characters characters

Cum evolueaza controlul impulsurilor intre 0 si 3 ani

05 aprilie 2019    |   1774 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni, 19 - 36 luni.

cum evolueaza controlul impulsurilor la copii

Autocontrolul sau capacitatea de a-si controla impulsurile si comportamentul evolueaza incet in primii trei ani de viata. Este nevoie de rabdare din partea parintilor si de o serie de reguli care, respectate consecvent, sa ii dea copilului un sentiment de structura si disciplina, pe care sa il poata interioriza ulterior.

Cum evolueaza controlul impulsurilor in intervalul 0-3 ani

Pana la un an

Nu ar trebui sa ai asteptari privind autocontrolul copilului tau pana la varsta de un an. Va arunca mancarea pe jos chiar daca ii spui ca nu e bine sau va rupe paginile cartilor din care ii citesti daca asa simte ca vrea sa faca. Cea mai buna modalitate de a gestiona impulsivitatea copilului tau in aceasta perioada este sa il tii departe de pericole si sa ii opresti comportamentele dificile sau riscante.

Intre un an si un an si jumatate

Pentru ca isi descopera independenta si mobilitatea incepand cu deprinderea mersului, in aceasta perioada, copilul tau poate sa iti ignore cererile sau advertismentele, chiar daca este putin mai capabil sa le inteleaga. Poate coopera cu tine din cand in cand, dar nu este cazul sa te astepti la acest lucru tot timpul. E important ca parintele sa isi pastreze calmul atunci cand copilul refuza sa il asculte si sa isi arate bucuria atunci cand copilul alege sa coopereze. Este inca prea devreme pentru cel mic sa renunte la propriul entuziasm pentru toate actiunile pe care descopera ca le poate face in favoarea parintelui sau.

Intre un an jumatate si doi ani

Cei mici incep sa faca progrese in privinta autocontrolului, atunci cand li se fac observatii verbale. Pot sa astepte daca li se cere acest lucru sau sa asculte o interdictie. Parintii trebuie sa fie desigur pregatiti sa intervina pentru a opri comportamentele copilului astfel incat acesta sa fie in siguranta.  Este bine sa ai in vedere faptul ca cel mic poate amana o activitate placuta (de exemplu, mersul in parc), dar ii va fi greu sa o intrerupa brusc. De aceea, se recomanda parintilor sa anunte plecarea din parc cu cateva minute inainte. Conflictele cu alti copii sunt frecvente in aceasta perioada, chiar daca parintii le explica de ce e gresit sa loveasca sau sa muste alti copii.

Intre doi ani si doi ani si jumatate

Poti incuraja dezvoltarea autocontrolului folosind dorinta copilului de a face lucrurile pe care le fac oamenii mari: lauda-l atunci cand invata sa faca lucruri noi sau cand te ajuta la treburile casnice. Aceasta nevoie de a-si dezvolta diverse competente poate fi folosita pentru a-i canaliza energia catre activitati constructive. Tot in aceasta perioada, copiii incep sa simta rusine atunci cand au comportamente inadecvate din punct de vedere social. Rusinea ii orienteaza pe copii catre alegeri adecvate, dar este important ca parintii sa nu abuzeze de aceasta emotie a copilului, pentru a nu deveni toxica. Este de ajuns sa explici copilului care sunt consecintele nedorite ale comportamentului sau si care sunt optiunile mai potrivite.

Intre doi ani jumatate si trei ani

Copilul continua sa faca progrese in privinta controlului impulsurilor, incepand sa ii fie mai usor sa isi astepte randul, de exemplu. Dar poate fi la fel de capabil sa treaca peste cererile altor copii sau adulti, chiar daca le intelege. Impulsurile sale pot fi inca prea puternice pentru a le controla.

Este important sa nu ai asteptari exagerate fata de copilul tau. Un studiu realizat asupra parintilor americani a aratat ca 56% dintre ei sunt convinsi ca un copil pana la varsta de 3 ani are capacitatea de a-si invinge impulsul de a face ceva interzis, iar 36% dintre acestia cred ca aceasta capacitate a copilului se dezvolta pana la varsta de 2 ani. In realitate, studiile arata ca aceasta capacitate incepe sa se dezvolte incepand cu 3 ani si jumatate si va avea nevoie de mai multi ani pentru a putea fi folosita in mod consecvent.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe