characters characters

Testul bezelei, dat copiilor din ziua de azi

26 aprilie 2018    |   2189 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Testul bezelei
Psihologul Walter Mischel a devenit faimos in intreaga lume cand a testat abilitatea copiilor cu varsta intre 4 si 6 ani de a-si amana recompensa imediata prin experimentul care a ramas cunoscut drept „testul bezelei”. Copiilor li se promiteau doua bezele daca reuseau sa reziste tentatiei de a manca bezeaua din farfuria aflata in fata lor. Studiul a aratat ca acei copii care au avut abilitatea de a-si amana aceasta recompensa imediata, s-au bucurat de mai mult succes in viata, la maturitate.

Afla mai multe despre atentie si autocontrol la copii:


Autocontrolul, mai important pentru rezultatele scolare decat inteligenta si meditatiile


Cum il inveti pe copil autocontrolul


Psihologul a mai aratat ca acei copii care au avut un control mai ridicat in a-si infrana dorinta de a manca bezeaua au folosit strategii de distragere precum joaca cu bezeaua sau indreptarea privirii catre alte obiecte din camera si nu catre bezea.


Semne ale autocontrolul se pare ca incep sa apara in jurul varstei de 18 luni si se dezvolta de-a lungul celui de-al doilea an de viata, astfel ca marea majoritate a comportamentelor copiilor sunt corelate cu aceasta vointa de a rezista tentatiei.


Un alt grup de cercetatori au recrutat sute de prescolari impreuna cu parintii lor. La 18 luni, copiii stateau in poala parintelui la o masuta pe care era o gustare dulce sub un pahar transparent. Experimentatorul a cerut copiilor sa astepte pana cand se va reintoarce in camera, si numai dupa aceea va putea sa manance dulcele. Lipsa acesteia a fost de 60 de secunde, iar la 24 de luni, repetand experimentul, lipsa cercetatorului s-a prelungit pana la 90 de secunde. Copiii au fost inregistrati video pentru a se observa ce se intampla cat timp experimentatorul lipsea din camera. La varsta de 18 uni, 23% din copiii participanti la studiu au asteptat ca experiemntatorul sa se intoarca, iar la 24 de luni, 55% din copii au asteptat cele 90 de secunde. Se pare ca cei care au esuat la 18 luni, au reusit totusi pana la 24 de luni sa isi dezvolte autocontrolul folosind la fel, strategii de distragere grupate in 4 categorii: bazate pe atentie si miscare, comunicare, concentrare asupra prajiturii si non-specifice precum jocul cu propriile degete sau scoaterea de zgomote.


Comportamentele bazate pe atentie si miscare coreleaza puternic cu capacitatea copiilor de a astepta atat la 18, cat si la 24 de luni. La 24 de luni, copiii s-au folosit de alte tipuri de comportamente, ce nu insemnau atentie spre prajitura pentru a astepta reintoarcerea experimentatorului. Astfel, se pare ca, o buna capacitate de a folosi strategii de distragere a atentiei coreleaza foarte bine cu controlul de amanare a recompensei in cazul celor mici.


Cum poti folosi aceste informatii:

  • Daca esti parinte de prescolar, il poti ajuta sa isi dezvolte autocontrolul invatandu-l diverse metode prin care isi poate distrage atentia de la tentatiile pe care isi doreste sa le evite.
  • Urmareste felul in care nivelul de autocontrol al copilului tau progreseaza, propunandu-i si jocuri care sa ii dezvolte alte functii executive precum atentia.


Sursa: Digest.BPS.org.uk

*Sursa foto:Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu