characters characters

Sanctiuni ale elevilor, conform Regulamentului scolar

20 ianuarie 2015    |   3543 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Regulamentul de organizare si functionare a scolilor, publicat in Monitorul Oficial pe data de 13 ianuarie 2015, prevede ca elevii care savarsesc fapte prin care se incalca legea, inclusiv regulamentele scolare, vor fi sanctionati in functie de gravitatea acestora.


Sanctiunile care se pot aplica sunt urmatoarele:  
a) observatia
b) avertismentul
c) mustrare scrisa
d) retragerea temporara sau definitiva a bursei de merit/bani de liceu/bursa profesionala
e) eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile
f) mutarea disciplinara la o clasa paralela, din aceeasi unitate de invatamant sau la o alta unitate de invatamant
g) preavizul de exmatriculare
h) exmatricularea.


Cu exceptia observatiei si a avertismentului, toate sanctiunile aplicate elevilor sunt comunicate, in scris, parintilor si elevului major.


Observatia

Inseamna atentionarea elevului, cu privire la incalcarea regulamentelor in vigoare, ori a normelor de comportament acceptate si consilierea acestuia astfel incat sa isi indrepte comportamentul. Elevului i se atrage atentia ca, daca nu isi schimba comportamentul, i se va aplica o sanctiune mai severa.


Observatia se aplica de catre invatator/institutor/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte.

Avertismentul

Se realizeaza in fata clasei si/sau in fata consiliului clasei/consiliului profesoral.

Consta in atentionarea elevului, sfatuirea acestuia sa se poarte in asa fel incat sa dea dovada ca a inteles ce a facut si atentionarea ca i se va aplica o sanctiune mai severa daca nu isi schimba comportamentul.

Avertismentul se aplica de catre invatator/institutor/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte.


Mustrarea scrisa, retragerea bursei si eliminarea de la cursuri

mustrare scrisaMustrarea scrisa

Consta in atentionarea elevului, in scris, de catre invatator/institutor/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte, cu prezentarea comportamentului care a determinat aplicarea sanctiunii.

Mustrarea scrisa se stabileste de catre consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei sise consemneaza in registrul de procese-verbale al consiliului clasei si intr-un raport care va fi prezentat consiliului profesoral de catre invatator/institutor/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte, la sfarsitul semestrului in care a fost aplicata.

Mustrarea scrisa este redactata de invatator/institutor/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte, este semnata de acesta si de catre director si este inregistrata in registrul de intrari-iesiri al unitatii de invatamant; documentul va fi inmanat parintilor, personal, de catre diriginti sub semnatura sau transmis prin posta, cu confirmare de primire.

De asemenea, se inregistreaza in catalogul clasei si este insotita de scaderea notei la purtare, respectiv diminuarea calificativului, in invatamantul primar.

Retragerea temporara sau definitiva a bursei

Se aplica de catre director, la propunerea consiliului clasei, aprobata prin hotararea consiliului profesoral.Sanctiunea este insotita de scaderea notei la purtare, respectiv diminuarea calificativului, in invatamantul primar, aprobata de consiliul profesoral al unitatii de invatamant.

Eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile

Consta in inlocuirea activitatii obisnuite a elevului, pentru perioada aplicarii sanctiunii, cu un alt tip de activitate desfasurata, de regula, in cadrul unitatii de invatamant, in sala de lectura, in biblioteca scolii etc. Activitatea pe care o desfasoara elevul este stabilita de catre director, la propunerea consiliului clasei.

Sanctiunea este insotita de obligatia desfasurarii de activitati in folosul comunitatii scolare. Activitatile desfasurate trebuie sa fie adecvate varstei si sa nu puna in pericol sanatatea si integritatea fizica si psihica a elevului sanctionat.Daca elevul refuza sa participe la aceste activitati, absentele sunt considerate nemotivate si se consemneaza in catalogul clasei.Aceasta sanctiune nu se aplica elevilor de la invatamantul primar.Sanctiunea este insotita de scaderea notei la purtare, aprobata de consiliul profesoral al unitatii de invatamant.


*Sursa foto:
olovedog, FreeDigitalPhotos.net


Mutarea disciplinara la o alta clasa si exmatricularea


copil suparatMutarea disciplinara la o clasa paralela

Se propune de catre consiliul clasei, se aproba de catre consiliul profesoral si se aplica prin inmanarea, in scris si sub semnatura, a sanctiunii, de catre invatator/institutor/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte/director, parintelui sau elevului, daca acesta a implinit 18 ani.

Sanctiunea este insotita de scaderea notei la purtare, aprobata de consiliul profesoral al unitatii de invatamant la care finalizeaza cursurile semestrului din anul scolar respectiv.

Sanctiunea nu se aplica in invatamantul primar.  


Preavizul de exmatriculare

Se intocmeste de catre profesorul diriginte, pentru elevii care absenteaza nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singura disciplina, cumulate pe un an scolar.

Se semneaza de catre diriginte si director si se inmaneaza sub semnatura, parintelui sau elevului, daca acesta a implinit 18 ani.Sanctiunea nu se aplica elevilor din invatamantul obligatoriu.Sanctiunea este insotita de scaderea notei la purtare, aprobata de consiliul profesoral al unitatii de invatamant.

Exmatricularea

Exmatricularea consta in eliminarea elevului din unitatea de invatamant in care acesta a fost inscris, pana la sfarsitul anului scolar.
Exmatricularea poate fi:  
a) exmatriculare cu drept de reinscriere, in anul urmator, in aceeasi unitate de invatamant si in acelasi an de studiu;  
b) exmatriculare fara drept de reinscriere in aceeasi unitate de invatamant;  
c) exmatriculare din toate unitatile de invatamant, fara drept de reinscriere, pentru o perioada de timp.Sanctiunea nu se aplica elevilor din invatamantul obligatoriu.


*Sursa foto: Mister GC, FreeDigitalPhotos.net


Scaderea notei la purtare, bunurile deteriorate si contestarea sanctiunilor


cartonas rosuScaderea notei la purtare si absenteismul

Pentru elevii din invatamantul secundar, la fiecare 10 absente nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe semestru la o disciplina/modul, nota la purtare se scade cu cate un punct.Elevii care au media la purtare mai mica decat 9 in anul scolar anterior, nu pot fi admisi in unitatile de invatamant cu profil militar, confesional si pedagogic.


Raspunderea pentru bunurile deteriorate sau furate

Elevii care se fac vinovati de sustragerea/deteriorarea/distrugerea bunurilor unitatii de invatamant sunt obligati, personal sau prin parintii sa acopere toate cheltuielile pentru lucrarile necesare reparatiilor sau, dupa caz, sa restituie bunurile sau sa suporte toate cheltuielile pentru inlocuirea bunurilor deteriorate/sustrase.In cazul in care vinovatul nu se cunoaste, raspunderea materiala devine colectiva, revenind intregii clase/claselor.In cazul deteriorarii/distrugerii manualelor scolare primite gratuit, elevii vinovati inlocuiesc manualul cu un exemplar nou, corespunzator disciplinei/modulului, anului de studiu si tipului de manual. In caz contrar, elevii vor achita de cinci ori contravaloarea manualelor respective. 


Contestarea sanctiunilor

Contestarea sanctiunilor, cu exceptia exmatricularii din toate unitatile de invatamant, se adreseaza, de catre parinte sau elevul major, in scris, consiliului de administratie al unitatii de invatamant, in termen de 5 zile calendaristice de la comunicarea sanctiunii. Exmatricularea din toate unitatile de invatamant poate fi contestata, in scris, la Ministerul Educatiei Nationale, in termen de 5 zile calendaristice de la comunicarea sanctiunii.

Contestatia se solutioneaza in termen de 30 de zile de la depunerea acesteia. Hotararea de solutionare a contestatiei este definitiva si poate fi atacata la instanta de contencios administrativ competenta.


Citeste si Noul regulament scolar: ce li se interzice cadrelor didactice si elevilor


*Sursa foto: pixbox77, FreeDigitalPhotos.net

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • P Mirela
    P Mirela    22.01.2015 - 15:49
    Va multumesc pentru raspuns!

    O zi frumoasa!
  • Sunt Parinte
    Sunt Parinte    22.01.2015 - 14:20
    Prevederea se aplică doar pentru părinţii copiilor din învăţământul primar. Distanţa dintre şcoală şi locuinţă nu este menţionată în regulament.:)
  • P Mirela
    P Mirela    22.01.2015 - 13:12
    Buna ziua!
    Sunt mama unui baiat de 11 ani, clasa a V-a. Am o intrebare referitoare la pasajul din noul regulament scolar - "parintele are obligatia sa-l insoteasca pe copil pana la intrarea in unitatea de invatamant, iar la terminarea orelor de curs sa-l preia. In cazul in care parintele nu poate sa desfasoare o astfel de activitate, imputerniceste o alta persoana.": pana la ce varsta a copilului parintele este obligat sa-l duca si sa-l aduca de la scoala? Este acelasi raspuns indiferent de distanta parcursa de acasa la scoala si inapoi?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns!