characters characters

Cand copilul vorbeste vulgar

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 august 2011    |   7422 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

cand copilul vorbeste vulgarCati dintre noi nu au auzit un copil rostind cuvinte indecente cu nevinovatie, doar pentru ca le-a auzit la cei din jur si vrea sa stie ce inseamna? Multi parinti recurg la solutia „Nu este frumos sa vorbesti asa, nu mai repeta aceste cuvinte!”, insa pe termen lung, aceasta nu da rezultatele dorite. Iata cum poti evita aceasta situatie.


Cum ajunge un cuvant sau o expresie vulgara sa faca parte din vocabularul unui copil?
Iata cum se poate intalni copilul tau cu primul cuvand indecent:
-    Esti intr-un loc public si cineva nervos injura, copilul tau aude si te intreaba ”Ce inseama …?”, iar tu rusinat ii raspunzi: ”Ssst..nu-i voie sa vorbim asa”

-    Esti pe drumul spre gradinita, iar un copil, in trecere injura pe cineva la telefon: ”Mami, ce inseamna…?”, iar tu treci peste subiect

-    In cadrul familiei are loc o discutie mai aprinsa, iar un cuvant „interzis” scapa printre buze; desigur ca cel mic nu va intreba ce inseamna vazandu-va nervosi, dar cu siguranta va gasi oportunitatea de a repeta cuvantul, atunci cand va veti astepta mai putin.

1. Mai intai, copilul va repeta cuvantul sau expresia pentru a intreba ce inseamna. Cel mai probabil, ii va intreba pe parintii sai.

2. Parintii vor dori ca cel mic sa nu mai repete cuvantul sau expresia respectiva  si vor face greseala pe care o practica majoritatea adultilor: „Daca nu vorbesti, inseamna ca nu exista”. Cu alte cuvinte: daca nu vorbesti despre respectivul cuvant si te faci ca ai uitat, copilul tau va uita si el; daca nu discuti despre sex cu adolescentul tau, el nu va fi interesat prea curand de subiect etc.

3. Parintii uita insa una dintre caracteristicile esentiale ale copilului: curiozitatea. Aceasta il va determina pe copil tau va cauta raspunsul in alta parte.

4. Deoarece a inteles din atitudinea parintilor ca a vorbi urat este interzis sau ca este ceva specific adultilor, va repeta cuvintele vulgare, chiar si in prezenta parintilor.

5. Auzindu-l, parintii se enerveaza si incearca sa il convinga pe copil sa nu mai foloseasca asemenea cuvinte. Copilul insa castiga atentia parintilor de fiecare data cand repeta respectivul cuvant, lucru care il va determina sa nu renunte la asemenea limbaj.

Cum poti sa-i explici copilului tau ca nu e frumos sa foloseasca cuvinte vulgare?

1. Atunci cand il auzi pe copil pentru prima data spunand un cuvand nepotrivit, opreste-l din ceea ce face si poarta o discutie cu el.  Daca se joaca cu alti copii, pur si simplu cheama-l langa tine, insa intr-o maniera calma si naturala.

2. Ia-l de mana si intreaba-l inca o data care a fost cuvantul pe care l-a spus pentru a te asigura ca a fost vorba intr-adevar de un cuvant indecent.

3. Explica-i faptul ca oamenii folosesc respectivul cuvant sau expresie pentru a-i jigni sau supara pe cei din jur si ca aceasta reactie nu ajuta pe nimeni cu nimic, ci doar pune persoana care foloseste un asemenea limbaj intr-o lumina proasta. Explica-i pe intelesul lui ca cei din jur nu au o parere foarte buna despre oamenii care injura.

4. Folosind un ton cat se poate de bland, fara a-l face pe copil sa se sperie, roaga-l sa nu mai foloseasca asemenea cuvinte, chiar daca cei din jur le folosesc.

5. Imbratiseaza-l dupa ce copilul tau pare sa fi inteles ca nu e frumos modul in care a vorbit si trimite-l inapoi, la joaca sau la activitatea pe care o facea anterior.

6. Ofera-i o alternativa de comportament daca se enerveaza si are impulsul de a folosi un cuvant urat. Copiii imita comportamentul adultilor si este posibil ca atunci cand se cearta cu un alt copil, sa ii adreseze un cuvant vulgar, pentru a se „razbuna” sau pentru a-si exprima furia. Gasiti impreuna o modalitate de comportament prin care copilul sa isi poata exprima furia.

7.
Invata-l sa recunoasca emotiile. Vorbeste-i despre emotiile pozitive (bucurie, entuziam) si despre cele negative (tristete, furie) si despre reactiile sale: Ce ar vrea sa faca atunci cand cineva il supara? Ce altceva ar putea face? Cum poate comunica cu cineva care l-a infuriat? Aceste discutii nu vor avea ca rezultat direct controlul complet al copilului asupra propriilor emotii si actiuni, deoarece acestea sunt in curs de dezvoltare, dar sunt utile pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga mai bine ce sunt emotiile si cum il influenteaza.
    
In plus, fii atent la mesajul transmis copilului tau:
  • Unii parinti injura de fata cu copilul lor si il acuza pe acesta cand il aud facand la fel.
  • In unele familii, unul din parinti este cel care injura, in timp ce al doilea dezaproba un astfel de comportament.
  • Exista parinti care considera ca a injura este permis adultilor, nu si copiilor.

Tu cum ai reactiona daca cel mic ar folosi un limbaj neadecvat?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    27.09.2011 - 10:33
    Pare o strategie foarte buna, florinana:)Care crezi ca sunt cele mai frecvente surse de limbaj indecent la care au acces copiii?
  • anghelache florina
    anghelache florina    27.09.2011 - 06:10
    cand un copil injura:
    1. il intreb unde a auzit asa ceva
    2. daca stie ce inseamna
    3. ii explic, pe intelesul sau, ce poate insemna
    4. de ce nu este bine si frumos sa injuri
    5. cand, unde si in ce situatii injuram
    6. ii aplic morala de rigoare pentru a nu mai folosi acele cuvinte
    7. il rog sa tina minte si chiar sa aleaga ce va face in viitor (sa vorbeasca urat si sa fie marginaizat/ocolit de copii/adulti sau sa fie apreciat pentru compotamentul sau frumos)
    cu respect
    o mama

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Poveste terapeutica pentru copii despre furie
    Poveste terapeutica despre furie
    07 septembrie 2017   

    Copiii isi exprima furia deseori prin comportamente agresive: tipa, lovesc, imping sau vorbesc urat celor din jur, iar adultii din jur incearca de multe ori sa corecteze aceste actiuni prin pedepse sau sanctiuni.

  • Cuvinte urate
    Despre cuvintele „urate”
    15 ianuarie 2016   

    Prima data cand Ionut a ales sa-si exprime frustrarea folosind o serie de interjectii si vorbe urate, eu una m-am blocat.

  • Copii obraznici
    Ce faci cand copilul iti vorbeste urat
    21 august 2015   

    De la prescolarul care repeta cuvinte auzite de la copii mai mari fara a le intelege exact sensul pana la adolescentul care raspunde urat parintelui, limbajul „urat” sau „obraznic” este una dintre problemele cu care parintii se confrunta aproape inevitabil.

Mai multe