characters characters

Rabdarea la prescolari

Cum il inveti pe copilul prescolar sa astepte

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 aprilie 2016    |   2275 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

rabdarea la prescolari
„Ai rabdare!”, „Asteapta!”, „Nu te grabi!” sunt indemnuri pe care le folosim atunci cand copiii devin agitati si vor sa reactioneze cat mai repede, la primul impuls, ceea ce nu aduce intotdeauna rezultate prea bune. Harvey Karp, autorul unor carti foarte cunoscute precum „Cel mai fericit copil din bloc” sau „Cel mai fericit prescolar din bloc” sustine ca parintii isi invata copiii sa astepte in moduri care nu se dovedesc eficiente.

„Sa spunem ca scrii un mesaj pe telefon, in timp ce copilul vine si te trage de mana si iti cere sa mergi sa vezi ceea ce a facut. Deseori, parintii se opresc putin ii recomanda micutului sa astepte un minut. Continuarea e cunoscuta tuturor: copilul continua sa isi traga parintele de mana. A cere copiilor sa astepte, indiferent daca un minut sau mai mult, nu e o metoda eficienta”, sustine autorul. Karp spune ca ar trebui sa ne oprim din activitatea la telefon si sa il lasam pe copil sa ne duca spre locul cu „pricina” si abia apoi sa ii cerem sa aiba rabdare putin. El sustine ca atunci cand oamenii sunt aproape sa obtina ceea ce isi doresc, sunt mai dispusi sa aiba rabdare si sa astepte.

Asadar, in aproape toate scenariile e bine sa dam copilului aproape tot ceea ce isi doreste, dar cand suntem aproape sa ii indeplinim cererea, sa ne oprim si sa il rugam sa astepte. Spre exemplu, daca copilul tau se joaca si te cheama sa il vezi, apropie-te de el atunci cand te cheama si spune „Un minut am nevoie sa astepti”, gaseste-ti de lucru pentru 10 secunde, dupa care priveste-ti copilul jucandu-se si multumeste-i: „Ma bucur ca ai asteptat”.

Folosind aceste pauze scurte si apoi intarindu-i comportamentul de a astepta e tot ceea ce are nevoie copilul pentru a invata sa astepte. Asadar, atunci cand ai nevoie ca cel mic sa astepte foloseste pasii:

  • Apropie-te de copil.
  • Priveste-l.
  • Cere-i sa astepte cateva secunde.
  • Continua-ti treaba.
  • Priveste ceea ce dorea sa iti arate.
  • Multumeste-i pentru ca a asteptat.

Aceasta strategie functioneaza daca ii dai copilului ocazia sa exerseze abilitatea de a astepta frecvent si daca maresti treptat timpul in care copilul trebuie sa astepte.


Alte recomandari pentru a-l invata pe copil sa astepte

Este important sa incepi destul de devreme (chiar de la un an) sa il inveti pe copil sa astepte, pentru a obtine rezultate.

Nu intra in panica atunci cand copilul iti spune ca se plictiseste si vrea sa faceti ceva impreuna. Este important sa invete sa astepte si in asemenea situatii. Daca parintele se grabeste intotdeauna sa implineasca cererile copilului, acesta nu poate isi exerseze abilitatea de a astepta.

Atunci cand este lasat sa astepte pentru cateva minute, copilul are ocazia sa invete sa isi ocupe timpul singur. La varste mici, il poti auzi fredonand sau spunandu-si o poveste, la varste mai mari se poate juca sau va citi pana cand parintele este gata sa se ocupe de el. Ii poti recomanda copilului o activitate pe care sa o faca atunci cand asteapta, cu mentiunea ca este liber sa faca si altceva: „Vin in camera cand termin de spalat vasele. Mai am doua farfurii. Pana atunci, poti aduna jucariile. Sau poti face altceva.”.

Ai incredere in copilul tau ca poate invata sa astepte. Atunci cand il abordezi pe copil cu increderea ca poate sa faca acest lucru, ii vei inspira si lui calm si siguranta.

Intarzie implinirea anumitor dorinte ale copilului tau. Daca isi doreste o pisica, iar tu esti de acord sa luati una, nu este nevoie sa o luati chiar in ziua in care ati decis acest lucru :). Poti programa adoptia pisicii peste doua zile sau o saptamana, astfel incat copilul sa invete ca pentru anumite lucruri, este necesar sa astepte.

Faceti activitati care necesita rabdare. De exemplu, plantati cateva seminte in pamant si asteptati sa rasara sau jucati-va jocuri in care copilul trebuie sa astepte sa ii vina randul:). De asemenea, daca observi ca cel mic nu are rabdare in parc, de exemplu, cand trebuie sa astepte sa ii vina randul sa se dea in leagan, ofera-i cat mai multe ocazii de a exersa rabdarea in aceasta situatie, marind frecventa vizitelor in parc.


Nu ceda in fata crizelor de plans sau de furie. Daca te vei grabi sa ii indeplinesti orice dorinta pentru ca incepe sa planga sau sa tipe, copilul va invata ca poate obtine ce isi doreste fara sa fie nevoie sa astepte. A avea rabdare nu este mereu confortabil, insa este o abilitate care il va ajuta pe copil mai mult decat il deranjeaza in prezent.


Desigur, exista si situatii in care interventia ta este urgenta, iar in timp il poti invata pe copil care sunt aceste situatii astfel incat siguranta lui sau a altor copii sa nu fie pusa in pericol. De exemplu, il poti invata pe copil ca atunci cand cineva s-a lovit, sa vina sa iti spuna direct acest lucru.

Copilul tau prescolar a invatat sa astepte? :)


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/chefranden/14684693494/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe