characters characters

Violenta in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 ianuarie 2011    |   5090 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

violenta in familieViolenta in familie sau abuzul domestic consta intr-o serie de comportamente care includ violenta verbala, violenta fizica, sexuala, presiune psihologica asupra unuia dintre parteneri in scopul intimidarii si manipularii. Abuzul domestic poate fi impartit in 3 categorii: abuz asupra copilului, asupra unuia din partenerii de viata si  abuz asupra unui batran din familie care nu se poate apara singur.
 
 
 
 
Violenta in familie are cateva elemente cheie:
  • intimidarea
  • umilirea unei persoane
  • ranirea fizica a acesteia

Cele mai frecvente cazuri intalnite sunt abuzurile si violenta domestica exercitata de catre un barbat fata de o femeie cu sau fara copil.  
Violenta in familie apare pentru ca abuzatorul doreste sa controleze celelalte persoane.

Ce trebuie sa stii despre violenta in familie

Nu exista scuze pentru un comportament violent. Multe dintre victimele violentei domestice ajung sa considere ca ele sunt vinovate pentru comportamentul agresorului si sa creada ca daca s-ar comporta altfel, abuzul ar inceta. De aceea, nu cer sprijin altor persoane si raman in relatia respectiva chiar daca nu este benefic pentru ele.

Copiii au nevoie sa traiasca intr-un mediu in care sa primeasca de la parinti sprijin, caldura si incredere reciproca. Acestea sunt prezentate deseori in literatura de specialitate ca elemente de baza pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Studiile arata ca pentru un copil este mai bine ca parintii sa fie divortati si sa locuiasca doar cu unul dintre ei, decat sa isi continue viata intr-o familie in care este martor al violentei fizice si/sau verbale dintre parintii lui.

Pentru a iesi dintr-o astfel de situatie, au nevoie de sprijin. Exista organizatii non-guvernamentale care ofera consiliere femeilor care au fost sau sunt victime ale violentei in familie. Poti gasi informatii despre una dintre aceste organizatii aici.
 
Copiii trebuie sa stie ca exista o persoana sau un serviciu care le este adresat strict lor si la care pot sa apeleze in caz de nevoie. In Romania, Telefonul Copilului a fost infiintat in anul 2006, fiind finantat din fonduri Phare. Asociatia Telefonul Copilului  este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, al carei scop este acela de a proteja copiii impotriva oricarei incercari de incalcare a drepturilor lor, impotriva oricarei forme de abuz. Numarul de telefon la care poate fi contactat un specialist este: 116.111

Cunosti persoane care au fost victimele violentei in familie? Cum ai incercat sa le ajuti?




Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe