characters characters

Artele spectacolului si dezvoltarea copilului

Cum ii ajuta pe copii artele spectacolului

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 aprilie 2017    |   3662 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

artele spectacolului
Artele spectacolului (teatru, dans, opera, arta cinematografica etc.) pot contribui mult la dezvoltarea emotionala a copiilor. Chiar daca pot parea preocupari mai putin „serioase” decat alte activitati extrascolare (precum sahul sau informatica, de exemplu), artele spectacolului ofera copiilor o serie de beneficii specifice, la fel de importante pe termen lung.

Artele spectacolului antreneaza mintea, corpul si emotiile, pentru a exprima diverse aspecte ale experientei umane. Cursurile de actorie, dans sau pantomima ii invata pe copii nu doar cum sa fie mai expresivi la nivel corporal si verbal, dar si cum sa inteleaga mai bine relatiile sociale, trairile sau conflictele specific umane.

Iata ce abilitati isi pot dezvolta copiii folosindu-se de artele spectacolului sau de ce este bine sa incurajezi interesul copilului pentru actorie, dans sau alta forma de arta a spectacolului:

  • Exprimarea creativa a sinelui. Invatarea unei arte implica intotdeauna exprimarea creativa a personalitatii copilului. A ne exprima creativ inseamna a invata cum anume sa ne exprimam in orice situatie, atat in relatiile profesionale, cat si in cele personale. Artele spectacolului ii ajuta pe copii sa se autocunoasca mai bine si sa isi exploreze propriile abilitati. Deseori, copiii si adolescentii descopera in cadrul acestor cursuri noi aptitudini si abilitati, pe care nu banuiau ca le au. Pentru ca acest lucru sa se intample, este important ca profesorii si parintii sa se asigure ca mediul in care copiii se exprima creativ este unul liber si lipsit de critica.
  • Arta construieste increderea in sine.  Ce poate pune mai mult la incercare curajul unui copil sau adolescent decat sa apara pe scena, in fata unui public si sa ofere un spectacol, oricare ar fi natura lui (teatral, de dans etc.)? Performanta in fata unui public presupune curajul de a accepta orice reactie va avea acesta. Intotdeauna unii vor avea pareri pozitive, in timp ce altii pareri negative. Artele spectacolului ii invata pe copii cum sa le accepte pe ambele si in acelasi timp sa isi pastreze integritatea.
  • Arta inseamna colaborare. Prin natura sa, arta inseamna a colabora si comunica profund, a stabili conexiuni, a impartasi interese si obiective comune. Artele spectacolului presupunun nivel ridicat de incredere in cei cu care colaborezi si despre semnificatiile interactiunii cu acestia. La fel se intampla si intr-un proiect de grup pe care copilul tau il are de realizat. Pentru a obtine rezultatele dorite, e important sa invete sa aiba incredere in cei din jur, sa se implice cu totul in sarcina si sa invete de la ceilalti.
  • Artele spectacolului exerseaza capacitatea de concentrare a copilului. Un spectacol nu poate fi reusit daca actorii nu sunt concentrati complet asupra lui, daca nu isi orienteaza toata energia, atentia si emotiile asupra performantei prezente. Acelasi tip de concentrare si implicare este esential si in invatare.
  • Artele spectacolului si rezolvarea de probleme. Sculptorul Magdalena Abakanowicz spunea: „Arta nu rezolva problemele, dar ne face constienti de existenta lor.”. Orice proces de creatie presupune si rezolvare de probleme. De exemplu, cand pun in scena o piesa de teatru, copiii vor fi nevoiti sa gaseasca solutii pentru o multime de probleme, de la felul in care este jucata o anumita scena pana la cele mai potrivite decoruri sau costume.
  • Feedback-ul constructiv. Feedback-ul este o parte esentiala a artelor spectacolului. Copiii pot fi cei care il primesc, dar si cei care il ofera, deoarece de cele mai multe ori orice spectacol presupune munca de echipa. Copiii pot invata sa foloseasca informatiile primite pentru a-si imbunatati performanta si pot invata sa formuleze feedback-ul astfel incat sa fie acceptat si luat in considerare.

Practicarea oricarei forme de arta este foarte importanta pentru orice copil fiindca ii poate deschide noi orizonturi si il formeaza nu doar ca artist, ci si ca  om. Chiar daca nu isi doreste sa urmeze o cariera artistica si chiar daca nu are un talent special pentru acest domeniu, activitatile artistice il vor ajuta pe copil sa se cunoasca mai bine, sa se exprime si sa invete lucruri noi.

In plus, artele spectacolului il poate expune pe copil unui mod unic de comunicare si relationare cu cei din jur: „Lumea e un loc complicat in care oamenii sunt divizati. Artele tind sa ii uneasca pe oameni intr-un mod in care nimeni altcineva n-ar putea-o face” (David Rubenstein)

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/batmoo/3735638680

Citeste si:

10 motive pentru a face cursuri de teatru 


Beneficiile cursurilor de dans pentru copii
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe