characters characters

Lipsa de respect la copii. 5 lucruri pe care sa le eviti

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 ianuarie 2024    |   786 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 18 ani +.

lipsa de respect la copii
Una dintre cele mai dificile situatii cu care se confrunta parintii este lipsa de respect a copiilor. Dezamagirea, frustrarea sau chiar furia intensa, ingrijorarea cu privire la relatia voastra si cautarea de solutii pentru imbunatatirea acestei situatii sunt cateva dintre reactiile cele mai frecvente ale parintilor la comportamentele agresive sau lipsite de respect ale copiilor. Iata cinci lucruri pe care sa le eviti daca observi un comportament lipsit de respect la copilul tau.

Citeste si:


Cum incurajezi fara sa vrei lipsa de respect la copilul tau


Adolescentii si lipsa de respect


Lipsa de respect la copii. Cinci lucruri pe care sa le eviti ca parinte


Reactiile emotionale intense

Multi parinti traiesc emotii intense - fustrare, furie, dezamagire, ingrijorare -  cand copilul lor da dovada de lipsa de respect, pentru ca iau comportamentul copilului personal. Cu alte cuvinte, lipsa de respect a copilului este interpretata ca rezultatul alegerilor pe care parintele le-a facut in relatia cu copilul. De aceea, parintele poate ajunge sa se indoiasca de propriile abilitati sau chiar sa isi piarda increderea in propria persoana ("Nici macar copilul nu ma respecta."). Asemenea ganduri pot da nastere la reactii emotionale intense, care prelungesc conflictul dintre parinte si copil sau il incurajeaza pe copil sa continue comportamentele lipsite de respect. 


Alternativa sanatoasa este sa iei o pauza atunci cand observi ca devii coplesit de emotii si sa reiei conversatia cu copilul tau atunci cand esti calm. In pauza, incearca sa identifici convingerile si gandurile care iti apar in minte cand copilul tau da dovada de lipsa de respect. Aminteste-ti care este mesajul pe care vrei sa il transmiti copilului in asemenea momente, formuleaza-l intr-o maniera cat mai clara si reia conversatia cu copilul tau.

Agresivitatea verbala

Alaturi de emotii intense, mai ales cand vine vorba de furie, apare deseori si agresivitatea verbala - fie ca ridici tonul, fie ca folosesti cuvinte mai putin placute, cand devii agresiv verbal in relatia cu copilul tau, efectele nu sunt niciodata pozitive. Pentru ca iti doresti sa obtii respectul de la copilul tau, este esential sa ii arati prin propriul comportament ca nu folosesti comunicare care indica lipsa de respect. De aceea, pauza in momentele de furie este strategia cea mai inteleapta si mai utila pe termen lung.


Incurajarea involuntara a comportamentului lipsit de respect fata de alte persoane

Deseori, din dorinta de a fi de partea copiilor nostri si din empatie fata de frustrarile sau supararile lor, putem incuraja fara sa ne dam seama, lipsa de respect a acestora fata de alte persoane. De exemplu, copilul tau s-a suparat pe un coleg pentru ca i-a furat stiloul sau pentru ca se poarta urat cu el si il numeste "idiot", iar pentru a-l consola pe copil, lasi sa treaca cu vederea acest apelativ. In aceasta situatie, copilul invata, implicit, ca in unele situatii, cuvintele jignitoare sunt acceptabile. Chiar daca esti de acord ca respectivul coleg a avut un comportament inadecvat, ii poti atrage atentia copilului tau ca acest lucru nu justifica lipsa de respect.


Solutia alternativa este sa il ajuti pe copil sa faca diferenta intre calitatile personale si comportamentele celor din jur. In exemplul de mai sus, colegul copilului tau are un comportament gresit si este important sa exprimi acest lucru fata de copilul tau - si, daca este nevoie, sa intervii pentru ca asemenea comportamente sa nu se mai repete. Insa cuvintele care jignesc alte persoane, chiar si in absenta lor, nu sunt acceptabile.


Incercarea de a-l forta pe copil sa te respecte

"Sunt parintele tau si trebuie sa ma respecti!" este replica pe care o adopta multi parinti cu un stil parental autoritar, insa rezultatul este rareori cel dorit. Respectul se castiga, chiar si in relatia parinte-copil, mai ales cand vinr vorba de preadolescenti si adolescenti. Acestia din urma vor pune la indoiala toate sfaturile, cunostintele si abilitatile parintilor.

Alternativa sanatoasa este sa ii arati copilului tau ca iti pastrezi calmul in momentele tensionate, ca ai limite clare privind comunicarea in familie ("Nu folosim cuvinte care jignesc in familie. Revenim la discutia aceasta dupa ce luam o pauza."), ca dai dovada de respectul pe care il ceri, intr-o maniera ferma si blanda in acelasi timp.

Orientarea catre comportamentele negative ale copilului

Cand parintii traiesc emotii intense pe care nu le gestioneaza eficient, relatia cu propriul copil risca sa devina in timp negativa si distanta. Parintele poate dezvolta asteptari negative fata de copil si poate ajunge sa observe cu precadere comportamentele mai putin potrivite ale copilului. Critica excesiva, corectarile frecvente si conversatiile in contradictoriu devin astfel un aspect obisnuit al relatiei dintre parinte si copil. Ca urmare, frustrarea copilului creste la randul ei, iar probabilitatea de a avea comportamente lipsite de respect creste si ea.

Solutia alternativa este sa faci un efort constient sa ii arati copilului tau ca observi lucrurile pozitive pe care le face. Evita insa tentatia sa ii amintesti de comportamentele negative. De exemplu, evita sa spui lucruri precum: "Vezi, cand ma asculti ce bine ne intelegem? De ce nu poti sa faci la fel si cand vine vorba de scoala?". Ramai concentrat doar pe comportamentele pozitive pe care le observi in momentul respectiv.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe