characters characters

Generozitate si moralitate. Cum crestem copii cu astfel de valori

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 octombrie 2014    |   3771 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/archetypefotografie/8191977085/


In afara de rezultatele academice si profesionale, in afara de inteligenta si perseverenta, pentru a fi fericiti, este important sa fim generosi si buni. De asemenea, pentru binele comun, moralitatea fiecarei persoane in parte este esentiala.

Un studiu recent realizat la nivel national in SUA, de catre profesori din cadrul Universitatii Harvard, arata ca 80% din cei 10 000 de copii intervievati au declarat ca fericirea si propriile realizari reprezinta principalele lor preocupari. Doar 20% dintre ei au spus ca preocuparea fata de binele lor din jur este pe primul loc in lista de prioritati. In plus, copiii intervievati au spus ca parintii lor sunt mai mandri de ei atunci cand iau note bune la scoala decat atunci cand au facut o fapta buna.


Tinand cont de rezultatele studiului, cercetatorii au creat o lista de recomandari pentru a creste un copil generos:

1. Preocuparea fata de ceilalti trebuie sa devina o prioritate. Copiii au nevoie sa inteleaga echilibrul dintre nevoile lor personale si cele ale altor persoane, mai ales cand fac parte dintr-o echipa sau comunitate. Incearca sa ii transmiti copilului ideea ca “este important sa fii un om bun”. Incurajeaza-l sa ii respecte pe ceilalti si sa ii trateze frumos, chiar si atunci cand este nervos, obosit sau suparat.


2. Ofera copilului ocazia sa fie generos si recunoscator. Studiile arata ca oamenii care sunt recunoscatori sunt si mai dispusi sa ajute, sa fie generosi, sa manifeste compasiune si sa ierte. Toate aceste comportamente inseamna un nivel de fericire mai ridicat. Pentru a creste nivelul gratitudinii la copilul tau, cauta sa nu il recompensezi pentru lucruri si comportamente marunte, vorbeste-i despre actele de ajutorare, despre voluntariat si invata-l sa sa isi exprime recunostinta.


3. Extinde sfera de preocupari a copilului. Majoritatii copiilor le pasa de binele familiei si prietenilor. Pentru a-l ajuta sa devina un adult responsabil si atent la cei din jur, este bine sa ii atragi atentia asupra mai multor categorii de persoane: minoritati, colegi de scoala, oameni din alta orase/tari care traiesc in conditii dificile etc.. Sensibilizeaza-l fata de problemele pe care le intampina unele grupuri vulnerabile, iar daca decizi sa participi la actiuni de voluntariat, povesteste-i copilului tau si implica-l si pe el.

4. Ofera-i un model de comportament moral. Copiii invata valorile morale privind adultii din preajma lor. Invata si privind dilemele etice cu care parintii se confrunta. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fii perfect tot timpul, ci ca atunci cand gresesti, sa iti recunosti greseala si sa inveti din ea.


5. Invata-l pe copil sa isi gestioneze emotiile negative. Deseori abilitatea de a te preocupa fata de altii este blocata de emotii precum furia, rusinea sau invidia. E nevoie sa ii invatam pe copii ca aceste emotii sunt normale, dar a se lasa coplesiti de ele nu ne ajuta cu nimic. Cum poti sa iti ajuti copilul sa se linisteasca? Invata-l sa se opreasca atunci cand simte ca o avalansa de emotii negative isi face aparitia, sa traga tare aer in piept numarand 5 secunde cand inspira si 5 cand expira pana cand simte ca se linisteste. Identificarea verbala a emotiilor copilului il poate ajuta de asemenea sa se calmeze: “Acum sunt furios/trist/rusinat, mai intai ma linistesc, apoi decid ce voi face.”


6. Invata-l pe copil sa gandeasca independent. De multe ori, oamenii decid sa se comporte imoral pentru ca vad asemenea comportamente incorecte la cei din jur:”Toti copiii din clasa copiaza, eu de ce sa nu fac la fel?!” sau "Nimanui nu ii pasa de copiii saraci, eu ce pot sa fac?!". Vorbeste-i copilului despre faptul ca lumea are cu atat mai multa nevoie de generozitate si corectitudine, cu cat exista in jur oameni care nu se comporta astfel. De asemenea, ajuta-l sa inteleaga ca, desi un singur om nu ii poate ajuta pe toti sau nu poate rezolva toate problemele, fiecare dintre noi poate ajuta pe cineva sau poate rezolva o problema "marunta" a comunitatii noastre.


“Copiii nu sunt nascuti ca fiinte bune sau rele. Ei au nevoie de adulti care sa ii ajute sa devina preocupati de soarta celor din jur, sa manifeste respect si sa fie responsabili pentru comunitatea din care fac parte, indiferent de varsta”, sustin cercetatorii aceluiasi studiu.

In afara de parinti, si cadrele didactice au un rol important in educarea copiilor in spiritul generozitatii si corectitudinii. In SUA, este lansata Initiativa Caring Schools ("Scoli carora la pasa"), cu rolul de a identifica strategii potrivite care pot fi implementate in scoli pentru a-i orienta pe copii catre binele celorlalti.


Tu ai vorbit copilului tau despre generozitate si moralitate in mod special?


Citeste si:

Simtul moral la copii: Mami, spune-mi ce e bine!


Cum il inveti pe copil despre discriminare


Ce inseamna generozitatea

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe