characters characters

Ajutor pentru ADHD

Propus de: Echipa Intuitext   |   08 decembrie 2009    |   5558 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Iti propunem urmatorul exercitiu:
Gandeste-te la comportamente, gesturi si cuvinte pe care le spune si realizeaza copilul tau si care denota nerabdarea si impulsivitatea. Grupeaza-le pe doua coloane: prima se refera la tot ceea ce tine de impulsivitate si a doua de supraactivitate. De asemenea realizeaza o alta coloana in care sa treci toate momentele dintr-o zi in care ti s-a parut ca micutul nu a reusit sa isi mentina atentia intr-o sarcina prea multa vreme. La sfarsitul zilei, aduna comportamentele, gesturile, cuvintele si observa numarul lor. Daca acestea sunt destul de frecvente, poate ar trebui sa te gandesti ca ele pot fi puse sub un termen umbrela: ADHD.
 
ADHD-ul este o tulburare de comportament ce afecteaza copiii scolari intr-o proportie de 8-10%. Baietii sunt de 3 ori mai frecvent diagnosticati cu aceasta tulburare decat fetele. Acesti copii actioneaza fara sa se gandeasca, sunt hiperactivi si au probleme in a se concentra asupra unor cerinte. Intreaga lor functionare sociala, academica, precum si cea din familie este afectata. Un lucru bun este utilizarea unui tratament adecvat care duce la o capacitate mai mare de control a simptomelor. ADHD-ul are origini biologice care inca nu sunt foarte bine clarificate. Ceea ce se stie este ca cei ce sufera de aceasta tulburare au sau au avut in familie cazuri. Fumatul in timpul sarcinii sau nasterea prematura poate sa predispuna fetusul la o astfel de tulburare mai tarziu, in dezvoltarea sa.

Unele studii realizate de American Academy of Pediatrics (AAP) sustin ca ar exista o legatura intre vizionatul excesiv al programelor tv la varste mici si viitoare probleme de atentie. Astfel, copiii sub 2 ani nu ar trebui sa se uite deloc la tv, in timp ce copiilor mai mari le este indicata maxim o ora. Ca si tratament in ADHD se prescriu stimulantele sau antidepresivele si se recomanda terapia.

Iata cateva strategii comportamentale pe care le poti utiliza cu copilul tau:
  • Creeaza rutine. Incearca sa urmaresti acelasi program de somn-trezire si masa in fiecare zi. Realizeaza un orar pe zilele saptamanii si momentele zilei cu cateva cartonase. Acestea vor reprezenta activitatile obisnuite pe care trebuie sa le realizeze in fiecare zi. Asaza la vedere orarul astfel incat copilul tau sa stie ce urmeaza sa faca: pranz, somn si apoi teme etc.
  • Transforma-te intr-o persoana organizata. Aseaza jucariile, cartile si caietele copilului in acelasi loc evitand in acest fel ca micutul tau se le piarda.
  • Evita sursele de distragere. Inchide televizorul sau jocurile pe calculator mai ales atunci cand copilul isi face temele.
  • Limiteaza alegerile. Lasa-l sa aleaga dar nu-i oferi mai mult de 2 optiuni pentru a nu-l suprastimula.
  • Schimba modul de interactiune cu copilul tau. In loc sa-i oferi explicatii sau sa ii critici comportamentul, ofera-i cateva directii clare pe care trebuie sa le urmeze.
  • Stabileste obiective si recompense. Utilizeaza o harta cu comportamentele pozitive pe care le vei recompensa si comunica-i acest lucru copilului.
  • Disciplina eficienta. In loc sa tipi necontenit la copil mai bine foloseste metoda time-out-ului  (citeste mai multe despre aceasta metoda aici) si chiar retrage-i la nevoie recompensele. Copiii mai mici au nevoie sa fie distrasi sau pur si simplu ignorati.
  • Ajuta-ti copilul sa-si descopere talente pe care le are ascunse. Toti copiii au nevoie sa simta experienta de a face ceva bine si de a fi apreciati pentru asta. Faptul ca descopera ce ii place il poate ajuta sa-si dezvolte anumite abilitati precum si sa-i creasca stima de sine.

Tu ce solutii propui pentru parintii cu copii care au ADHD? Cum ar trebui sa se comporte cu ei? Au nevoie de o atentie deosebita? Asteptam solutiile propuse de tine.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Semne ADHD
    Semne care indica ADHD-ul la copii
    21 august 2023   

    Tulburarea de deficit atentional si hiperactivitate, cunoscuta prescurtat ca si ADHD este una din cele mai comune tulburari neurologice intalnite in cazul copiilor.

  • ADHD si problemele de comportament
    ADHD si problemele de comportament
    24 iulie 2023   

    Copiii diagnosticati cu ADHD pot avea probleme nu doar de invatare, ci si de comportament si relationare cu cei din jur.

  • Hiperactivitate
    Hiperactivitatea - cum o recunosti la copilul tau
    04 octombrie 2022   

    Cum iti dai seama ca ai un copil hiperactiv si cand ar trebui sa te ingrijorezi in legatura cu acest lucru? Iata cateva repere legate de capacitatea copiilor de a-si controla miscarile si atentia, in functie de varsta.

Mai multe