Copilul tau in timpul liber: verificare sau control?
Vrei sa il aperi pe copilul tau de toate pericolele si lucrurile rele care i se pot intampla si din acest motiv il verifici si ii spui ce sa faca in mod constant.
Sau poate ii acorzi copilului tau libertatea de a decide singur ce este mai bine pentru el. Oricare ar fi cazul tau, esti sigur ca ai facut alegerea cea mai buna?
Ambele comportamente extreme au avantaje si dezavantaje.
Un parinte care alege “calea de mijloc” :
-
Atunci cand e departe, se asigura ca fiul sau fiica sa va fi in grija unei persoane adulte, pe care o poate contacta pentru a verifica daca este in siguranta.
-
Ii da voie sa aleaga atunci cand este posibil si ii incurajeaza initiativele benefice pentru el.
-
Are incredere in ceea ce ii spune copilul sau, dar pastreaza legatura cu scoala, monitorizandu-i evolutia.
-
Intr-un cuvant, pastreaza echilibrul dintre control, verificare si libertate.
Desi par similare, cele doua notiuni verificare si control au sensuri diferite.
Controlul reprezinta analiza permanenta sau periodică a unei activitati, a unei situatii etc. pentru a urmari mersul ei si pentru a lua masuri de imbunatatire.
Verificarea presupune momente scurte, in timp ce controlul este deja intins pe o perioada mai lunga si este compus din diverse actiuni.
Este bine sa reusesti sa-l controlezi pe copil fara ca el sa resimta ca aceasta este o actiune menita sa ii restranga libertatea.
- Incearca sa petreci cat mai mult timp cu el in fiecare zi, astfel incat sa puteti vorbi despre ce a facut la scoala, cum se intelege cu prietenii etc.
- Nu reactiona agresiv atunci cand greseste. Pentru a te asigura ca iti va spune chiar si lucrurile pe care in mod normal copiii le ascund de parintii lor (pozne, note mici), exprima-ti sentimentele fata de comportamentul sau intr-o maniera calma.
- Daca a facut o greseala, incearca sa il ajuti sa o indrepte. Astfel, ii castigi increderea si daca viitoare cand va avea nevoie de ajutor, va apela la tine.
- Practica sinceritatea. Este important pentru copil sa invete din comportamentul tau ca a spune adevarul este normal. Evita minciunile inutile in relatia cu copilul tau.
- Ofera-i sfaturi, dar asuma-ti si riscul ca acestea sa nu fie intotdeauna respectate. Desi in formare, copiii simt nevoia sa le fie respectate parerile si dorintele
- Nu ii face reprosuri. Este recomandat sa nu ii reprosezi copiilor diverse lucruri, atunci cand se ajunge la o situatie nedorita, prin cuvinte de genul “Ti-am spus eu ca asa o sa se intample.” Ajuta-l sa inteleaga singur ce a gresit si cum ar fi trebuit sa procedeze.
- Asigura-te ca ii cunosti prietenii. Incurajeaza-l sa isi aduca prietenii acasa si incearca sa afli cat mai multe despre ei. In cazul in care acestia nu corespund asteptarilor tale, o interventie brutala in relatiile copilului si ale prietenilor lui de genul “Cu aceste persoane nu mai ai voie sa te intalnesti” duce la frustrari si nemultumiri ale copilului si il poate indeparta de tine.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum isi dezvolta copiii abilitatile de lucru in echipa
Cum il poti incuraja pe copil sa isi dezvolte abilitatile de care are nevoie pentru lucrul in echipa.
-
Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.
-
Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.
Comentează:3 comentarii