Un record de generozitate in cadrul Colectei Nationale de Alimente: in doar trei zile, 626,9 de tone de alimente donate pentru peste 100.000 de oameni in nevoie
Sub sloganul „Impreuna hranim speranta”, Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania - FBAR si cele noua Banci Regionale pentru Alimente din Bucuresti, Cluj, Roman, Brasov, Oradea, Timisoara, Constanta, Craiova si Galati anunta cu entuziasm si recunostinta rezultatele remarcabile ale Colectei Nationale de Alimente, desfasurata in perioada 13-15 decembrie. Aceasta editie a marcat cel mai mare rezultat obtinut de la debutul campaniei in 2019.
Editia de Craciun a Colectei Nationale de Alimente a stabilit un nou record, demonstrand puterea solidaritatii si generozitatii. Gratie sprijinului donatorilor din toata tara, au fost colectate 626,9 tone de alimente neperisabile, echivalentul a 26 de tiruri pline de hrana. Aceasta cantitate impresionanta a fost transformata in 1.253.941 de portii de mancare, oferind sarbatori mai demne si mai senine pentru 100.793 de persoane vulnerabile, prin intermediul a 352 de organizatii caritabile partenere.
Desi initiativa s-a incheiat oficial in magazinele partenere pe 15 decembrie, campania a continuat neobosit in depozitele Bancilor pentru Alimente si in camarile organizatiilor partenere, pana cand fiecare aliment donat a ajuns la cei care aveau cea mai mare nevoie. Angajati, organizatii si voluntari dedicati au sortat cu grija alimentele, iar masinile au parcurs sute de kilometri pentru a prelua donatiile din magazine si a le pune pe masa celor vulnerabili.
Rezultatele impresionante ale celei de-a XI-a editii:
- 626,9 tone de alimente neperisabile: Peste jumatate de milion de romani din toate colturile tarii si-au deschis inimile si au contribuit la colectarea acestei cantitati record, oferind alimente indispensabile pentru pregatirea unor mese consistente destinate semenilor aflati in dificultate.
- 1.253.941 de portii de hrana: Fiecare aliment donat a fost transformat in portii de hrana, asigurand mese calde pentru cei aflati in nevoie.
- 100.793 de persoane sprijinite: Beneficiarii acestui val de generozitate includ copii din centre de plasament, familii aflate in dificultate, persoane fara adapost si varstnici singuri sau din camine, care au primit alimente esentiale pentru mese mai bogate si sarbatori mai linistite.
- 8.797 de voluntari implicati: Adevarati eroi ai sperantei, acestia s-au dedicat cu entuziasm tuturor etapelor campaniei, de la colectarea alimentelor din cele 985 de magazine participante pana la sortare si distributie. Prin efortul lor neobosit si implicarea plina de compasiune, au transformat generozitatea in speranta.
- 352 de organizatii partenere: Acestea au mobilizat resurse, voluntari si logistica pentru ca alimentele donate sa ajunga rapid si eficient pe mesele celor care aveau cea mai mare nevoie.
Acest impact fara precedent al campaniei a fost posibil datorita mobilizarii remarcabile a partenerilor din retail, precum Lidl Romania, PENNY | REWE Romania, Auchan Romania si Kaufland Romania, alaturi de CHEP Romania si Edenred Romania, care s-au alaturat unui efort comun de a sprijini comunitatile vulnerabile. Mobilizarea si implicarea impresionanta a acestor parteneri, impreuna cu voluntarii si donatorii, au creat un moment de unitate si solidaritate, demonstrand puterea generozitatii.
„Aceasta editie a Colectei Nationale de Alimente subliniaza solidaritatea si forta unei retele nationale a binelui, care conecteaza generozitatea donatorilor cu nevoile celor mai vulnerabili. Este cea mai ampla mobilizare din istoria campaniei, demonstrand ca, indiferent de provocari, oamenii de bine gasesc puterea de a sprijini semenii aflati in dificultate. Multumim tuturor celor implicati – donatori, voluntari, parteneri din retail si organizatii caritabile. Fiecare aliment donat a fost mai mult decat hrana – a fost un simbol al sperantei si al umanitatii,” a declarat Gabriel Sescu, presedintele Federatiei Bancilor pentru Alimente din Romania – FBAR
Colecta Nationala de Alimente ramane un exemplu puternic al solidaritatii din Romania, reunind comunitati intregi pentru a oferi hrana si bucurie de sarbatori celor aflati in dificultate. Organizata de FBAR impreuna cu Bancile pentru Alimente membre, aceasta campanie a devenit un simbol al generozitatii, crescand cu fiecare editie in impact si amploare.
Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania – FBAR, impreuna cu cele noua Banci Regionale pentru Alimente din Bucuresti, Cluj, Roman, Oradea, Brasov, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, constituie o mare retea nationala de solidaritate la dispozitia societatii, organizatiilor caritabile si a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte intre existenta surplusului de alimente si cei care au mai multa nevoie de hrana. Bancile pentru Alimente colecteaza si redistribuie ONG-urilor partenere produse pe care producatorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le doneaza sau le transfera cu scopul de a reduce risipa alimentara. Obiectivul asumat al Bancilor este acela ca alimentele si produsele nealimentare considerate surplusuri, in care au fost investite resurse materiale, timp si munca, sa nu ajunga pierderi sau risipa, ci sa fie consumate de catre cei aflati in dificultate si care nu au putere de cumparare, contribuind astfel si la reducerea emisiilor de gaze produse de deseurile alimentare. FBAR se inspira din modelul Federatiei Europene a Bancilor pentru Alimente (FEBA) si este recunoscuta ca membru cu drepturi depline al acesteia. Din 2016, cand a fost creata prima Banca pentru Alimente la Bucuresti si pana astazi, Reteaua Nationala a Bancilor pentru Alimente a salvat de la pierdere si risipa 27.486 tone de alimente, in valoare de peste 64 milioane euro. Aceste alimente au fost transformate in aproximativ 54,9 milioane de portii de hrana pentru peste 292.600 persoane in dificultate, aflate in grija celor 807 ONG-uri partenere.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Banca pentru Alimente Bucuresti inaugureaza un nou hub logistic pentru a sprijini mai eficient lupta impotriva risipei alimentare
Dupa aproape noua ani de activitate, Banca pentru Alimente Bucuresti, alaturi de Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania - FBAR, parteneri de incredere si sustinatori, deschide un nou hub logistic modern, in noul parc Logicor Bucharest III Pallady, situat strategic, la iesirea spre Autostrada Soarelui, pentru a facilita desfasurarea activitatilor.
-
Provocarea lunii Decembrie. Incurajeaza bunatatea in familie si in jurul tau
Intr-o lume in care succesul, competitia si comparatiile cu cei din jur conduc sau influenteaza in mare parte interactiunile cu cei din jur, bunatatea poate deveni cu usurinta una dintre calitatile umane cele mai subestimate.
-
Parintele - model de rol pentru copil
Copiii invata mai multe lucruri observand si imitand comportamentele celor din jur decat ascultand explicatii si argumente. Parintii sunt primele modele de comportament ale copiilor si le vor influenta dezvoltarea viitoare in numeroase feluri. Cum poti sa te asiguri ca esti un model pozitiv pentru copilul tau?
Adauga tu primul comentariu: