characters characters

Scrisul si cititul acasa: de ce este bine sa le incurajezi

De ce e bine sa citesti si sa scrii impreuna cu copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 octombrie 2017    |   3673 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

scrisul si cititul
Una dintre cele mai simple modalitati prin care copiii pot fi ajutati sa aiba rezultate mai bune la scoala si sa isi dezvolte inteligenta este sa fie incurajati sa scrie si sa citeasca mai mult. Iata de ce.

Cititul si scrisul il ajuta pe copil sa isi exerseze atentia si autocontrolul, abilitati esentiale pentru succesul pe termen lung

Copiii care citesc si scriu acasa, nu doar pentru teme, dar si in timpul liber, isi dezvolta abilitati care le vor fi utile pe termen lung, in domeniul profesional, arata un studiu recent.

„Elevii buni tind sa devina angajati foarte buni, punctuali si constiinciosi. Toate lucrurile care te fac sa fii un elev bun, te vor face sa fii si un angajat bun”, sustin cercetatorii. Studiul a analizat legatura dintre notele copiilor si gradul in care parintii ii implicau pe copii in activitati de citit si scris acasa.

Concluziile studiului au aratat ca:

  • Parintii se implica mai mult in activitatile de scriere decat in cele de citire
  • Copiii petrec acasa mai mult timp citind decat scriind
  • Pe masura ce copiii cresc, scade ajutorul parintilor in activitatile de invatare care presupun scrisul
  • Cu cat copiii au o capacitate mai mare de a-si concentra atentia si de a-si controla comportamentul, cu atat rezultatele lor scolare au fost mai bune, mai ales in activitatile care presupun intelegerea informatiilor citite si exprimarea in scris.
  • Daca sunt lasati sa aleaga, copiii vor alege mai frecvent activitati de citit decat de scris.

Una dintre autoarele studiului arata ca daca parintii isi ajuta copiii sa se implice in mod responsabil in activitatea scolara pana in clasa a treia, apoi, cel mai probabil, copiii isi vor pastra obiceiurile de invatare si mai tarziu.

Cititul ne dezvolta inteligenta si empatia.

Lecturile de orice fel dezvolta inteligenta logica a copiilor, capacitatea lor de a rezolva probleme, de a interpreta informatii si de a descoperi reguli sau tipare. Accentul pus pe lectura critica si pe abilitatile de scriere poate fi explicatia pentru cresterea nivelului coeficientului de inteligenta de-a lungul timpului (copiii obtin scoruri la testele de inteligenta mai bune, in medie, cu 20 de puncte fata de scorurile obtinute de copii la inceputul secolului XX).

Fictiunea ofera copiilor ocazia de a accesa universul interior al personajelor, acces care in lumea reala nu ne este permis. Intelegand gandurile si emotiile personajelor, copiii (dar si adultii) isi pot forma o perspectiva mai nuantata asupra celor din jur si pot reactiona mai empatic in relatiile sociale.

Ce pot face parintii pentru a incuraja scrisul si cititul acasa?

In afara temelor , parintii pot incuraja copii sa tina un jurnal personal, sa realizeze fise de lectura sau sa completeze un jurnal de lectura.

Alte activitati care incurajeaza scrisul si pe care parintii le pot propune copiilor: realizarea listelor de cumparaturi, redactarea unui email sau bilet de multumire, crearea de povesti in scris, compunerea de scrisori clasice adresate altor membri ai familiei.

Asigura-te ca textele pe care le citeste copilul tau sunt intelese corect de catre acesta: discuta despre ele, roaga-l sa iti explice in propriile cuvinte care sunt ideile principale, pune-i intrebari despre ce a citit si intreaba de ce este (sau nu) de acord cu actiunile personajelor sau cu parerile autorului.

Il poti ruga sa iti citeasca articole sau alte tipuri de texte (dupa ce te-ai asigurat ca nu au un continut neadecvat varstei sale) in timp ce tu gatesti, intinzi rufele sau faci o alta activitate care nu iti solicita atentia in totalitate. Cand gatesti, il poti ruga sa iti citeasca reteta (chiar daca o cunosti foarte bine deja).

Ofera un exemplu copilului tau, facandu-ti timp sa citesti macar 15 minute pe zi. Puteti citi in timp ce asteptati la coada, cand mergeti cu autobuzul sau cu trenul ori cand asteptati sa vina cineva in vizita. Lectura de seara desigur este o alta optiune la fel de potrivita.

Cititul ne face mai inteligenti. Ne ajuta nu doar cu inteligenta fluida, ci si cu intelegerea cuvintelor, a semnificatiei si a inteligentei emotionale. Cititul ne ajuta sa luam decizii mult mai bune si ne imbunatateste memoria. In plus, specialistii spun ca ne ajuta sa ne dezvoltam si latura empatica.

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:

Cum il inveti pe copil sa citeasca pentru a retine


Cum poate fi promovata lectura in scoli – idei de proiecte

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe