characters characters

Cum gestionam agresivitatea copilului?

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 aprilie 2010    |   5179 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Agresivitatea copiilor, in special cea care este indreptata spre colegii din scoala, a devenit un fenomen extrem de raspandit peste tot in lume. Unii pot sa foarte inchisi in ei si sa manifeste un nivel ridicat de agresivitate, in timp ce altii sunt extravertiti (deschisi) si iti poti da seama dintr-o data prin modul in care se comporta ca ii place sa tachineze si sa fie partas la un proces de bullying .
 
 
De ce apare agresivitatea? Este vorba de factori individuali, legati de temperamentul copilului, dar si de influenta factorilor externi. Agresivitatea apare deseori la copiii care au o stima de sine scazuta si care detin abilitati sociale foarte reduse. De asemenea, acestia nu stiu cum sa reactioneze in stituatii stresante, nu au capacitatea de a se autocontrola si de a-si stapani primele instincte, de aceea recurg la bataie, injuraturi etc.
 
Cum crezi ca ai reactiona daca intr-o zi ai primi un telefon de la dirigintele copilului tau, acesta spunandu-ti ca ai crescut un neastamparat si un agresiv care a inceput sa faca probleme grave in clasa si scoala?

Iata primii pasi:
1. Incearca sa-ti mentii calmul. Daca un cadru didactic te-a anuntat ca intampina probleme la scoala din cauza actelor de agresivitate, ale copilulu tau abordeaza problema rational si calm. Stabileste o intalnire  si afla ce anume intelege cadrul didactic prin comportament agresiv. Afla exact ce face copilul tau la scoala sub umbrela termenului de “bullying” sau agresiv.

2. Depune eforturi de a ramane deschis la orice propunere, orice discutie. Ca parinte responsabil e nevoie sa incerci sa intelegi punctul de vedere al fiecaruia, in special punctul de vedere al propriului tau copil.

3. Incearca sa stabilesti cateva aspecte principale pe care sa le discuti cu copilul tau.
Ramai totusi flexibil si deschis la comunicare inainte de a lua o decizie sau a formula un plan de actiune. Vorbeste cu el despre incident, despre cauzele lui si despre ce a simtit atunci cand a reactionat violent. Incearca sa ii oferi alternative comportamentului violent. Incercati sa gasiti impreuna raspunsul la intrebare: Cum altfel ar fi putut rezolva problema?

4. Aplica consecintele negative. Daca acest comportament este destul de frecvent manifestat la scoala sau in preajma altor copii, poate ar fi bine sa aplici consecintele negative. Asta inseamna ca va fi pedepsit. Ai mare grija insa cum acorzi pedepsele.

5. Inainte de a apela la o pedeapsa, incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
Comportamentul copilului meu necesita o pedeapsa?
Pedeapsa pe care am ales-o nu este prea mare pentru nivelul lui de dezvoltare?
S-ar putea ca aceasta pedeapsa sa il afecteze pe plan emotional si sa-i faca mai mult rau, decat sa-i corecteze comportamentul?

Stiu la ce te gandesti. Daca e sa stai si sa te intrebi toate astea, nu vei mai ajunge niciodata sa pedepsesti. Totusi: Nu este bine sa oferi o pedeapsa atunci cand esti furios. Furia te impiedica sa gandesti si iei decizii de a-l pedepsi ori cu privire la educatia lui, care s-ar putea sa nu fie cele mai potrivite. De aceea spune Stop  inainte de a pedepsi, incearca sa iei o gura de aer si sa te gandesti rational la consecintele urmatoare pedepsirii.

6. Scade intensitatea violentei din mediul lui. Incearca sa identifici sursele de agresivitate din jurul sau: programe de televiziune, prieteni agresivi, eventuale conflicte in familie. Nu uita ca parintii sunt principalele persoane dupa care ei isi modeleaza comportamentul.De aceea, este important ca fiecare conflict sa fie rezolvatin mod pozitiv, evitand violenta verbala sau de alt fel.

7. Invata-l comportamente pozitive. Recompenseaza-l atunci cand face un comportament care te bucura pe tine. Acestea nu trebuie sa fie gesturi majore. E suficient sa-si aranjeze hainele cand vine de la scoala, duce gunoiul, uda florile din camera lui sau il scoate pe catel la plimbare.

8. Cauta ajutor de specialitate. Exista foarte multi parinti in situatia in care pur si simplu nu stiu cum sa mai gestioneze agresivitatea copilului si ajung la psiholog. Este un pas de curaj pentru ca au recunoscut ca au o problema si au luat decizia cea mai potrivita.
 
Recomandarile tale
Am oferit o lista de cateva sugestii despre cum sa gestionati problemele pe care le aveti cu copiii atunci cand vine vorba de agresivitate. Asteptam recomandarile si propunerile fiecaruia dintre voi.

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    04.06.2010 - 08:13
    Relatia intre frati este complexa, si fiecare copil are o alta pozitie in familie. Fetita ta, fiind cea mai mare, este normal ca isi asuma pozitia de leader, iar cel mic o imita si are un rol de subordonare fata de ea. Intre frati exista si rivalitatea si conflictele care sunt normale pentru ca fiecare sa se poata diferentia si sa isi formeze propria personalitate. Deci aceasta situatie din familia ta tine de dinamica dintre cei doi frati, pe care parintii este necesar sa o inteleaga si sa ofere atentie si afectiune ambilor copii, fara a cauta un vinovat sau un copil agresiv.
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    02.06.2010 - 09:28
    miri, poate nu este o problema de agresivitate pe care o are fetita ta. De multe ori, cand copiii se poarta mai urat cu fratii lor, este vorba de gelozie. Cu siguranta, tine la fratiorul ei, dar este posbil sa creada ca nu mai primeste suficienta atentie din partea voastra din cauza celui mic.
  • simion mirela
    simion mirela    02.06.2010 - 06:50
    Fetita mea cind eramai mica isi dorea un fratior-surioara,iar acum cind are un fratior lucrurile nu s intimpla cum ar trebui,tine la el dar in schimb il invata ce nu trebuie,il face sa tipe,il piraste se mnifesta numai prin lucruri rele fata de el.Acete recomandari din acest articol incercate de mine de o perioada de 6 luni incoace nu au nici un efect.De ce oare~

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Violenta verbala la copii
    Violenta verbala la copii. Cand copilul iti vorbeste urat
    10 noiembrie 2022   

    Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.

  • 7 tipuri de abuz domestic
    Sapte forme ale abuzului domestic
    08 decembrie 2021   

    Abuzul, indiferent de forma pe care ar lua-o, afecteaza moralitatea, imaginea de sine si de multe ori, aspectul fizic al victimei. Abuzul in familie din pacate, are un impact devastator nu doar a victimei, ci si a copiilor-martori.

  • Abilitati sociale si emotionale pentru prevenirea bullying-ului
    Abilitatile sociale ale copiilor care pot preveni bullying-ul sau hartuirea la scoala
    01 septembrie 2021   

    Hartuirea intre elevi, fizica sau verbala, este una dintre problemele cele mai frecvente care apar la scoala, cu efecte daunatoare pe termen lung, atat pentru victime, cat si pentru agresori.

Mai multe