characters characters

Furtul la copii

De ce fura copiii si ce poti face pentru a opri acest comportament

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 iunie 2019    |   3665 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

furtul la copii
Furtul in randul copiilor este una dintre cele mai dificile si jenante situatii pentru parinti, mai ales cand copilul este suficient de mare pentru a intelege ca incalca principii morale cand actioneaza astfel.

Furtul la copii. De ce apare


La varste mici

  • Anteprescolarii si prescolarii “fura” pentru ca nu au inteles exact ce inseamna “proprietate” si pentru ca au un nivel ridicat de impulsivitate: vor ceva, intind mana si il iau.
  • In plus, regulile lumii in care traiesc cei mici sunt destul de neclare si complexe: in familie, o multime de obiecte apartin tuturor, altele pot fi imprumutate si date inapoi, iar altele apartin unui singur membru al familiei.

La varste mai mari

Scolarii, preadolescentii si adolescentii inteleg care este semnificatia morala a furtului. La baza actiunii lor stau motive precum:

  • isi doresc lucruri de valoare, pe care parintii nu si le permit sau pe care le refuza
  • au un nivel ridicat de impulsivitate
  • au modele sociale care incurajeaza furtul (colegi care fura sau parinti care aduc acasa obiecte de la serviciu, de exemplu)
  • le place riscul pe care il implica actiunea de a fura
  • incearca sa atraga atentia parintilor
  • trec prin perioade dificile, iar adrenalina asociata cu furtul le distrage atentia de la emotii negative, pe care nu stiu sa le gestioneze (de exemplu, pierderea unui parinte, divortul, mutarea intr-un alt oras sau respingerea sociala)
  • considera furtul o forma de revolta impotriva autoritatii
  • vad furtul ca pe o modalitate de a se razbuna pe parintii lor, care vor fi pusi intr-o situatie jenanta.

Furtul la copii. Cum poti sa actionezi

La varste mici

Incearca sa stabilesti cateva reguli care sa il ajute pe cel mic sa nu isi insuseasca ceva ce nu are dreptul:

  • inainte de a decide daca pastreaza ceva ce a gasit, trebuie sa intrebe un adult (de exemplu, poate pastra o minge gasita intr-un tufis in parc, dar nu poate pastra un portofel cu bani gasit pe strada)
  • inainte de a lua ceva din casa unui alt copil sau din tr-un magazin, trebuie sa intrebe un adult

Cel mic va intelege in timp toate nuantele sociale care definesc proprietatea, asa ca nu este recomandabil sa pedepsesti un copil de 4 ani pentru ca a luat o bomboana din magazin, dar este util sa ii explici de ce nu este bine sa faca acest lucru fara ca tu sa platesti pentru ea.

La varste mai mari


Incearca sa afli care este motivul
pentru care copilul tau fura si ce semnificatie are pentru el acest comportament.

Explica-i de ce acest comportament nu este acceptabil si sprijina-l sa il corecteze: isi poate cere scuze si inapoia obiectul furat. Daca esti nevoit sa platesti daune, acopera costul financiar, dar spune-i copilului ca va trebui sa contribuie cu sarcini casnice sau cu o munca part-time in timpul verii, de exemplu.

Nu il eticheta pe copil drept hot sau delincvent si nu il insulta. Pentru a te asigura ca nu se va mai repeta, este nevoie sa oferi copilului un nou inceput si sa vada ca ai incredere ca isi poate indrepta comportamentul.

In general, incearca sa nu incurajezi materialismul in familie. Explica-i copilului tau ca nu doar posesiunile materiale sunt importante in viata, ci si relatiile sociale reusite, generozitatea si ajutorul oferit celor din jur, apartenenta la o comunitate, succesul profesional etc. Toate acestea sunt mai importante decat marca hainelor pe care le purtam sau tipul de telefon pe care il folosim. 

Pentru cazurile in care copilul ia bani din portofelul parintelui, este suficient sa discuti cu el despre motivele pentru care nu a putut sa iti ceara bani direct. In functie de suma furata, poti stabili consecintele, dar si reguli viitoare noi (de exemplu, poate copilul tau are nevoie de mai multi bani de buzunar).

Daca furtul se repeta sau este insotit de alte comportamente de risc (consum de alcool sau droguri, de exemplu), este recomandat sa apelezi la ajutorul specializat: un consilier sau un psiholog de copii sau adolescenti va poate ajuta sa depasiti aceasta problema.


*Sursa foto: peoplecreations, Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe