characters characters

Cum il ajuti pe adolescent sa isi identifice valorile morale

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 ianuarie 2024    |   1317 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

valorile morale
Valorile sunt atitudini fundamentale care ne ghideaza in procesul nostru mintal si comportamental si ofera sens si semnificatie propriei vieti. Valorile morale sunt un aspect crucial in dezvoltarea noastra ca oameni pentru ca ne ajuta sa luam decizii, sa adoptam comportamente adecvate si sa gasim modalitati potrivite de a face fata provocarilor de zi cu zi.

Citeste si:


Generozitate si moralitate. Cum crestem copii cu astfel de valori


Dezvoltarea moralitatii la copii


Cum il ajuti pe copil sa isi identifice valorile morale

A avea valori morale inseamna a avea radacini puternice. Pentru copaci, radacinile puternice inseamna frunze si crengi sanatoase, in timp ce pentru oameni, a avea valori puternice inseamna a avea ganduri sanatoase, rationale si implicit o viata echilibrata.


Valorile morale sunt o componenta importanta din caracterul unei persoane si se formeaza inca din perioada copilariei. Rolul acestora este de a oferi indrumare copiilor si ajutor pentru a fi acceptati in societatea in care cresc. Valorile morale sunt importante fiindca ajuta la construirea unui caracter puternic, ii ajuta pe copii sa inteleaga de mici ce este bine/corect si ce nu este bine/gresit, ii ajuta sa ramana puternici in ciuda obstacolelor pe care le intampina, cresc increderea in propria persoana si ii ajuta pe copii sa infrunte injustitia.

Cum ii ajutam pe adolescenti sa isi identifice valorile morale?


Fii un bun model pentru copilul tau.
Ajuta-i pe cei din jur, apreciaza-i, arata recunostinta, bucura-te de reusita altora si impartaseste cu cei din jur, bucuria lor sau bucuria ta.


Vorbeste-i despre valori morale si urmariti impreuna filme sau cititi carti care reflecta acest subiect.
Iata cateva exemple de valori morale si cum pot fi ele explicate copiilor:

  • Onestitatea este atunci cand de exemplu, gasesti un portofel cu bani pe strada si depui eforturi serioase pentru a gasi proprietarul portofelului.
  • Compasiunea apare atunci cand simti ca vrei sa ajuti o persoana pe care o vezi trista, ca plange sau ca traieste un nivel ridicat de distres.
  • Respectul inseamna ca poti sa asculti pe cineva care are pareri opuse fata de ale tale fara a-l ataca sau fara a-l eticheta drept inferior doar pentru ca este diferit fata de tine.
  • Responsabilitatea apare cand faci ordine in urma ta dupa ce ai petrecut timp intr-o camera sau cand incerci sa repari o greseala pe care ai facut-o.
  • Corectitudinea inseamna a avertiza vanzatoarea cand ti-a dat mai mult rest pentru cumparaturile facute.
  • Generos esti atunci cand iti donezi hainele pe care nu le mai porti altor copii care au nevoie de ele.
  • Munca etica inseamna a te trezi la timp si a ajunge in clasa inaintea profesorului sau a-ti face temele pe cont propriu, la timp.
  • Curajul este a recunoaste ca nu ai inteles ce a predat profesorul si a solicita informatii suplimentare.
  • Toleranta se refera la a respecta alegerile unei alte persoane, chiar daca aceste alegeri contravin cu ceea ce e acceptat sau incurajat in comunitatea ta.

Impartaseste povesti din propria ta viata care sa ii serveasca drept lectie de viata din care sa inteleaga ce sunt valorile morale si cat sunt de importante. De exemplu, cand ti-ai asumat responsabilitatea pentru o greseala chiar daca urmarile nu au fost usoare sau cand ai fi putut cu usurinta sa castigi o recompensa fara sa o meriti, dar ai decis sa fii onest etc.

De asemenea, iti propunem si urmatorul exercitiu care ii va fi de folos copilului tau, ajutandu-l sa isi clarifice mai bine valorile:

Scrie intr-o coloana, rand pe rand, cate o valoare morala pe care ti-ar placea sa o ai. In urmatoarea coloana, raspunde la intrebarea ”Ce imi doresc sa se intample?”(scopul), iar in ultima coloana, ”Ce pot sa fac in acest sens pentru a se indeplini ceea ce imi doresc?”(comportamentul).

De exemplu, valoarea pe care ti-ai dori-o ar putea fi ”competenta”, dorinta de a fi bun sau de a excela. Faptul ca iti doresti sa fii mai competent la scoala (scopul), va necesita o serie de comportamente precum: formarea unui program de invatare, dezvoltarea unor abilitati de invatare, invatarea unor tehnici de invatare eficienta etc.

Cu un astfel de exercitiu, copilul va intelege mai bine ce inseamna valoarea, transpusa in obiective si comportamente. Valorile sunt extrem de importante fiindca ele reprezinta fortele invizibile care stau in spatele deciziilor si actiunilor noastre, forte care ne pot ajuta sa devenim adulti echilibrati si impliniti.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe