characters characters

Copilul meu e solitar

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 octombrie 2010    |   4360 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Citeste caracteristicile de mai jos si noteaza-le pe cele ce se potrivesc copilului tau.

Apoi vom detalia putin despre ce anume inseamna singuratatea la copii si cum poate fi ea solutionata:

 

 

-    Se rusineaza frecvent atunci cand se afla in preajma altor persoane cunoscute/necunoscute;
-    In pauze prefera sa stea in banca si sa nu vorbeasca cu ceilalti;
-    Intotdeauna este tacut;
-    E foarte linistit;
-    Nu participa la activitati impreuna cu mai multi copii;
-    Poate sa aiba fie rezultate scolare fie foarte bune, fie foarte slabe;
-    Pare sa se “strecoare” din camera fara ca parintii sau ceilalti frati sa-l observe cand a plecat;

Daca ai bifat cateva caracteristici si crezi ca acestea il descriu in general pe copilul tau, atunci putem sa vorbim despre copilul solitar. Chiar daca acest comportament nu deranjeaza pe nimeni, s-ar putea ca retragerea lui sa fie perceputa de ceilalti ca si cand ceva nu ar fi in regula. Colegilor s-ar putea sa le fie mila de el, profesorul de la clasa ar putea sa evite sa-l cheme la raspuns, ceea ce duce la o atentie mai redusa din partea lui si implicit la rezultate scolare mai reduse. Ca parinti, fie v-ati putea simti frustrati, fie ati putea sa nu bagati in seama comportamentul copilului.

 

Izolandu-se, cei din jur vor ajunge sa-l evite si sa-i respecte dorinta, desi s-ar putea ca altele sa fie motivele pentru care copilul prefera singuratatea.

 

1. Lipsa de incredere in propria persoana. S-ar putea ca unor copii sa le fie frica de a se expune la situatii sociale pentru ca ei cred ca vor fi evaluati si criticati de ceilalti: cei din jur vor observa ca sunt fara valoare, ca nu sunt buni de nimic si nu merita sa devina prieteni ai lor.

2. Lipsa abilitatilor de a relationa. Nevoia de a avea un prieten sau de a avea pe cineva cu care sa vorbeasca si cu care sa-si impartaseasca gandurile este specifica oricarui copil. Cel solitar poate simti ca nu are prea multe de oferit, de aceea renunta la incercarea de a vorbi cu altii.

3. Unor copii chiar le place sa fie singuri. Este vorba de copiii introvertiti, care nu simt nevoia unor interactiuni sociale frecvente, dar simt nevoia de a primi recunoastere si de a fi apreciati de cei din jur.

 

Cauzele comportamentului solitar pot fi cele prezentate mai sus, dar care sunt modalitatile de a-l ajuta? Iata cateva prezentate mai jos:

-    Vorbeste cu copilul tau pentru a afla adevaratele motive pentru care se izoleaza. Asa vei sti ce pasi sa urmezi in continuare si ce solutii sa gasesti.

 

-    Inainte de a te decide sa-l implici fortat in activitati de grup, urmareste-l cateva zile. Incepe prin a da sarcini in casa la care sa fie nevoit sa lucreze/colaboreze si cu ceilalti. Apoi extinde sarcinile si in afara casei.

 

-    Aminteste-ti ca e foarte probabil sa fie vorba de temperamentul sau. Poate copilul tau este introvertit si nu un extravertit (deschis, comunicativ etc.). De aceea atunci cand il implici in activitati, cauta mai degraba compania persoanelor linistite, decat a celor zgomotoase.

 

-    Se spune ca incercarea moarte n-are. Asa ca incearca sa cauti activitatile in care copilul tau pare a se simti confortabil. Atunci cand se va simti in siguranta, incet-incet va iesi din cochilia lui.

 

-    Nu te alarma. E posibil ca cel mic sa se simta bine asa cum este. Unii copii nu au nevoie de compania altora pentru a se dezvolta. E posibil sa se refugieze in cunoastere. Din piramida de nevoi a lui Maslow, varful poarta numele de nevoia de autoactualizare. Se spune ca cei care ajung in varf sunt de fapt oamenii care nu au nevoie de prietenii. Ei se simt bine singuri, iar daca interactioneaza, grupul lor este foarte restrans. Scopurile lor sunt de a cunoaste mai mult, de a face cercetare, iar pentru asta nu ai nevoie sa fii sustinut de relatiile sociale.

 

-    Cere si ajutorul profesorilor de la clasa. Ei pot oferi sarcini si proiecte de grup in care sa fie integrati toti copiii.

 

-    Vorbeste si cu un psiholog/consilier scolar care iti poate spune daca intr-adevar ar fi motive pentru care sa te ingrijorezi.



Recomandarile tale

In acest articol ti-am oferit cateva informatii despre copiii care prefera singuratatea, precum si cateva solutii pentru a-i ajuta. Tu ce altceva ai mai propune? Ai trecut printr-o astfel de experienta cu copilul tau?

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    10.11.2010 - 09:36
    @ioanele: cred ca este normal sa le fie un pic mai greu sa se adapteze. eu cred ca doar daca situatia se prelungeste, trebuie sa iti faci probleme. o poti ruga pe doamna educatoare sa le implice pe fetite in jocuri cu alti copii si sa le acorde un pic mai multa atentie pana se adapteaza. De asemenea, poti vorbi cu alti parinti ai copiilor din grupa, pentru a-i invita pe cei mici pe la voi acasa la joaca sau la o plimbare in parc:) Sper sa se rezolve cu bine, gradinita este o perioada importanta din viata copiilor.
  • Utilizator Anonim
    ioanele    28.10.2010 - 08:44
    am doua fete gemene(4ani si jumatate),au schimat colectivul de la gradi si acum doamna educatoare ne spune ca nu comunica cu ceilalti copii iar dumneaei ii rapund doar daca le intreaba .Sa ma ingrijorez?
  • diana mariana
    diana mariana    20.10.2010 - 19:32
    din pacate profesorii sunt cam ocupati si nu au timp indeajuns pentru a observa fiecare copil in parte, sarcina cea mai mare ne revine noua parintilor, de a merge si a ne interesa cum anume interactioneaza copilul nostru in clasa, in grupul scolar, in fata blocului etc.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe