Teama de succes
Este usor de inteles de ce exista si cum se manifesta teama de esec. Desi poate parea greu de imaginat, exista insa o serie de motive care il pot face pe copilul tau sa se teama chiar si de lucrul pe care ai crede ca si-l doreste cel mai mult: succesul.
Cum se manifesta teama de succes?
Cele mai frecvente preocupari nascute din teama de succes sunt:
- „Daca invat prea mult, ceilalti vor crede ca sunt un tocilar.”
- „Daca sunt prieteni cu mine doar pentru ca eu sa ii ajut la teme?”
- „Daca nu voi mai lua note bune, imi vor ramane la fel de buni amici?”
- „S-ar putea ca profesorii sa imi acorde mai multa atentie daca invat bine si astfel sa atrag antipatia colegilor.”
- „Daca obtin acum un rezultat bun, cei din jur se vor astepta de la mine sa obtin rezultate bune la toate concursurile.”
- „Daca parintii mei vad ca ma pricep la matematica, vor vrea sa urmez o cariera in domeniu, iar eu nu imi doresc acest lucru.”
Teama de succes apare la copiii cu potential, dar care refuza sa depuna efort pentru a obtine rezultate bune, la copiii introvertiti
care nu vor sa fie in centrul atentiei sau la copiii care nu s-au integrat foarte bine in clasa.
Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca teama de succes
1. Vorbeste-i copilului despre ce inseamna succesul. Ii poti cere sa iti spuna ce inseamna pentru el un succes, care sunt consecintele placute, dar si neplacute ale lui, care sunt persoanele pe care le considera de succes etc. Pentru a fi mai simplu, ii poti recomanda sa scrie pe o lista toate convingerile sale despre succes.
2. Identificati toate consecintele negative pe care le-a scris pe foaie copilul tau. Incercati impreuna sa descoperiti cum si-a format aceste idei. Este posibil ca, in mod involuntar, membrii familiei sau profesorii sa ii fi creat temeri nejustificate legate de urmarile unui succes. De exemplu, daca dupa o nota buna la fizica, i-ati spus ca de acum inainte va asteptati sa ia doar 10 la aceasta materie, este posibil ca presiunea resimtita de copil sa fi fost prea mare, facandu-l sa se teama de reusite.
3. Vorbeste despre reusitele pe care le-a avut pana acum. Descoperiti impreuna care au fost consecintele reusitelor sale: au fost mai mult pozitive sau mai mult negative? Daca intr-adevar reusitele copilului tau au fost urmate de izolare sociala sau rivalitate din partea colegilor, este bine sa discuti despre aceste aspecte. Arata-i ca reactiile celor din jur nu conteaza atat de mult pe cat conteaza sa aiba o viata implinita si sa fie multumit de el.
4. Intreaba-l ce ar insemna pentru el sa aiba succes. Fiecare dintre noi defineste succesul in mod diferit.
5. Include-l in grupuri de copii la fel de talentati. In acest mod va intelege ca a fi mai bun decat altii nu inseamna neaparat a fi singur. Exista grupuri de copii pe care ii unesc diferite lucruri: fie fac parte din aceeasi clasa sociala, au aceeasi pasiune, sunt interesati de acelasi domeniu, si-au conturat viata dupa aceeasi valoare etc. Incearca sa ii elimini sentimentele de nesiguranta si singuratate ale copilului tau. Niciodata nu va fi singur, indiferent daca va alege sa mearga pe calea succesului ori sa se mentina la nivelul la care se afla acum.
6. Exprima-ti afectiunea fata de copil in momentele in care are un esec. Ramai aproape de el atunci cand ia o nota mica, la fel cum esti aproape de el atunci cand are un rezultat bun la scoala. Astfel, copilul nu se va teme ca iubirea ta fata de el depinde doar de reusitele pe care le obtine.
7. Atunci cand observi ca teama de succes afecteaza mai multe domenii din viata copilului tau sau il impiedica sa se implice in activitati care l-ar ajuta sa evolueze, nu ezita sa apelezi si la consilierul scolar care va poate ajuta in aceasta situatie.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole
-
Sindromul de stres post traumatic la copii – cand apare si cum il recunoastem
Sindromul de stres posttraumatic este o tulburare de anxietate cauzata de expunerea la un eveniment traumatic. Poate aparea atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor.
-
Cum recunosti temerile copilului in noul an scolar, in contextul pandemiei
Incheiem cu totii prima saptamana din acest an scolar, inceput cu altfel de emotii decat cele obisnuite, legate de invatare, note si relatii cu colegii. La acestea, se adauga temerile legata de siguranta si sanatate, dar si de recuperarea materiei pierdute in anul scolar anterior. Iata la ce este bine sa fii atent cand vine vorba de echilibrul emotional al copilului in acest an scolar.
Comentează: