characters characters

Invata-l sa poarte o discutie in contradictoriu

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 iunie 2010    |   4120 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Oriunde te-ai afla, in orice domeniu lucrezi sau in orice unitate scolara inveti, ti se cere sa gandesti si sa oferi solutii. Comunicarea este cheia peste tot. Cat de bine stii sa comunici altora? Cat de mult din ceea ce spui este preluat de catre ceilalti? Cat de inteles te poti face? Toate acestea, impreuna cu un bun spirit de observatie si de critica te ajuta enorm oriunde te-ai afla. Se intampla ca uneori ceea ce tu spui sa nu fie acceptat ori sa i se aduca argumente contra. Cum procedezi atunci? E important sa-ti pregatesti copilul si din acest punct de vedere fiindca mereu se va lovi de contradictii si nepotriviri de opinii.

 

Cum anume poti face asta? Iata cateva recomandari pe care poti sa le oferi copilului:

1. Pastreaza-ti calmul. Daca te superi sau te enervezi, emotiile iti vor influenta mult procesul de gandire si nu vei mai gasi prea multe argumente logice pe care sa le aduci in discutie.

2. Priveste-l pe celalalt in ochi. Asa vei da dovada de incredere si neperturbare. In plus, atunci cand privesti o alta persoana, ii transmiti faptul ca esti dispus la comunicare si ca iei in calcul ceea ce iti spune.

3. Foloseste o propozitie pozitiva sau neutra de genul “Stiu ca incerci sa fii corect”, “Inteleg faptul ca te-ai documentat si stii multe despre acest subiect”, “Realizez ca e important pentru tine sa…”, dar...

4. Ofera motivele pentru care nu esti de acord cu ceea ce partenerul de discutii a propus. Stabileste o structura clara si logic, un sir de argumente prin care sa iti faci cunoscuta parerea. Incearca sa folosesti un ton scazut al vocii, un ritm normal si cat se poate de prietenesc.

5. Arata-te dispus sa iti mentii pozitia asupra parerii tale, de aceea ofera-i impresia ca esti deschis pentru a raspunde la intrebarile si nelamuririle pe care le are.

6. Asculta si partea adversa.
Nu poti sa contrazici daca nu stii pe ce anume se bazeaza “pledoaria” celuilalt. Daca te arati dispus sa asculti, iti e mai usor sa afli motivele si credintele lui centrale. Tinand cont de asta vei reusi sa scoti in evident greselile din gandirea si parerea celuilalt.

7. Daca nu ai reusit sub nicio forma sa-l convingi pe celalalt de spusele tale, atunci ar fi de dorit sa inchei discutia intr-un mod agreabil si acceptabil de amandoi. Spune-i ca te vei mai interesa, vei cauta sa afli mai multe, ti-a facut placere sa discuti pe aceasta tema si nu te poti decide inca sa spui care dintre voi are dreptate. De aceea, asigura-l ca vei reveni fie cu argumente noi, fie cu aspecte care sa confirme ceea ce a spus el.

Intr-o maniera pacifista poti sa-i ceri acelasi lucru si partenerului tau: documentare in plus. Despartiti-va cu zambetul pe buze si fara a avea sentimente de ranchiuna. Pana la urma, oricine poate sa greseasca, nu-i asa?

Pentru a fi sigur ca a inteles pasii, ii poate pune in aplicare, formeaza o mica dezbatere la tine acasa. Alegeti un subiect  specific, dar despre care fiecare membru al familiei detine informatii. Incepeti sa discutati. Cauta argumente pentru a demonta parerea copilului tau si cere-i sa faca acelasi lucru. Astfel va invata cum sa poarte o discutie in contradictoriu. Cu toate acestea, ai grija ca atitudinea de a contrazice sa nu se reflecte pe toate palierele si in toate discutiile dintre voi.

Recomandarile tale:
Copilul tau stie cum sa poarte o discutie in contradictoriu? Daca da, spune-ne cum anume a invatat.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    05 iulie 2019   

    Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.

  • Nevoile si dorintele copilului. Cum faci diferenta intre ele?
    Nevoile si dorintele copilului. Cum faci diferenta intre ele? 1
    14 decembrie 2013   

    “Vreau o masinutaaaa!”, “Mama, trebuie sa imi schimb telefonul, cel pe care il am acum e demodat!”, “Imi trebuie haine noi!”, “Vreau sa merg in vacanta in Europa!”. Pe masura ce cresc, copiii isi doresc din ce in ce mai multe lucruri. Sau au nevoie de mai multe lucruri? Daca nu gasesti un raspuns la aceasta intrebare, te vei confrunta in curand cu dilema urmatoare: “As vrea sa stiu unde sa trag linie intre ceea ce ii ofer si ceea ce ii refuz. Am doar un copil si vreau sa fiu sigura ca primeste t

  • Copilul care crede ca i se cuvine totul
    Copilul care crede ca i se cuvine totul 1
    21 octombrie 2013   

    Ti se intampla des ca parinte sa fii tras de maneca la tot pasul de copilul tau pentru ca vrea ceva? Astazi vrea o haina noua, maine isi doreste sa aiba ghizodan la fel cu al colegului de banca, apoi isi mai doreste un nou joc video si de ce nu, peste cateva zile altul pentru ca de cel pe care il are s-a plictisit. Insa copilul tau nu este singurul care sufera de sindromul “Vreau...!”. Se pare ca suntem cu totii afectati de acest fenomen.

Mai multe