characters characters

Ce criterii folosesti pentru alegerea gradinitei copilului

Propus de: Madalina Gidiuta   |   20 februarie 2014    |   2593 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Pictura, actorie sau astronomie pentru copii la Fundatia Calea Victoriei *Sursa foto: Flickr.com


Vrei sa te asiguri ca alegi cea mai buna gradinita pentru copilul tau. Pentru ca exista destul de multe oferte si multe criterii pe care trebuie sa le ai in vedere cand iei aceasta decizie, am decis sa iti venim in ajutor.



Criteriile de alegere ale gradinitei sunt multiple si adesea subiective. Insa exista niste reguli pe care le-as recomanda in toate cazurile:


1. Institutia trebuie sa fie acreditata (in cazul institutiilor mai vechi de 5 ani/ un ciclu de invatamant) sau autorizata de catre ARACIP. In ziua in care s-a deschis, gradinita trebuie sa aiba autorizatie de functionare ARACIP. Daca are aceasta autorizatie, inseamna ca le are si pe celelalte (DSV, DSP, PSI, ITM si ce  mai este necesar, in functie de serviciile oferite).
Practic autorizatia de functionare ne arata ca in institutie se fac lucrurile corect din punct de vedere educational si administrativ. Atentie la situatiile in care constatam tardiv (de obicei la scoala) ca nu s-a lucrat corect cu copiii. Situatia acesta nu mai poate fi reparata.
Acreditarea se obtine dupa un ciclu de invatamant printr-un control temeinic (acte educationale si administrative, satisfactie clienti, satisfactie angajati etc). Obtin acreditarea institutiile serioase care isi fac bine treaba.
Pentru parinte/copil o institutie autorizata este la fel de in regula ca una acreditata. Dar nu recomand sa se ia in considerare institutiile care “sunt in curs de autorizare”.

2. Cadrele didactice au studii de specialitate si stapanesc metodologia lucrului cu copiii. Am intalnit adesea educatoare cu har si experienta, dar fara liceu pedagogic. Sunt ok, din punctul meu de vedere.  Parintii ar trebui sa poata  consulta o copie cu cv si acte de studii la cerere ale cadrelor didactice care lucreaza la gradinita.

3. Spatiu curat. Pe copii nu ii intereseaza mii de metri patrati de spatiu. Dar spatiul trebuie sa fie adecvat activitatii si foarte curat. Evident, spatiul exterior pentru joaca este important, mai ales in cazul alegerii unui program prelungit.

4. Eu apreciez gradinitele unde se gateste in interior. Este mai potrivit ca bucataria gradinitei sa fie permanent sub control, lucru care nu prea se poate intampla in sistem catering.

5. Program educational care sa include programa nationala (sau ce alta curricula se foloseste) in primul rand, completata de alte activitati stabilite in orar. Atentie! Daca planul familiei este inscrierea la scoala romaneasca, nu se potriveste programa britanica pentru gradinita. Este total diferit modul de lucru si defazat ca nivel de informatie. Acelasi lucru este valabil si pentru situatia inversa.

6. Programa romaneasca de studiu include trei evaluari anuale ale copilului. La Gradinita Butterfly avem si evaluare psihologica. Urmare a evaluarilor facute prin joc, parintele trebuie sa afle cum este pregatit prescolarul, raportandu-ne la un copil mediu de varsta respectiva.
Desigur, exista multe alte criterii de alegere, insa cele de mai sus  sunt esentiale pentru a lua o decizie informata in legatura cu gradinita la care il vei inscrie pe copilul tau. Care sunt criteriile tale in alegerea gradinitei?

Madalina Gidiuta, Grupul Educational Butterfly

Pictura, actorie sau astronomie pentru copii la Fundatia Calea VictorieiGrupul Educational Butterfly este institutie de invatamant acreditata si functioneaza cu succes din 2006.
Scoala Primara si Gradinitele ofera conditii de studiu si spatii deosebite prescolarilor si scolarilor.
Grupul cuprinde patru sedii dedicate copiilor prescolari si scolari cu varsta intre 1,8 si 10 ani care urmeaza la Butterfly programe de scoala, after school, gradinita sau anteprescolari.

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Fără foto
  DIANA.POPAS@GMAIL.COM    07.11.2017 - 13:49
  Si noi am trecut prin toate aceste etape pana am gasit o gradinita car sa corespunda tuturor acestor criterii (pe care nici macar nu le constientizam asa cum sunt expuse aici si de care ne-am dat seama dupa ce am irosit un an tot schimband gradinita: ba de stat, ba particulara...).
  Eu merg la Questfield si sunt extrem de multumita!
  avem parte de o echipa faina de profesori si oameni care te ajuta sa intelegi unde se gaseste copilul, la ce sa te astepti in perioada urmatoare si mai ales cum evolueaza in fiecare an din perspectiva educationala si emotionala.

  Recomand sa va faceti vreme si sa programati cel putin o vizita sa cunoasteti comunitatea Questfield

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Noul an scolar in contextul Covid-19
  Cum il pregatesti pe copil pentru noul an scolar in contextul pandemiei
  20 august 2020   

  Acest inceput de an scolar s-ar putea sa fie dificil de acceptat, greu de acomodat, incarcat de griji si stres, insa cu putin efort si pregatire din timp, il poti ajuta pe copil sa se adapteze la conditiile diferite din aceasta toamna.

 • Cum il pregatesti pe copil pentru gradinita
  Cum il pregatesti pe copil pentru gradinita
  28 august 2019   

  Cum pot parintii sa il pregateasca pe copil pentru gradinita? Aplicand cateva principii si reguli care ii ajuta pe micuti sa inteleaga regulile, sa respecte rutinele si sa fie dispusi sa coopereze cu cei din jur.

 • Copilul nu mai vrea la gradinita
  Motivele pentru care copilul nu mai vrea la gradinita 1
  12 februarie 2016   

  „Copilul meu are 4 ani si de-abia acum l-am dus pentru prima data la gradinita. Desi am crezut ca ii va placea si am facut tot ce mi-a stat in putinta, pare sa nu se adapteze. Mereu plange si refuza sa mearga dimineata la gradinita. Ce sa fac?”, ne intreaba o mamica.

Mai multe