characters characters

Cum se construiesc castelele de nisip

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 iulie 2015    |   3150 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

castel de nisip
Cateva zile la malul marii ii vor transforma pe copii in mici artisti care mai de care mai incantat sa obtina cea mai interesanta constructie din nisip sau cel mai frumos castel. Desigur ca nu va fi mereu usor, cel putin la inceput, insa isi vor putea pune creativitatea la incercare din plin.


Pentru a va bucura cu totii de zilele petrecute pe plaja, este important sa stii ce activitati de modelare a nisipului se potrivesc varstei copilului. Iata ce pot face copiii cu nisipul si apa, in functie de varsta:


Copiii intre 1-3 ani

Piscina din nisip

Folosind o galetusa, scoate cat mai mult nisip dintr-un singur loc pana cand faci o groapa. Apoi, adu apa de mare si toarn-o in interior. Asaza-l pe cel mic in mijlocul “piscinei” si lasa-l sa se joace cu cateva scoici si alte jucarioare.


Copiii intre 3-6/7 ani

Monstrii din nisip

Pentru acestea ai nevoie de nisip, apa, galetusa, lopatica si imaginatie cat incape. Puteti porni de la balaurii din poveste sau de la zmeii despre care ati citit. Coada unui sarpe poate fi inceputul - o ridicatura din nisip in forma serpuita, pe langa care puteti sa mai adaugati tot felul de forme.


Fortareata din nisip

Se porneste de la piscina din nisip, doar ca aceasta se adanceste, iar pe margine se ridica un zid din nisip si apa. Acest loc poate deveni ascunzisul copilului pe plaja, iar daca turnati putina apa in interior, va oferi si racoarea necesara.

Copiii intre 8/9- 14/15 ani

Exista mai multe tehnici pentru a realiza un castel de nisip.

Vei avea nevoie de galetuse (sau galeti mai mari, daca aveti planuri ambitioase) si lopeti de diferite dimensiuni. Puteti folosi paie de baut pentru a sufla nisipul care ramane in plus in urma modelarii si bete de inghetata pentru a sculpta detaliile.

Ai nevoie de o schita care sa stea la baza castelului, iar primul pas il reprezinta delimitarea spatiului pe plaja. Deseneaza cu varful unui bat, patratul sau dreptunghiul care va reprezenta baza castelului. Castelul va putea fi mai stabil si mai inalt daca baza lui acopera o suprafata destul de mare.

Scoate nisipul de pe marginea schitei si arunca-l pe tot in interior, alcatuind un morman de nisip. Cand ai adunat suficient nisip, creeaza o gaura in mijlocul lui, in care vei turna apa. Amesteca nisipul cu apa, pentru a putea fi modelat cu usurinta. Te poti folosi de propriile picioare pentru a amesteca nisipul cu apa.

Incepe sa dai forma nisipului cu o lopatica, construind astfel peretii castelului. Uda din cand in cand nisipul pentru a prinde contur. Formeaza turnuri folosind galetuse mici de nisip.

Cu lopatica, cresteaza decoratiunile pe care doresti sa le aiba peretii castelului la exterior, ferestrele si portile.

Pentru “avansati”, exista si metoda care presupune sa aveti la indemana o galeata mai mare sau un alt recipient cu ajutorul caruia sa creati baza castelului, ca in materialul video de mai jos:

Joaca cu nisip si apa nu antreneaza doar creativitatea copilului si gandirea, ci are si efect terapeutic. Pe langa functia sa ludica, aceasta activitate il detensioneaza pe copil, il ajuta sa se relaxeze si ii ofera o stare de bine mai ridicata.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/n0thing/1515832447/

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe