characters characters

Prietenii copiilor

Propus de: Diana Apopi   |   28 aprilie 2010    |   3589 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copii la joaca
"Mami, mergem doar in spatele blocului pentru a juca fotbal. Atata tot. N-ai incredere in mine?"

Ce te faci atunci cand copilul te intreaba daca ai incredere in el? Te-ai gandit vreodata daca intr-adevar ai incredere? Si daca raspunsul este DA, cum i-ai demonstrat acest lucru?


Prietenii sunt o sursa de cunoastere deosebita pentru copilul tau. Chiar daca stirile prezinta o alta realitate, chiar daca ai auzit multe lucruri referitoare la influentele negative pe care grupul de prieteni il are, totusi e bine sa-i permiti copilului tau sa aiba prieteni si sa iasa la joaca. Statisticile spun ca, cele mai multe dintre vicii (alcool, fumat, consum de droguri) se datoreaza prietenilor, dar, daca ai incredere in copilul tau si in educatia pe care i-ai oferit-o pana acum, atunci trebuie sa-i permiti sa mai iasa din cand in cand “cu gasca”. Inca de la cele mai mici varste, copilul va prefera compania prietenilor si te va lasa pe tine, ca si parinte in grijile de zi cu zi. Este cursul normal pe care-l urmeaza viata. Prietenii invata unul de la celalalt comportamente specifice varstei lor; ei sunt persoane care au aceleasi griji, preocupari si ganduri, de aceea prietenii vor avea un rol foarte important. Micile secrete pe care tie nu ti le pot impartasi, primul baiat de care-i place si cu care se joaca in curtea scolii, prima fata careia vrea sa-i dea un buchetel de ghiocei, toate acestea sunt mult mai usor de spus unui prieten de aceeasi varsta, decat mamei sau tatalui. Sunt probleme care-i preocupa si pe care nu ti le pot spune cu atata usurinta ca si celui mai bun prieten sau celei mai bune prietene.


Pentru a avea siguranta ca, grupul de prieteni este unul potrivit pentru copilul tau, urmareste-l indeaproape. Ofera-i sansa sa se intalneasca la tine acasa, sa se joace in gradina, in jurul blocului, in camera de joaca a propriului tau copil. Aminteste-ti ca trebuie intotdeauna sa-i arati ca ai incredere in deciziile pe care le ia, ca ii esti prieten. Asta nu inseamna ca trebuie sa inchizi ochii la orice lucru care ti se pare suspect. Intra si tu in cercul lor de prieteni, invita-i la o prajitura duminica pentru a-i cunoaste. Formeaza relatii de prietenie cu parintii acestora pentru a avea mai multa liniste sufleteasca. Supravegheaza-l in asa fel incat sa nu creada ca vrei sa-l controlezi.


Citeste articolul in continuare: Ce invata copiii din relatiile de prietenie


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/53795104@N00/5899307208

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Abilitati sociale
    Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
    22 septembrie 2022   

    Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe