characters characters

Parintii severi ii determina pe copii sa minta mai des

25 august 2016    |   2640 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Parinti severi
Parintii severi, care pun mult pret pe obedienta copilului, risca sa aiba copii care mint mai des, nu copii care asculta mai des.

Victoria Talwar, cercetatoare la Universitatea McGill si experta in dezvoltarea socio-cognitiva a copilului, a aratat ca parentingul bazat pe severitate si autoritate duce la imbunatatirea abilitatii copiilor de a minti. Intr-o atmosfera in care pedepsele sunt frecvente, pentru cele mai mici abateri, copiii invata sa minta pentru a evita masurile punitive ale parintilor.

Intr-un studiu realizat in doua scoli (intr-una dintre scoli, regulile erau relaxate, in cealalta, regulile erau stricte), copiii au fost rugati sa ghiceasca ce obiect se afla in spatele lor, in functie de sunetul pe care il face obiectul. Obiectele erau imposibil de ghicit, deoarece sunetele nu corespundeau obiectelor. De exemplu, o minge de baschet scotea un sunet ascutit. Astfel, daca elevii ghiceau corect obiectul, insemna ca au tras cu ochiul la obiect. In timpul experimentului, adultul iesea din camera, iar la intoarcere, il intreba pe copil ce obiect se afla in spatele lui si daca a tras cu ochiul la el.

Rezultatele au aratat ca in scoala cu reguli relaxate numarul de copii care au mintit este asemanator cu cel din multe scoli occidentale. In scoala cu reguli stricte insa, copiii s-au dovedit a fi extrem de rapizi si de eficienti in a minti.

Specialistii in dezvoltarea copilului arata ca abilitatea de a minti nu este neaparat un lucru rau si ca atunci cand copiii incep sa minta, inseamna ca incep sa isi dezvolte abilitati psihologice importante.

Exista o legatura intre abilitatile cognitive ale copiilor si abilitatea lor de a-i insela pe cei din jur. Potrivit teoriei Victoriei Talwar, exista mai multe etape pe care le parcurg copiii atunci cand vine vorba de abilitatea de a minti:

  • In jurul varstei de 2 ani, apar minciunile „primare”, prin care copilul inceasca sa isi ascunda greselile, dar care nu sunt convingatoare si nu iau in considerare gandurile parintelui.
  • Pana la varsta de 4 ani, apar minciunile secundare. Acestea sunt personalizate, luand in considerare personalitatea, comportamentul si convingerile persoanei care este mintita si sunt mai credibile.
  • La 7 sau 8 ani, apar minciunile tertiare, cand copilul asociaza minciunile cu fapte reale, pentru a crea povesti credibile.

Cu cat aceste etape apar mai devreme, cu atat este mai probabil ca prescolarul sa fie mai inteligent decat media. Desi capacitatea de a minti antreneaza inteligenta emotionala, limbajul si comunicarea nonverbala, este bine sa ai in vedere si felul in care minciunile frecvente ale copilului tau afecteaza relatia cu tine. Iti reamintim ca alte cercetari arata ca stilul de parenting asociat la maturitate cu cel mai ridicat nivel de implinire si fericire este cel bazat pe apropiere emotionala si sprijin.


Sursa: Iflscience.com


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/mamchenkov/2427573948/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu