characters characters

Ce este Halloween

Despre originea sarbatorii si legende

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 octombrie 2015    |   3802 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

ce este halloween
Sarbatoarea Halloween-ului a devenit de-a lungul anilor tot mai populara si in tara noastra. Chiar daca pentru multi inseamna superstitii, dovleci, vestimentatii cat mai inspaimantatoare si bomboane primite de copii, putini stiu ca Halloween-ul este o sarbatoare cu origini celtice, aparuta cu 2000 de ani in urma, mentionata pentru prima data cu sute de ani in urma.

Citeste si:

Traditii de Halloween

Activitate de Halloween: fantome pictate


In urma cu 2000 de ani in urma,celtii, care locuiau in tinuturile ocupate in prezent de Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii si nordul Frantei sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 noiembrie. Aceasta zi marca sfarsitul verii si inceputul sezonului rece, in care zilele se micsoreaza, moment din an asociat cu moartea. Celtii credeau ca in noaptea de dinaintea Anului Nou, granita dintre lumea celor vii si a celor morti dispare, iar spiritele celor morti se intorceau pentru o noapte pe pamant. Pentru a nu fi recunoscuti de catre spirite si fantome, oamenii purtau masti si costume. Tot in aceasta noapte, se faceau profetii in legatura cu viitorul omenirii.

Ulterior, dupa ce romanii au ocupat majoritatea teritoriului celtic, s-a produs un amestec de traditii. Astfel, doua festivale romane au fost legate de Samhain. Primul era Feralia, ultima zi din octombrie cand romanii ii celebrau pe cei morti. Urmatoarea zi era cea in care se onora zeita romana a fructelor si a copacilor, Pomona. Simbolul Pomonei este marul si de aici se crede ca vine obiceiul de a oferi mere in ziua de Halloween.

In secolul al optulea, Papa Gregor al III-lea a stabilit ca ziua de 1 noiembrie sa fie ziua de celebrare a tuturor sfintilor si martirilor. Ziua tuturor Sfintilor („All-hallows”), includea si cateva din traditiile festivalului Samhain. Ziua de dinaintea celebrarii sfintilor, a ajuns in timp sa poarte numele de Ziua de Halloween (ajunul Zilei Tuturor Sfintilor, adica „All-hallows Eve”). De-a lungul anilor, aceasta sarbatoare s-a transformat intr-o celebrare a comunitatii, in care oamenii si copiii practicau diferite activitati, precum traditia „trick-or treat”, cand copiii bat la usile caselor si cer dulciuri pentru a nu-i speria pe proprietari.

Dupa Reforma protestanta, in secolul XVI, Halloween a continuat sa existe ca sarbatoare laica, iar in anii 1800, festivalurile de toamna ale colonistilor americani au inclus elemente specifice sarbatorii de Halloween.

Imigranti irlandezi veniti in SUA in secolul XIX au adus cu ei si obiceiurile de Halloween, asa ca in secolul XX aceasta devenise deja o sarbatoare foarte populara in randul copiilor.

Surse: Britannica.com, History.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/skagitrenee/15237435830/

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe