characters characters

Cand copilul iti cere prea multe

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 septembrie 2010    |   2575 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Mereu i-ai oferit copilului tau, tot ce si-a dorit. Se pare insa, ca de la o vreme, profita destul de mult de pe urma bunatatii tale. Daca a ajuns in situatia in care nu mai vrea sa faca ceva, decat daca primeste ceva in schimb, probabil ca este timpul sa iei niste masuri.
 
Iata cateva posibile directii de actiune:
1. Incurajeaza experientele prin care sa ii fie valorificate calitatile sale. Din pacate, unii parinti si-au obisnuit copiii sa primeasca mereu cate ceva si au folosit recompensele materiale mult mai des decat ar fi trebuit. Incearca de acum incolo sa pui mai mult accent pe recompensele sociale. Cu siguranta va refuza sa mai faca ceva daca nu va mai primi ceea ce isi doreste sau ceva material, insa fii perseverent in aplicarea noii reguli si ofera-i un zambet, o imbratisare sau o lauda verbala mai des decat o faceai pana acum. Ofera-i chiar tu acest exemplu. Incearca sa promovezi in cadrul familiei, cu ceilalti membrii, aceeasi structura de recompense.

2. A-l refuza din cand in cand poate fi dureros pentru tine ca si parinte, insa de mare folos, copilului. Toti parintii isi doresc sa ofere copiilor tot ceea ce ei nu au avut parte in copilarie, insa uneori ofera copiilor obiecte si lucruri de care acestia nu au neaparata nevoie. Seteaza o regula a familiei prin care, o data pe luna, fiecare membru isi va putea alege un obiect/accesoriu/piesa vestimentara care sa-i fie achizitionata si in functie de banii ramasi disponibili pentru cheltuieli. In acest fel il vei implica si pe cel mic in realizarea bugetului si a bilantului financiar confruntandu-l cu realitatea. Ii poti cere sa realizeze pe o foaie de hartie, o ierarhie a lucrurilor pe care si le-ar dori, iar tu vei putea in functie de banii ramasi sa ii cumperi exact ceea ce isi doreste. E dificil la inceput, de aceea poti sa aplici regula o data pe saptamana, apoi sa o extinzi ajungand la un obiect cumparat “din moft”, pe luna.

3. Recunoaste si incearca sa inlaturi influenta mass-mediei si a reclamelor la care devine victima zi de zi. Un rol pe care ti l-ai putea asuma ar fi acela de mediator intre media si copilul tau. Daca sunteti spectatorii unei reclame, vorbiti despre asta cat se poate de deschis. Nu intotdeauna ceea ce apare la televizor sau in reviste este cel mai bun. Unele produse pot sa dauneze sanatatii, altele ar putea fi inlocuite de produse mai ieftine. Ideea pe care ai putea sa insisti este aceea ca in spatele imaginii si mesajului este o echipa intreaga care gandeste si planifica strategiile pe care le-ar putea utiliza pentru a atrage cat mai multi clienti. Incearca sa nu iei pozitia celui aflat impotriva reclamelor pentru ca efectul va fi diferit fata de ceea ce-ti doresti cu adevarat. Transmite informatii corecte din cand in cand despre influenta reclamelor si a mass-mediei. Rezultatele le vei observa in timp.

4. Invata-l cum anume sa fie un consumator responsabil. Este important ca la aceasta varsta, copilul sa se descurce singur la cumparaturi si sa stie sa aleaga cele mai potrivite produse.

5.  Incurajeaza-l sa economiseasca bani pentru a-si cumpara intr-adevar ceea ce isi doreste.
Poate te-ai saturat sa-l auzi cerand mai tot timpul cand mergeti la cumparaturi, cate ceva. Stabileste un sistem de sarcina-recompensa materiala prin care copilul sa poata achizitiona in schimbul unui serviciu facut, o suma minima de bani. Odata ce si-a strans mai multi bani, lasa-l sa-si cumpere ceea ce isi doreste. Incet, va deveni adeptul celui ce strange bani fiindca va vedea cat de greu trebuie sa “muncesti” pentru a obtine o rasplata financiara si a-ti satisface un moft.

6. Promoveaza comportamentul de a oferi si altora ceea ce are.
Nu vorbim neaparat de a-l invata despre recunostinta, ci pur si simplu a-i forma un comportament prin care sa puna accent pe valorile umane. Astfel, va pretui mai mult onestitatea, amicitia si caldura umana, decat lucrurile materiale.
 

Recomandarile tale
Tu ce strategie crezi ca ar functiona mai bine in cazul copilului tau? Asteptam raspunsurile tale.


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    05 iulie 2019   

    Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.

  • Nevoile si dorintele copilului. Cum faci diferenta intre ele?
    Nevoile si dorintele copilului. Cum faci diferenta intre ele? 1
    14 decembrie 2013   

    “Vreau o masinutaaaa!”, “Mama, trebuie sa imi schimb telefonul, cel pe care il am acum e demodat!”, “Imi trebuie haine noi!”, “Vreau sa merg in vacanta in Europa!”. Pe masura ce cresc, copiii isi doresc din ce in ce mai multe lucruri. Sau au nevoie de mai multe lucruri? Daca nu gasesti un raspuns la aceasta intrebare, te vei confrunta in curand cu dilema urmatoare: “As vrea sa stiu unde sa trag linie intre ceea ce ii ofer si ceea ce ii refuz. Am doar un copil si vreau sa fiu sigura ca primeste t

  • Cand copilul vrea ceva si tu nu... Ce e de facut?
    Cand copilul vrea ceva si tu nu... Ce e de facut? 4
    29 august 2012   

    Ce faci cand copilul tau vrea sa ii cumperi ... de toate? Poate uneori ii cumperi. Imediat. Poate uneori ii cumperi peste cateva zile. Dar daca nu poti sau nu vrei sa ii cumperi deloc? Ce ii spui?

Mai multe