characters characters

Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 aprilie 2010    |   3897 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Prieteniile sunt foarte importante atunci cand vine vorba atat de dezvoltarea emotionala, cat si de cea sociala a copiilor. A invata cum sa legi relatii de prietenie, dar si mai important, ce sa faci ca sa le mentii este o adevarata abilitate care se invata in timp.
 
 
De aceea, iti propunem o serie de idei prin care ai putea sa-ti ajuti copilul sa-si formeze prietenii, dar si ce sa faca pentru a le mentine:

  • Urmareste tactica de joc a copilului tau. Asta inseamna a privi spre jocurile pe care copilul tau le prefera, regulile pe care le impune si le respecta sau le incalca. Are ezitari sau este rusinos? Sta retras atunci cand e vorba de jocuri de grup? Domina si ii obliga pe ceilalti sa-l asculte sau se apropie prea mult de ceilalti? Toate aceste comportamente aflate la extrem pot sa-i creeze probleme reale in comunicare. Explica-i faptul ca popularitatea nu este foarte importanta, ci a invata sa gandesti in termeni de prietenie. De aceea, propune unui alt parinte cu al carui copil obisnuieste sa se joace, sa organizati o iesire impreuna in parc sau la un centru de distractii pentru copii. Asa vor avea posibilitatea de a se juca unu-la-unu, fara a interveni elemente de genul popularitate si dorinta de a arata altora cum poate sa fie.

  • Invata-l pe copilul tau sa se apropie de altii. Uneori copiii se supara destul de usor din diverse motive, altii sunt mai timizi cand adera la un grup de lucru nou format in cadrul unei ore, la scoala, pentru o sarcina specifica, de aceea invata-l sa se apropie de copiii pe care nu ii cunoaste. Poate sa inceapa o discutie banala sau pur si simplu sa le ofere ajutorul atunci cand acestia au nevoie.

  • Permite-i sa-si formeze interese si in afara scolii. Asta inseamna a-l lasa sa intre in grupuri de gimnastica, cluburi sportive, cluburi de dans, karate, judo, de jocuri strategice, sah sau in organizatii de cercetasi etc. Pe langa faptul ca activitatile extrascolare il ajuta uin dezvoltare, va cunoaste lume noua si va avea si mai multe subiecte despre care sa vorbeasca la scoala, cu ceilalti colegi.

  • Unii copii sunt timizi ori le e frica sa intre in grupuri mari pentru ca le e teama de evaluarea celorlalti. Daca observi ca acesta este si cazul copilului tau, ar fi bine sa-i propui sa se apropie de grupuri in care sunt una-doua persoane, cu care va invata sa interactioneze si astfel se va pregati pentru grupuri mai mari.



  • Incearca sa nu intervii in problemele si conflictele copiilor. Sunt frecvente certurile si supararile intre copii, iar rolul tau ar fi bine sa se limiteze doar la a-i oferi solutii practice de genul sa se apropie de copilul cu care s-a certat si sa incerce sa lamureasca lucrurile. Este recomandabil sa vorbesti cu el despre sentimentele si emotiile pe care i le-a starnit modul in care a interpretat cearta. Pastreaza-ti parerile si evita a-i critica pe ceilalti copii din dorinta de a-l face pe al tau sa se simta mai bine. Copiii se cearta si se impaca prin joc. Daca nu este vorba despre o grava problema de comportament, este mai simplu sa nu implici si parintii celuilalt copil.

  • O alta solutie pentru a-l ajuta sa interactioneze ar fi sa vorbesti cu profesorul de la clasa ori cu dirigintele. Le poti transmite preocuparea ta fata de lipsa de prieteni a copilului, iar o solutie pe care a-i sugera-o ar fi sa creeze in cadrul orelor mai multe grupuri de lucru ori activitati de grup pentru a permite interactiunii sa aiba loc mai des. De asemenea, la orele de dirigentie s-ar putea aborda si teme precum asertivitatea, importanta comunicarii, a limbajului nonverbal, dar si a relationarii sociale.

  • Ofera-i solutii pentru a face fata excluderii dintr-un grup. Vorbeste despre experientele tale de cand erai ca si el si asigura-l de toata intelegerea si sprijinul tau.

  • Invata-l sa zambeasca mai des si sa foloseasca cat se poate de mult umorul. Chiar si la adulti aceasta tehnica functioneaza. Cu cat esti mai vesel si bine dispus cu atat vei atrage mai multa lume in jurul tau, ca un magnet.

  • Nu uita ca si tu esti un model de invatare pentru copilul tau. De aceea este important sa fii sociabil cu cei din jur, sa comunici cat se poate de mult, sa aderi la grupuri noi ori discutii in magazine, cand te afli la cumparaturi pentru a-i arata in mod implicit copilului tau, cum sa initieze conversatii si cum sa se comporte in situatii sociale.

  • Poti de asemenea sa organizezi mici petreceri tematice la tine acasa ori sa propui organizarea unor grupuri de cercetare/ ateliere tematice care sa se desfasoare in mediul liber, afara.

  • Invata-l jocuri noi care sa se poata practica in grup. Va avea un atu cand va fi confruntat cu situatii de joc alaturi de altii, iar o idee noua, un joc interesant si nemaiauzit starneste mereu curiozitatea.


Recomandarile tale:
Noi am deschis o serie de sugestii privind imbunatatirea relatiilor de prietenie, colaborare si comunicare intre copilul tau si ceilalti de varsta similara. Tu ce altceva ai mai adauga? Care sunt atu-urile copilului tau in a-si forma prieteni noi? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe