characters characters

Cand copilul vorbeste singur

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 septembrie 2013    |   8460 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Vorbitul de unul singur sau solilocvia este o caracteristica de limbaj pentru copiii de 2-3 ani. Asta inseamna ca deseori pot fi zariti vorbind singuri, purtand dialoguri cu ei insisi. Tinand cont de faptul ca la varsta prescolara prefera sa se joace singuri, nu e de mirare sa ii vedem cum jucandu-se cu diferite papusi, se puna rand pe rand in locul fiecareia si incep o conversatie. Cand este normal si cand trebuie sa te ingrijorezi daca observi acest comportament la copilul tau?

Avantajele solilocviei sau vorbitului de unul singur:
Copilul poate vorbi singur din mai multe motive si cu mai multe urmari pentru dezvoltarea sa:
-    Isi dezvolta muschii faciali;
-    Ii place sa auda sunete;
-    Stie ca nu va fi intrerupt atunci cand vorbeste;
-    Este liber sa spuna orice isi doreste;
-    Ii place sa isi exerseze abilitatea de a produce sunete;
-    Ii imita pe ceilalti cum vorbesc;
-    Pretinde ca vorbeste cu jucariile;
-    Spune o poveste.

De ce unii copii vorbesc mai mult singuri decat cu alte persoane?
-    Se simt descurajati daca sunt corectati frecvent de interlocutori;
-    Cei din jur nu inteleg prea bine ce vrea sa spuna copilul si atunci il evita ori nu il baga in seama;
-    Persoanele cu care vorbeste tind sa acapareze toata discutia, astfel ca celui mic ii ramane de scos doar cateva cuvinte si atat;
-    Ceilalti nu sunt interesati sa se joace cu el;
-    Copiii se asteapta atunci cand se afla intr-un mediu social ca adultul sa vorbeasca in locul lor, asa cum au fost obisnuiti;

Ar trebui sa fie o problema vorbitul cu glas tare, de unul singur la copii? Specialistii sustin ca parintii ar trebui sa isi incurajeze copiii pana la varsta de 5 ani sa vorbeasca cu ei insisi mai ales atunci cand sunt implicati in sarcini ce necesita abilitati motorii. “A sta si a-i asculta pe copii in timpul solilocviei e ceva minunat. E ca si o fereastra magica in mintea copiilor”, spune psihologul George Mason. In plus, se pare ca peste 78% din copiii care vorbesc singuri se descurca mai bine si au performante mai bune in diverse sarcini, fata de copiii care sunt tacuti. 

De asemenea, copiii autisti, dar adaptati la viata sociala , obisnuiesc sa vorbeasca cu ei insisi, ceea ce ii ajuta sa se descurce mai bine in anumite activitati.

Sunt 3 stadii ale vorbitului de unul singur dupa psihologul rus Lev Vygotsky:
1.    Copilul vorbeste de unul singur dupa ce a realizat o actiune: “Am facut un balon”;
2.    Copilul vorbeste in timp ce realizeaza o actiune: “Mingea sare mai sus atunci cand o lovesc mai tare”;
3.    Copilul vorbeste inainte de a realiza o actiune (apare intentia): “Voi sari de pe trei trepte pana jos”;

Progresul de la primul stadiu pana la cel de-al treilea corespunde procesului de dezvoltare al gandirii care se manifesta o data cu cresterea in varsta.
“Copiii vorbesc singuri ca modalitate de a-si exprima sentimentele, intelegandu-se pe ei insisi si lumea din jur, dezvoltandu-si limbajul in acest fel. De asemenea, solilocvia este considerata o unealta pentru dezvoltarea autocontrolului si a gandurilor interioare”, sustine psihologul Grace Craig.

Vorbitul e unul singur e o caracteristica pentru copiii de varsta prescolara, iar acest fenomen se poate intinde pana la aproape 10 ani. Totusi, daca ti se pare ca cel mic exagereaza, ca deseori vorbeste ca si cum ar fi alaturi de alte persoane, desi e singur in camera, poti apela si la un psiholog pentru a te lamuri daca e vorba doar de ceva tipic celor mici sau daca ar putea fi o problema. Copilul tau vorbeste singur?

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Mara Andreescu
    Mara Andreescu    09.07.2019 - 08:58
    Ana Maria, poate fi ceva normal, mai ales daca baiatul tau vorbeste singur atunci cand realizeaza o actiune sau isi planifica o actiune sau cand se joaca. Este important sa ai in vedere felul in care se comporta in general copilul tau: are prieteni, se descurca destul de bine la scoala, comunica bine cu voi? De asemenea, ce spune copilul cand vorbeste singur este la fel de important. Daca observi ca spune lucruri bizare, care nu au legatura cu realitatea sau cu jocul in care este implicat, poti apela la un psiholog, care sa il evalueze pe copil.
  • Fără foto
    Ana Maria    17.06.2019 - 16:54
    Bună ziua am un băiat de 11 ani și îl surprind mereu ca vorbește singur precizez ca sunt vreo 3/4 ani, este ceva normal? Va mulțumesc
  • Fără foto
    Claudia Gogarcea    19.03.2019 - 15:39
    Buna ziua ,copilul meu are 6 ani si jumatate si uneori vorbeste singur in soapta este foarte timid si foarte emotionat va dau un exemplu daca cineva il intreaba cati ani are el doar zambeste si zice "nu stiu" in schimb doamnele de la gradinita imi zic ca el nu are nici-o problema .Va multumesc
  • Mara Andreescu
    Mara Andreescu    07.08.2017 - 11:03
    Depinde mult de comportamentul fetitei tale in restul timpului (cat de usor comunica cu alti oameni, cum interactioneaza cu alti copii). In joaca, este normal sa vorbeasca cu jucariile sale. Dar prieteniile sunt esentiale pentru un copil, mai ales la aceasta varsta. Cred ca este important sa o incurajezi sa isi faca prieteni. Spune-i sa invite o colega de clasa sa invete impreuna sau inscrie-o la un curs extrascolar unde poate cunoaste alti copii. Este important sa aiba macar un prieten bun :)
  • Fără foto
    Manea Robert    03.08.2017 - 20:52
    Buna ziua,
    fetita mea are aproape 13 ani, este majoritatea timpului singura(nu prea are prieteni de varsta ei cu care sa se joace), si atunci cand se joaca cu jucarii vorbeste cu ele, la fel si cand se joaca pe calculator vorbeste cu personajele; este normal, sau este cazul sa ma ingrijorez si sa caut ajutor specializat?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe