characters characters

Vinovatia parintilor - cauze frecvente

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 mai 2023    |   575 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

vinovatia in rolul de parinte
Cand devenim parinti, devenim responsabili de binele si siguranta copiilor nostri. Cu aceasta responsabilitate, apare si tendinta de invinovatire, critica de sine si asteptari extrem de ridicate fata de noi insine. Cum niciun parinte nu poate fi perfect – cel putin nu tot timpul - nu vom fi intotdeauna multumiti de alegerile facute pentru copiii nostri.

Citeste si:


Vinovatia in randul mamelor

 
Sentimentul de vinovatie in randul parintilor


Motive frecvente pentru care se simt vinovati parintii


Sentimentul ca nu am facut suficiente eforturi pentru copil, ca alti parinti se descurca mai bine sau ca ar trebui sa fim mai rabdatori, mai calmi sau mai eficienti sunt cateva dintre modalitatile in care se manifesta vinovatia in randul parintilor.

Iata cateva motive pentru care aproape toti parintii simt vinovatie la un moment dat.

Comportamentele dificile ale copilului in public

Cand copilul tau are o criza de furie in public, este agresiv fata de un alt copil sau are alte comportamente care ii pun pe cei din jur intr-o situatie dificila, vinovatia si rusinea fac parte din experienta emotionala a parintelui.

Concentreaza-te pe felul in care poti actiona in asemenea momente si aminteste-ti ca toti parintii trec prin astfel de situatii. Este important sa il opresti pe copil in mod ferm si bland atunci cand comportamentul sau este nepotrivit in public. In plus, poti incerca sa previi problemele, pe cat posibil – de exemplu, asigura-te ca este suficient de odihnit cand iesiti la plimbare sau la joaca si pregateste-l din timp pentru situatiile care sunt dificile pentru el.

Momentele in care iti pierzi rabdarea sau calmul

Ai tipat (din nou) la copil pentru ca nu te asculta si, dupa ce te-ai calmat, ai simtit ca esti cel mai rau parinte din lume. Vinovatia dupa o izbucnire de furie se numara printre cele mai dureroase si dificile experiente din viata de parinte. Cum poti gestiona aceasta situatie? Exprima-ti parerea de rau si cere-ti scuze copilului, aratandu-i ca stii ca agresivitatea verbala nu este un comportament acceptabil in familie si gandeste-te la strategii prin care poti evita aceasta situatie in viitor.

Este important sa iti aduci aminte ca felul in care comunicam cu cei din jur devine in timp automat, in functie de obiceiurile pe care ni le formam. De aceea, cu cat ai obisnuit mai mult sa ridici vocea la copil, cu atat mai dificil poate fi sa elimini acest obicei. Incepe fiecare zi cu intentia de a nu comunica agresiv chiar daca esti furios si cu idei pe care le poti pune in aplicare pentru a evita acest comportament – de exemplu, iesi din camera pentru a te calma cand devii frustrat sau furios.

Alimentatia copilului

Multi copii trec printr-o perioada in care refuza sa manance alimente diverse sau sanatoase, spre ingrijorarea parintilor lor. Alege sa il expui pe copil la o diversitate sanatoasa de alimente in continuare, fara a-l forta sa le consume. Pune accentul pe incercare si curiozitate, incurajandu-l doar sa le incerce. In timp, in lipsa unor probleme medicale, preferintele si alegerile culinare ale copilului tau se vor diversifica.

Timpul petrecut de copil in fata ecranelor

Desigur, timpul excesiv (mai multe ore pe zi) petrecut in fata ecranelor afecteaza atat echilibrul emotional, cat si sanatatea fizica a copiilor. Dar pentru cei mai multi parinti, eliminarea totala a timpului petrecut pe ecrane este imposibila. Cat timp copilul tau are si alte activitati si interese in afara timpului petrecut pe telefon sau tableta si cat timp nu petrece ore intregi in fiecare zi in acest fel, inseamna ca mentii un echilibru din acest punct de vedere.

Lipsa de timp sau de energie

Copilul tau ar vrea sa te joci cu el doua ore in fiecare zi, dar ai responsabilitati diverse care iti consuma timpul si energia.Timpul si energia sunt resurse limitate, asa ca este natural sa nu poti spune Da copilului tau tot timpul. Este preferabil sa petreci mai putin timp cu cel mic, dar sa acorzi intreaga ta atentie copilului, decat sa petreci mult timp cu el, dar sa fii prea obosit sau stresat pentru a fi prezent cu adevarat langa el. In plus, copiii au nevoie sa vada ca propriii parinti pot avea grija de propriile nevoi fizice si emotionale. Asadar, limitele interpersonale sunt esentiale in gestionarea vinovatiei in aceasta situatie.

Cand vinovatia devine coplesitoare, pot aparea stari de depresie sau anxietate, epuizare parentala, probleme de somn sau de alimentatie, ducand pe termen lung la probleme de sanatate fizica sau emotionala.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe