sa aiba comportamente nepotrivite; de exemplu, sa fure din magazin pentru ceilalti sau sa ia de la altii ceva ce nu ii apartine

Ce efecte poate sa aiba prieteniile false asupra copilului tau?

Cand copilul este inconjurat pentru mult timp doar de astfel de prieteni, pot aparea efecte nedorite:

-    Copilul tau se poate simti lipsit de sprijin si ajutor atunci cand are nevoie
-    Traieste sentimentul de singuratate
-    Se simte nedreptatit in preajma prietenilor
-    Traieste un nivel de stres de fiecare data cand se intalneste cu amicii sai
-    Se simte vinovat daca nu indeplineste cerintele prietenilor sai, cu toate ca ele inseamna un comportament gresit
-    Simte ca nu poate fi acceptat de catre cei din jur asa cum este el
-    Simte ca nu se poate integra in grup
-    Ii scade stima de sine si increderea in propria persoana;

Cum il ajuti pe copil sa faca fata falselor prietenii?

1. Evita sa ii interzici copilului sa se mai intalneasca cu prietenii lui fiindca va face exact contrariul si il vei porni impotriva ta chiar daca el e constient ca nu are prieteni adevarati.
2. Evita sa ii critici prietenii, dar scoate in evidenta comportamentele gresite pe care acestia le fac si realizeaza comparatii despre cum anume ar fi fost bine sa se comporte. “De fiecare data cand te intalnesti cu prietenii tai vii acasa suparat sau furios”.
3. Organizeaza mai des intalniri de joaca la voi acasa pentru a avea un mai mare control asupra a ceea ce fac cand sunt impreuna.
4. Ia legatura cu parintii copiilor si impartaseste cu ei preocuparile tale in legatura cu ce anume fac cand sunt toti impreuna, in timpul liber (mai ales daca ceea ce fac pune in pericol viata celorlalti sau a unora dintre ei).
5. Ajuta-l sa isi faca noi prieteni cu care sa aiba mai multe in comun (in cadrul activitatilor extrascolare, a cluburilor sportive in care poate fi membru etc.).
6. Gestioneaza-ti cu grija emotiile negative pe care le ai fata de prieteniile copilului si cauta exemple din povesti cu personaje care s-au aratat a fi mari prieteni, iar ulterior s-au dovedit persoane de neincredere (ex: Spanul din povestea Harap-Alb).

A recunoaste prieteniile false si a rupe aceste relatii reprezinta doua dintre cele mai importante abilitati sociale de care va avea nevoie copilul tau, pentru a fi fericit si implinit. Asadar, nu ezita sa ii vorbesti copilului tau despre aceasta situatie, chiar daca inca nu s-a confruntat cu ea.
Tu ai avut pana acum probleme legate de prieteniile copilului tau?

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Anda Leu    05.03.2013 - 20:13
    Prietenia o descoperim inca de mici in parc cand suntem in cautare de parteneri de joaca. Nu este o prietenie asumata, doar una de conjunctura. Fetita mea care are 7 ani , desi nu intelege multe din cate ii povestesc , a inceput insa sa poata judeca singurica anumite situatii. Si ii povestesc realitati ca sa nu creada ca printesele si zanele din povesti o vor astepta la colt de strada. Generoasa de felul ei si iubitoare de oameni, este o fire selectiva care, abia dupa ce analizeaza omul il poate alege ca prieten. Si in acceptiunea ei prieten este acea persoana care se joaca bland , vorbeste frumos si are obiective comune cu ale ei. Si descopera treptat si in clasa persoane cu care este sau nu compatibila. Intr-o zi a venit acasa tare necajita ca una din prietenele ei i-ar fi zis ca daca nu ii da nu stiu ce creion nu ii va mai fi prietena. Si singurica a concluzionat: ea e prietena doar daca ii dau. Si i-am spus sa ii dea in continuare dar sa nu se mai supere cand va auzi ca prietenia e conditionata de niste lucruri fara importanta. Si a stiut sa ofere fara sa mai astepte nimic in schimb. Pun pe seama inocentei aceste iesiri malitioase si egoiste ale unora dintre copii, insa pentru fetita mea as vrea sa fie lectii si invataturi pentru a nu suferi mai tarziu.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    28.11.2012 - 11:14
    Grea intrebare: "Stii cine iti este prieten cu adevarat?...". Eu, un adult cu ceva experienta de viata, inca mai gresesc in alegerea prietenilor... Incerc sa-i transmit fiului meu propria-mi experienta pentru ca el sa fie pregatit sa porneasca in viata. Cred ca nu trebuie sa ai prea multe asteptari de la cineva, pentru ca, atunci, dezamagirea va fi mult mai mare. Il invat sa accepte oamenii asa cum sunt, cu calitati si defecte si sa aleaga...Am fost si noi pusi in diferite situatii: unele placute, altele mai putin placute. Am inteles doar ca, prietenii nu se cumpara si ca nu pot sa-i dau reteta in a-si gasi prieteni adevarati, fiului meu. Uneori, invatam din propriile noastre greseli...
  • mihai12_sp
    mihai12_sp    24.11.2012 - 04:19
    Din pacate, aceste "prietenii", fac parte din viata noastra, a tututor(mici sau mari). Si noi ne-am confruntat cu asemenea situatii. O sa va povestesc doar una din ele. Fiul meu, s-a transferat din clasa in care invata. In noua clasa, era un baietel ceva mai prietenos cu el. L-am invitat acasa la noi, pentru a se juca si a-si face temele impreuna. Fiul meu se oferise sa-l ajute sa-si imbunatateasca situatia scolara, care nu era tocmai buna. In schimb, copilul era bun, dar nu avea cine sa-l sprijine. La scoala insa, copilul nu recunostea ca sunt priete, pentru ca ceilalti sa nu rada de el. Intr-o zi, fiul eu i-a dat un "ultimatum": " Ori suntem prieteni si la scoala...ori...de loc!...". A riscat si... a castigat un prieten. Uneori, trebuie sa pui oamenii in situatia de a alege intre adevar si...minciuna. Oricat de greu ar fi adevarul, il prefer minciunii...
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    23.11.2012 - 12:17
    Exact aceste sentimente a trait baietelul meu cand venea de la joaca :suparare , furie,sentimentul ca nu este acceptat de cei din jur.Intotdeauna i-am evidentiat comportamentele neadecvate ale falsilor prieteni.Sper ca ,crescand , va deprinde abilitatea sa-si faca prieteni adevarati!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe