characters characters

Esecul la copii

Ce invata copiii din esecuri

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 noiembrie 2015    |   2141 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Esecul la copiiDe fiecare data cand il invatam pe copil ceva nou, ne asteptam ca va avea nevoie de timp si exercitiu. Astfel, prin incercari si erori, copiii vor invata sa vorbeasca, sa mearga, sa aiba grija de ei insisi, sa scrie si sa citeasca si sa isi faca prieteni. Cand e vorba de abilitatea de a face fata esecului, avem retineri in ceea ce priveste decizia de a-l lasa pe copil sa experimenteze aceasta situatie.

Cand vine vorba de esec, cei mai multi parinti il privesc doar ca pe o drama care trebuie evitata cu orice pret. A face fata esecului este insa tot o abilitate care se poate forma prin exercitiu. Este preferabil sa il ajuti pe copil sa faca fata esecului decat sa il inveti cum sa il evite intotdeauna.

„Trebuie sa iti lasi copilul sa treaca prin dezamagire, frustrare si esec daca vrei sa devina un adult responsabil”, sustine Jessica Lahey, cadru didactic si autoarea cartii „Darul de a esua: cum cei mai buni parinti renunta pentru ca copiii lor sa reuseasca”. A-ti invata copilul sa faca fata esecului inseamna in conceptia lui Lahey sa il ajuti sa faca fata acestora in context scolar, in sport, in viata sociala etc.

Cum iti ajuti copilul sa faca fata esecului acasa

„Orienteaza-ti gandirea spre proces si nu spre produs sau rezultat. Nu te gandi doar la fericirea copilului de astazi, ci la cea din viitor.”

Faceti un obicei din a va stabili scopuri si a vorbi despre ele in familie, impreuna cu copiii. De exemplu, iti poti propune sa faci miscare mai des sau sa inveti o limba straina.

Vorbeste deschis copilului despre situatia in care nu reusesti sa iti indeplinesti scopurile. Analizeaza de ce nu ti-ai indeplinit scopurile pe care ti le-ai propus si povesteste-i copilului cum iti propui sa incerci din nou.

Iar daca el esueaza, fii alaturi de el, vorbeste despre gandurile sale referitoare la esec si ajuta-l sa se orienteze catre solutii.

Cum iti ajuti copilul sa faca fata esecului la scoala

„Fii orientat mai mult pe scop si nu pe note. Notele sunt recompense extrinseci care vor distruge motivatia intrinseca, cea care ii face pe copii sa isi doreasca sa invete.”, recomanda Lahey.

Cand vine vorba de teme pentru acasa, lasa-l sa le faca singur si obisnuieste-l sa iti ceara ajutor doar atunci cand chiar a incercat si nu a gasit o solutie.

In plus, daca copilul tau intampina probleme cu vreun profesor (nu intelege materia sau este intimidat de acesta, de exemplu), incurajeaza-l in prima instanta sa vorbeasca singur cu profesorul. Desigur, daca este vorba de violenta verbala sau fizica din partea profesorului la adresa copilului, este necesar sa intervii. Daca sunt situatii in care copilul nu a inteles lectia, de exemplu, il poti invata cum sa spuna acest lucru profesorului.

Cum iti ajuti copilul sa faca fata esecului in sport

In sport, trebuie sa actionezi mai degraba ca un bunic, decat ca un parinte, conform autoarei cartii. „Bunicii sunt cei care stau pur si simplu si se bucura de jocul nepotului, fara a avea o obiective pentru ei, fara a nota greselile si a cere socoteala pentru rezultate. La fel, copiii isi doresc ca parintii lor sa se comporte ca bunicii lor, fara a mai fi nevoiti sa faca fata anxietatii de performanta si fricii de esec care apar inevitabil cand copiii isi vad parintii drept niste autoritati care ii vor sanctiona la final.”, sustine Jessica.

Cum iti ajuti copilul sa faca fata esecului viata sociala

„Prietenii sunt calea prin care copilul tau isi va descoperi noi identitati. Asa cum ar trebui sa nu te panichezi cand ceva se intampla la scoala, la fel de calm ar trebui sa stai si atunci cand copilul tau intampina dificultati in spatiul de joaca. Copiii trebuie sa invete sa spuna ei insisi „Termina!” sau „Inceteaza!!!”, altor copii. Spatiul de joaca este locul in care se invata empatia.”, sustine Lahey.

Greseli de evitat atunci cand vrei sa il ajuti pe copil sa faca fata esecului

  • Manifestarea lipsei de incredere in copil: „Nu stiu cum o sa reusesti sa iesi din situatia asta.”
  • Umilirea acestuia
  • Crearea de obstacole astfel incat copilul sa esueze     
  • Lipsa de interes fata de problemele copilului sau refuzul de a oferi ajutor copilului atunci cand ti-l cere: „Este problema ta, nu ma intreba pe mine.”

Iar daca iti e greu sa il lasi pe copil sa faca fata esecului, iata ce castiga un copil care invata acest lucru:

  • Curajul de a incerca lucruri noi sau dificile
  • Perseverenta atunci cand intampina obstacole
  • Bucuria de a evolua si de a-si pune in valoare potentialul
  • Independenta si incredere in sine

„Arta” de a-ti invata copilul cum sa faca fata esecului presupune trecerea de la alegerea parintelui de a „salva” copilul din orice situatie dificila la alegerea acestuia de a-l ajuta sa iasa singur din situatia respectiva.

Copilul tau a avut ocazia sa invete sa faca fata esecului?


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe