characters characters

Cum il inveti sa spuna “Nu”

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 octombrie 2010    |   3926 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cum il inveti sa spuna nuDe multe ori, copiilor le este frica sa refuze anumite lucruri sau persoane din teama de a nu fi acceptati de grupul de prieteni. Debutul consumului de alcool, tutun, droguri, jocuri interzise, activitati cu un nivel ridicat de adrenalina incep in special in cadrul grupurilor din care copiii vor sa faca parte. “Vrei sa fii membru in gasca noastra? Atunci va trebuie sa faci asta. Daca nu, inseamna ca esti un las ori nu esti suficient de bun pentru noi”. Acestea sunt cele mai frecvente replici pe care le aud cei ce vor sa adere la un grup sau altul.

 

 

Alteori, nici nu este nevoie ca presiunea sociala sa se exprime atat de direct. Copiii se pot simti obligati sa aiba anumite comportamente pe care in mod normal nu le aproba, pentru ca simt ca altfel nu s-ar integra in grup.

 

In cele ce urmeaza iti oferim un ghid despre ce poti sa ii spui copilului atunci cand ceva nu i se pare normal, intre limitele decentei sau in afara propriului tau sistem valoric, fara a-i supara pe ceilalti:
1. Spune “Nu, multumesc”. Este foarte simplu sa spui un simplu “Nu, multumesc.” atunci cand ti se ofera o tigara sau o gura de alcool pe care tu nu vrei sa o consumi. Daca exista presiune din partea celorlalti, iata si alte metode.


2. Repeta refuzul pana cand persoana care vrea sa-ti ofere ceva se satura sa te tot imbie ori pana cand tie iti vine o idee mai stralucita in minte.


3. Ofera un motiv.
Spre exemplu, poti sa spui “Nu, multumesc, nu m-as simti bine daca as face asta.”, “Nu am  chef acum.”, “Pot sa ma simt bine si fara aceasta substanta”. Ideea este de a ramane ferm pe pozitie, refuzand ceea ce i se ofera, nu de a da un argument extrem de plauzibil.


4. Mergi mai departe si ignora oferta. Exista situatii in care aceasta tehnica functioneaza, insa se poate sa dea si gres.


5. Schimba subiectul ori propune altceva.
“Hai sa facem altceva in loc de a…” este o replica foarte potrivita, dar si o modalitate de a-ti manifesta curajul prin lansarea unei alte provocari, a unei alternative. Asa ai putea evita si ca ceilalti sa consume in continuare droguri, alcool sau tutun.


6. Fii asertiv: inseamna a putea sa ramai ferm pe pozitie si a refuza cu tact in asa fel incat sa nu se ajunga la consecinte negative. Astfel de situatii sunt importante in viata copilului pentru ca il invata cum sa reactioneze si sa faca fata unor situatii tentante. Cu cat se confrunta mai des, cu atat isi va imbunatati tehnicile de a se descurca si a gestiona situatii de acest gen. Este o lectie de viata pe care o invata inca de mic si care ii va fi utila oricand.


7. Paraseste situatia. Daca niciuna din tehnicile de mai sus nu functioneaza, recomanda-i copilului sa paraseasca pur si simplu grupul in care se afla. Daca are nevoie de cineva sa vina sa il ia, asigura-l ca poate avea incredere in tine sau sugereaza-i o alta persoana care poate veni oricand in ajutorul lui.


Si nu uita. Cel mai util sfat pe care poti sa il dai copilului tau: “Cea mai buna metoda de a evita activitatile care nu-ti fac placere este de a-ti gasi un alt mediu social.” Stima de sine si increderea in propriile lui valori, in fortele proprii ii vor fi cei mai buni aliati in viata. De cele mai multe ori, grupurile/gastile care isi aleg oamenii si membrii in functie de “cat pot duce” (consum de alcool sau droguri) nu sunt mediile care te ajuta sa evoluezi in viata si sa-ti indeplinesti scopurile. Cu cat iti e mai clar ce anume vrei sa faci, care-ti sunt pasii pentru a deveni ceea ce vrei, cu atat deciziile pe care le vei lua vor fi cele mai potrivite.


Cultiva increderea in propria persoana, arata-i iubire, stima si respect, iar comunicarea si intelegerea dintre voi va fi mai buna. Asa va putea infrunta cu capul sus provocarile vietii si va sti sa spuna intr-un mod cat se poate de politicos: “Nu, multumesc”.


Recomandarile tale:
Tu ce parere ai? Cat de greu le este copiilor din ziua de azi de a spune NU in fata provocarilor? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe