characters characters

Cand prietenul copilului petrece noaptea la voi acasa

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 iunie 2012    |   2348 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Desi pentru multe familii este posibil sa nu fi devenit inca o obisnuinta, sunt destui copii care cer voie parintilor sa ramana peste noapte la un prieten. Motivul este simplu: pentru un copil, a ramane peste noapte la un prieten inseamna distractie, discutii lungi si amuzante si sentimentul de apropiere. Pentru parinti, s-ar putea sa insemne si cateva griji si pregatiri in plus. Dar pentru asta ne aflam alaturi de tine, sa descoperim impreuna cum poti proceda atunci cand copilul tau aduce un prieten acasa pentru a ramane peste noapte la voi .

De la ce varsta incep copiii sa petreaca noaptea la prieteni acasa?
Raspunsul difera de la familie la familie, in functie de preferintele parintilor, de temperamentul copilului si de obiceiurile din grupul de prieteni ai copilului.
De exemplu, copiii extrovertiti se simt confortabil de la varste mici in locuri nefamiliare, in timp ce copiii introvertiti vor prefera sa ramana la ei acasa si sa doarma singuri.

Ce trebuie sa tii minte atunci cand ramane peste noapte un prieten al copilului?

1. Este bine sa ai asteptari realiste. Cel mai probabil, daca ramane un prieten peste noapte, copiii nu vor adormi la ora la care ai prefera tu. Acest lucru este oarecum normal, pentru ca, daca nu apar neintelegeri, copiii se simt bine impreuna si isi doresc sa prelungeasca distractia si discutiile cat de mult posibil. Asadar, accepta ca va trebui sa muti ora de culcare putin mai tarziu in aceste situatii.
2. Pregateste-te. Pentru a-i convinge pe copii sa adoarma cat mai devreme, stabileste de la inceput impreuna cu ei ora de culcare si propune-le activitati mai linistite spre seara: activitati de desen, de dezvoltare a creativitatii, sah, urmarirea unui film pentru copii etc.
3. Stabileste un numar limita de prieteni care pot ramane peste noapte. Daca cel mic isi doreste o petrecere in pijamale, este bine sa fii pregatit pentru o noapte alba . Cel mai simplu este sa ii permiti sa invite un singur prieten, pentru ca nu vor fi atat de agitati. De asemenea, daca ai mai multi copii, gandeste-te daca le permiti sa isi invite in acelasi timp prietenii sa ramana peste noapte.
4. Pregateste-te sa duci acasa copilul, in cazul in care i se face dor de parintii sai. Se poate intampla ca micul musafir sa decida ca nu vrea sa doarma intr-un loc nefamiliar, departe de parintii lui, si sa exprime acest lucru printr-un acces de plans in miez de noapte. Discuta cu parintii copilului cum procedezi in aceasta situatie si asigura-te ca ai datele lor de contact pentru a-l putea duce acasa in cazul in care doreste acest lucru.

Cand copilul tau ramane peste noapte la un prieten
• Este recomandabil sa il lasi la un prieten care nu locuieste foarte departe, pentru eventualitatea in care trebuie sa mergi sa il aduci acasa.
• Alege o familie pe care o cunosti bine si un prieten cu care copilul tau se intelege foarte bine.

Copilul tau nu este pregatit sa ramana peste noapte la un prieten daca:
• vrea sa stea cu tine inainte de culcare
• se trezeste frecvent noaptea si te cheama la el
• depinde foarte mult de o rutina si nu ii place sa se abata de la ea.

Asadar, cu putina pregatire si o doza in plus de rabdare si de toleranta la surprize, il poti ajuta pe copil sa isi consolideze o relatie de prietenie si sa mai faca un pas spre independenta, petrecand noaptea la un prieten acasa sau invitand un prieten la el acasa. Copilul tau a petrecut noaptea la un prieten acasa pana acum?

Citeste mai multe despre relatiile de prietenie ale copiilor, despre scoala si activitati extrascolare, relatia copiilor cu tehnologia sau intrebarile dificile ale acestora in cartea Cum ne educam copiii (4-11 ani) de Liat Hughes Joshi, aparuta la Editura Polirom, in cadrul colectiei „Psihologia copilului&Parenting”.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    17.06.2012 - 05:50
    Copilul isi alege singur prietenii,( chiar daca noua ne place sau nu ),el invata o multime de lucruri de la prietenul sau, fie bune sau rele. I-am invitat tot timpul prietenii acasa, mai putin al meu la ei. Mi-a placut sa-l observ de la distanta in lumea lui - in cercul de prieteni. Personal,desi am favoriti printre prietenii copilului meu,i-am tolerat cu placere pe toti. I-am primit cu placere si sa doarma la noi si in gospodaria bunicilor de la munte. mi-am vazut copilul fericit impreuna cu prietenii!
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    13.06.2012 - 15:49
    Nu, copilul meu nu a petrecut noaptea pana acum la nici un prieten. Asta nu inseamna ca nu si-ar dori... Mai intai, am invitat la noi cativa copii, pentru a se cunoaste mai bine. La joaca, s-au mai intalnit (acasa la noi sau la prietenii lui) insa, nu este deloc usor sa-i aduc seara, impreuna. Cred ca se creeaza niste legaturi speciale intre ei cu aceasta ocazie. Stiu ca e mai complicat pentru noi, ca parinti dar, cred ca e minunat in acelasi timp, sa-i vezi jucandu-se si dormind impreuna, fericiti!

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Abilitati sociale
    Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
    22 septembrie 2022   

    Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe