characters characters

Lectura eficienta

Cum il inveti pe copil sa citeasca pentru a retine

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 septembrie 2017    |   4241 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

lectura eficienta
Cand vorbim de lectura, deseori ne gandim la literatura si la felul in care le putem trezi copiilor nostri interesul pentru carti. Lectura devine insa, pe masura ce copilul creste, un instrument pentru invatare din ce in ce mai important. La liceu si in timpul facultatii, va avea nevoie de abilitati de lectura eficienta, care sa il ajute sa retina cat mai multe informatii in urma cititului.

Cum isi poate organiza materialul de citit

Cand lectura este esentiala pentru invatare, recomanda-i copilului tau dedice 5 minute pentru fiecare pagina pe care trebuie sa o parcurga. Este important sa calculeze din timp numarul de ore de care va avea nevoie pentru a parcurge bibliografia intr-un mod eficient. 

Incurajeaza-l sa imparta timpul dedicat lecturii in intervale mai mici. Daca va avea nevoie de 4 ore pentru a citi materia pentru un test sau un examen, este preferabil sa imparta aceste 4 ore in doua zile, nu sa isi rezerve 4 ore in noaptea dinaintea testului.

Invata-l despre importante pauzelor. Cand citeste pentru a invata, este important sa isi gestioneze energia si sa evite epuizarea. Cand simte ca nu isi mai poate concentra atentia asupra subiectului, poate lua o pauza de cateva minute, in care sa se relaxeze.

Ce inseamna lectura activa

Pentru la o lectura activa, in care sa se implice cat mai mult, poate parcurge urmatorii trei pasi:

  • Pregatirea
  • Lectura activa
  • Reluarea

Pregatirea este etapa in care se familiarizeaza cu materialul pe care urmeaza sa il citeasca. In aceasta etapa, poate studia cuprinsul si structura capitolelor, titlurile acestora si subtitlurile, pentru a observa mai bine felul in care este organizata informatia. Se poate uita pe grafice, imagini sau alte scheme care fac parte din material si poate citi primele sau ultimele paragrafe dinc adrul capitolelor.

In aceasta etapa, copilul isi face o idee despre subiectele pe care urmeaza sa le descopere, despre posibile detalii pe care la va afla si isi poate crea asteptari fata de materialul pe care il va parcurge (cat de interesant, util sau dificil este, de exemplu)

Lectura activa urmeaza dupa pregatire, cand deja curiozitatea este starnita cu privire la continutul materialului de citit. Recomanda-i copilului sa citeasca o jumatate de pagina sua cateva paragrafe si apoi sa decida care sunt frazele pe care le va sublinia. Este important sa nu sublinieze prea multe fragmente, pentru ca nu va fi eficient. Informatia subliniata trebuie sa redea esenta paragrafului respectiv: atunci cand va reciti ce a subliniat, trebuie sa isi aminteasca si sa inteleaga despre ce este vorba in restul fragmentului.

Dupa ce a citit o pagina, isi poate nota pe o foaie separata intrebari la care va trebui sa stie raspunsul in urma lecturii. De exemplu, daca este un text de geografie, va trebui sa raspunda la intrebari „Care este capitala tarii?”/ „Care este populatia si suprafata?” etc.

Reluarea

Dupa ce a citit aproximativ 10 pagini (sau un capitol, daca nu este foarte lung), este recomandabil sa scrie pe o foaie de hartie ideile principale retinute in urma lecturii, in propriile cuvinte. Este util si sa scrie cum se leaga informatiile noi de informatiile pe care deja le stia.

Apoi va reveni asupra intrebarilor scrise in etapa de lectura activa si va incerca sa raspunda fara sa se uite in carte.

Cu cat lectura initiala a materialului este mai eficienta, cu atat invatarea va fi mai usoara, iar nevoia de a retine informatii „pe de rost” va fi considerabil mai mica.

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:

Strategii de lectura

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe