characters characters

Copiii nu sunt obraznici. Ei inca invata cum sa se poarte

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 octombrie 2014    |   2000 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/edmdusty/2733792047/


“De ce unii copii sunt asa obraznici?” auzim de multe ori. Motivul pentru care copiii sunt “obraznici” de multe ori, este de fapt incapacitatea lor de a rezolva corect problemele. Cu alte cuvinte, copiii inca nu stiu cum sa rezolve diverse dificultati, asa ca reactioneaza prin furie si protesteaza asa cum stiu: nerespectand regulile. Daca ar sti cum sa reactioneze adecvat atunci cand au o problema, copiii nu s-ar manifesta prin comportamente pe care majoritatea adultilor le eticheteaza drept “obraznice”.


Care sunt tipurile de probleme pe care le intampina copiii:

1. Probleme emotionale. Cu totii trecem prin situatii in care ne simtim furiosi, suparati sau fericiti la culme. Multi copii inca nu au invatat cum anume sa isi gestioneze emotiile. In acest caz e important sa-ti ajuti copilul sa isi identifice emotiile si sa caute modalitati prin care sa le inteleaga si sa le faca fata intr-un mod cat mai adaptabil. Iti poti aminti o situatie in care copilul tau a aruncat cu o jucarie in alt copil pentru ca s-a infuriat pe el? Sau o situatie in care a plans, a dat din picior si a tipat pentru ca nu i-ai cumparat ce a dorit? In ambele situatii, s-a confruntat cu emotii puternice, carora nu a stiut sa le faca fata, asa ca le-a manifestat asa cum a putut.


2. Probleme sociale. Uneori copiii nu reusesc sa se inteleaga prea bine cu cei de aceeasi varsta: fie ii desconsidera, fie sunt invidiosi, fie se plictisesc sau isi doresc parteneri cu care sa se simta in competitie sau de la care sa simta ca au de invatat ceva. In plus, copiii invata foarte greu cum anume sa fie asertivi si sa spuna “nu” in anumite situatii. E important sa iti ajuti copilul sa recunoasca prieteniile toxice, cum anume sa spuna “nu”, cum sa ceara ajutor, cum sa ofere ajutor sau cum sa isi faca prieteni. Copiii care se confrunta cu astfel de situatii pe care nu stiu sa le rezolve, pot ajunge sa ii agreseze pe ceilalti, sa ii critice sau sa ii respinga, intrand in conflicte.


3. Probleme functionale. Acestea se refera la situatiile in care copilul are de indeplinit o sarcina casnica sau trebuie sa faca un proiect pentru scoala. Invata-l cum sa procedeze atunci cand are dificultati in a realiza o actiune concreta: cui poate cere ajutorul, cum poate gasi idei noi, care sa functioneze. Ajuta-l sa descopere ce trebuie sa invete pentru a realiza cu succes activitatea care ii creeaza dificultati. Copiii care se confrunta cu astfel de situatii pot refuza sa isi faca temele, pot minti ca le-au realizat deja sau pot refuza in mod agresiv sa faca anumite sarcini casnice.


Cum anume iti poti invata copilul sa rezolve probleme?

Cel mai potrivit moment de care sa te legi este atunci cand are loc un incident. Pastreaza-ti calmul si discuta cu copilul despre ce anume s-a intamplat. Fa acest lucru insa cand sunteti calmi amandoi, nu in valtoarea emotiilor. Scopul tau este sa identifici problema care a stat la baza si sa-ti inveti copilul cum sa o rezolve intr-un mod adecvat. In plus:


1. Elimina-l pe “De ce?” din vocabular. Acesta invita la scuze si poate trezi sentimente de vinovatie. Pune intrebari de genul: “La ce te-ai gandit atunci cand...”, “Ce ai crezut ca vei obtine daca...”, “Ce te-a determinat sa...”. Aceasta tehnica se potriveste atat in cazul prescolarilor, cat si al adolescentilor.


2. Concentreaza-te pe cate o problema pe rand. Evita sa readuci in discutie intamplari mai vechi.


3. Identificati solutiile adecvate pe care le va putea pune in practica intr-o situatie similara. Permite-i copilului sa vina el cu o idee si ofera-i sugestii in cazul in care nu se descurca singur.


4. Concentrati-va pe solutii concrete. Deseori cand il intrebi pe copil ce ar putea sa faca diferit data viitoare iti vor raspunde simplu: “Voi fi mai bun”, “Nu voi repeta ce am facut”. Gandind asa, copilul tau poate fi convins ca va proceda corect, fara a fi nevoie sa depuna niciun efort. In astfel de cazuri, fii mai specific si intreaba: “Cum anume?”, “Ce vei face in schimb?”.


5.Cauta sa ii oferi copilului un model de comportament. Observatia este metoda cheie folosita de copii pentru a actiona si a reactiona. Asa ca, acorda atentie felului in care rezolvi tu insuti problemele emotionale, sociale si functionale cu care te confrunti:).


Indiferent de metodele alese pentru a-ti invata copilul sa rezolve probleme, aminteste-ti ca atunci cand copilul tau se poarta “obraznic”, o face pentru ca nu a invatat inca sa reactioneze intr-un mod adecvat. Copilul tau cand s-a manifestat “obraznic” ultima data?


Citeste si:
"Esti obraznic!" Efectele etichetarii copilului

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe