characters characters

Beneficiile sahului pentru copii

Propus de: Claudia Popa   |   10 iunie 2019    |   4049 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Beneficiile sahului pentru copii
Claudia Popa, de la SahPentruCopii, ne-a raspuns la cateva intrebari despre cursurile de sah pentru copii si despre cum ajuta sahul dezvoltarea cognitiva, emotionala si sociala a copiilor.

“Varsta in acest joc, chiar este doar un numar. Nu este niciodata prea tarziu nici sa incepi si nici sa te perfectionezi. Trebuie doar sa iti doresti si sa gasesti in asta o placere.”

De la ce varsta este recomandat copiilor sa inceapa un curs de sah?

Nu exista o varsta recomandata pentru a invata sa joci sah, ci mai degraba o recomandare pe care o putem face parintilor/bunicilor, in general celor care sunt in preajma copiilor. Si anume, cel mai bun moment ca un copil sa inceapa un curs de sah este atunci cand el arata interes fata de acest joc. Interesul poate fi stimulat foarte simplu daca adultii joaca ocazional sah cu alti adulti (prieteni, rude, cunostinte, vecini, etc). Daca totusi nu se petrece un astfel de eveniment si copilul nu este expus in nici un mod jocului de sah, putem sa ii propunem un curs de sah in jurul varstei de 5-6 ani. Depinde foarte mult si de temperamentul copilului, pentru ca la sah este nevoie ca acesta sa stea pe scaunel in timpul cursului si sa nu ii distraga pe ceilalti cursanti. 

Care sunt beneficiile pe care le aduce sahul in dezvoltarea copiilor (beneficii emotionale, cognitive, sociale)?

Deja nimeni nu se mai indoieste ca jocul de sah aduce beneficii copilului si ulterior adultului. Si acestea sunt diverse, asa cum si dvs ati remarcat: emotionale, cognitive, sociale. Important este ca parintii sa identifice corect care ar putea fi beneficiul cel mai important pentru copilul lui, sa puncteze si sa il incurajeze pe cel mic sa joace cu un anumit scop. De exemplu: un copil agitat este de cele mai multe ori si competitiv, doreste sa castige si atunci parintele l-ar putea stimula in aceasta directie punctand "Da, poti castiga, dar prin concentrare si asta presupune sa te linistesti ca sa poti gandi cele mai bune mutari." 

Sahul este o colectie de proceduri, strategii, reguli si analize. Un instrument excelent de a antrena o minte. Cum mintea celor mici este maleabila, sahul este perfect pentru astfel de scopuri. 

La nivel social o persoana care joaca sah, nici nu conteaza la ce nivel, este perceputa ca o persoana care isi stapaneste mintea si stie cum sa o foloseasca. In plus sahul este un excelent instrument de socializare.

Cognitiv

Sahistul invata analiza situatiilor, cauta solutii si face proiectii. Copiii sunt invatati si stimulati sa gandeasca prin metode simple. Eu am mutat aceasta piesa. Tu ce trebuie sa faci? De ce adversarul tau a facut mutarea respectiva? Ce urmareste? Este sau nu o greseala din partea lui? Apoi cel mic este invatat sa ia masuri daca identifica un atac al adversarului sau o greseala din partea lui. El trebuie sa stabileasca care sunt aceste masuri si sa le prioritizeze ca sa ajunga cat mai repede la scopul jocului - matul, adica infrangerea adversarului. Toate aceste procese de analiza il pregatesc pe adultul de mai tarziu sa ia decizii bune (care servesc unui scop identificat) in situatii complexe.

El nu va face paralele intre situatiile de viata si jocul de sah, dar mintea lui antrenata va urma niste cai, niste proceduri si este pregatita sa raspunda in situatii limita.

Din punct de vedere emotional, sahul ii poate ajuta pe copiii mai emotivi sa isi creasca increderea in fortele proprii. Castigand partide de sah in fata unor adversari pe care ei in cred in mod nejustificat mai buni decat ei, reusesc sa se puna in valoare.

Cum arata prima ora de sah la clubul dumneavoastra?

Nici o ora nu seama cu alta, dar in prima lectie incercam sa vedem cat de mult sah stiu sau cred copiii ca stiu sa joace. Sahul se invata intr-o lectie, noi apoi ne perfectionam. Sahul nu este greu sa il joci, ci este greu sa il joci bine.

Cat de important este exercitiul pentru perfomanta in sah si cat de importanta este aptitudinea?

As spune ca exista etape pe care o persoana (copil sau adult) le parcurge pentru a atinge performanta. Pentru incepatori este important sa joace si sa isi insuseasca anumite reguli si strategii de baza ale jocului de sah. Nivelele mai avansate desigur implica studiu si o minte cu anumite caracteristici. Frumusetea in sah nu este neaparat ca ajungi sa dai mat, ci mai degraba modul in care o faci. Combinatiile de pe tabla de sah sunt savurate de cunoscatori si fac jocul spectaculos.

Ce viitor profesional au copiii si adolescentii care obtin performante ridicate in sah?

Intr-o lume in care schimbarile se petrec cu atata rapiditate, ma gandesc ca un copil care obtine performante in sah este mai pregatit sa faca fata acestor schimbari. Se va adapta mai repede si va cauta solutiile cele mai potrivite scopurilor pe care le urmareste. As spune ca o minte agila si flexibila poate fi si vizionara.

Ce fel de costuri implica sahul, in afara de plata cursurilor?

In afara de plata cursurilor de sah, sahul nu implica alte costuri la nivelul la care iti doresti sa-ti antrenezi inteligenta, asa cum propune SahPentruCopii.ro. Daca in schimb identificam un copil cu potential exceptional si aptitudini native, care ar putea sa faca performanta, atunci recomandam studiu suplimentar cu antrenor si desigur participarea la concursuri. Asta implica desigur costuri suplimentare. (lectiile private si deplasarile in tara pentru concursuri)

Sper ca cititorii dumneavoastra sa gaseasca raspunsurile oferite interesante si sa-i stimuleze sa joace sah. Varsta in acest joc, chiar este doar un numar. Nu este niciodata prea tarziu nici sa incepi si nici sa te perfectionezi. Trebuie doar sa iti doresti si sa gasesti in asta o placere.

Sah pentru copiiDespre Sah pentru Copii

"Geniile se fabrica, nu se nasc." (Lazlo Polgar)

Crezul nostru este ca prin educatie si prin antrenarea mintii, oamenii pot fi mai buni, isi pot descoperi vocatia si pot aduce plus valoare in lumea in care traim. In acest loc cream una dintre cele mai dinamice si importante surse de informatii despre Sah dedicat copiilor de toate varstele din Romania si de peste hotare.

SahPentruCopii.ro organizeaza cursuri de sah pentru copii pe perioada anului scolar. Inscrierile pentru cursuri incep in luna iulie. Vara pregatim tabere de sah cu multa distractie. Va asteptam la SahPentruCopii indiferent de varsta pe care o aveti.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe