characters characters

Despre increderea in sine la copii

Cum sa cresti un copil increzator in sine

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 februarie 2016    |   2874 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Despre increderea in sineFiecare etapa de viata poate fi stresanta indiferent daca esti copil sau adult, iar parintilor le revine sarcina de a-si ajuta copiii sa treaca prin aceste etape pana la maturitate cu incredere si curaj.

Atunci cand un copil este protejat prea mult de catre parinti, deseori se simte in siguranta si confortabil fiindca nu este nevoit sa se confrunte cu frica si nesiguranta. Pare a fi situatia ideala pentru copil, insa este o solutie temporara. Pe masura ce trece timpul si copilul va trece prin schimbari (gradinita, cursuri extrascolare etc.), copilul ultraprotejat va incepe sa se simta extrem de nesigur in lipsa parintilor.

Cu siguranta ca situatiile noi pot trezi teama si nesiguranta in copil. Insa pregatindu-l pentru schimbarea care urmeaza, vorbindu-i despre lucrurile bune pe care aceasta le aduce si punand accentul pe entuziasmul cu privire la procesul sau de crestere, parintii isi pot ajuta copilul sa faca fata emotiilor, fara a recurge la protectie excesiva.

Iata o formula de parenting care iti poate fi de folos daca vrei sa iti ajuti copilul sa devina mai increzator: formula NICE.

Cum inlocuiesti teama copilului cu entuziasmul pentru provocari?

N - Notice - Observa

Acorda atentie nevoilor copilului tau, in special capacitatii sale de a indeplini anumite sarcini si de a le gestiona. Daca iti doresti ca cel mic sa aiba succes si sa invete lucruri noi, cauta sa discuti despre avantajele si despre beneficiile de care va bucura dupa ce va invata un anumit lucru.

I-Involve- Implica

Mentine-l pe copil implicat in deciziile care il privesc si lasa-l sa aleaga atunci cand este posibil acest lucru. Implica-l in schimbarile prin care va trece, pregatindu-l din timp pentru ele: vizitati gradinita sau scoala, vorbiti despre prima vizita la medic sau despre ce se va intampla la cursurile de inot. Astfel, il vei ajuta sa isi construiasca un sentiment al controlului si ii vei creste motivatia si entuziasmul pentru a trece la etapa urmatoare din viata. Cu alte cuvinte, il vei ajuta sa creasca increzator in el insusi.:)

C-Correct- Corecteaza

Copiii au nevoie de ajutorul parintilor in special la inceput, cand e vorba de lucruri si experiente noi. Si vor avea nevoie de ajutor o perioada, pana isi vor forma obiceiuri si abilitati si vor invata noile comportamente. Primind insa feedback de la tine, copiii nu vor trai sentimentul esecului si frica de greseala. Evita sa tipi atunci cand copilul nu face lucrurile cum ar trebui. Foloseste cuvinte de incurajare, ofera instructiuni, arata-i la ce anume te astepti din partea lui. Renunta la critica in favoarea feedback-ului constructiv.

E-Encourage- Incurajeaza

Acest lucru este esential daca iti doresti sa cresti increderea copilului in propria persoana. Oricand si oriunde, copilul trebuie sa stie ca parintelelui are incredere in el. Cuvintele de confirmare si de incurajare il vor ajuta sa faca fata fricilor si nesigurantei.

In cele din urma, toate aceste recomandari iti amintesc sa te apropii de copilul tau, sa pornesti de la premisa ca, oferindu-i rabdare si afectiune, va reusi sa treaca peste toate provocarile si schimbarile care apar in viata lui. Avand alaturi un parinte calm si increzator la randul lui, copilului ii va fi mai usor sa isi creasca increderea in sine.

*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii ajutam pe copii sa iasa din zona de confort
    Cum ii ajutam pe copii sa iasa din zona de confort 1
    20 septembrie 2023   

    Activitatile sau experientele noi ii fac adesea pe cei mici sa se simta inconfortabil si sa le evite. Este util sa vedem insa aceste experiente ca ocazii de a iesi din zona de confort.

  • Complexe de inferioritate
    Complexele de inferioritate se formeaza in copilarie
    26 septembrie 2022   

    Una dintre cele mai daunatoare convingeri, care duce la suferinta emotionala pe termen lung, este cea ca este ceva profund in neregula cu noi insine, astfel incat nu meritam aprecierea, afectiunea sau iubirea celor din jur.

  • Increderea parintilor
    Increderea parintilor in potentialul copiilor
    11 aprilie 2022   

    Increderea parintilor in potentialul copiilor sta la baza relatiilor apropiate dintre parinti si copii. Cum iti arati increderea in copilul tau si de ce este important sa faci acest lucru?

Mai multe