Legenda Martisorului
Legenda Martisorului si obiceiurile de 1 Martie
In primele zile ale lunii martie, obisnuim sa oferim si sa primim martisoare. Asa este traditia, insa exista si o poveste in spatele acesteia, legenda martisorului, pe care ai putea sa i-o spui copilului tau, oferind o semnificatie aparte micului accesoriu.
Martisorul este strans legat de legenda Babei Dochia, ziua de 1 Martie fiind numita Martisor, Baba Dochia sau chiar Dragobete cap de primavara.
Inspirat dintr-un personaj crestin, Sfanta sau Mucenica Eudochia, sarbatorita pe 1 Martie, Dochia este cea care, in mai multe variante ale povestii, urca pe munte prea devreme primavara si moare din cauza frigului.
Iata una dintre variantele legendei babei Dochia. Dochia avea o nora, pe care o napastuia des. Intr-un an, de 1 Martie, baba Dochia isi trimite nora sa spele lana la rau, pana cand lana alba devine neagra, iar lana neagra devine alba. Nora primeste ajutor divin si reuseste sa spele lana asa cum i-a cerut soacra. Dochia, vazand fragii copti adusi de nora, crede ca a venit primavara, asa ca decide sa plece la munte cu oile, imbracata in 12 cojoace. Pe drum, fie ca este prea cald, fie ca ninge sau ploua, Dochia isi da jos cojoacele pe rand. Cand ramane doar in camasa, gerul o ingheata, transformand-o in sloi si apoi in stanca.
In alte variante ale legendei, baba Dochia este avertizata de alti oameni ca in luna martie (sau Martisor) timpul este schimbator, dar refuza sa ii ia in seama, razand de Martisor (Zeul Marte). Martisor imprumuta de la Februarie doua zile reci, pentru a se razbuna, iar baba Dochia ingheata de frig.
De asemenea, alte legende spun ca baba Dochia a tors firul martisorului folosind furca pe care a luat-o cu ea pe munte.
Obiceiurile de Martisor
Fie ca este la gradinita, fie ca este la scoala, copilul tau va oferi martisoare. Clasice sau atipice. Facute de el sau cumparate. Indiferent de alegerea lui, este important sa stie care sunt obiceiurile de martisor.
Cele doua fire din care este format snurul de martisor reprezinta vara si iarna, iar martisoul este numit si “funia zilelor”.
Snurul de martisor era legat la mana, la gat sau prins in pieptul copiilor de catre parinti, care il ofereau celor mici inainte de rasaritul soarelui, pe 1 Martie. Era purtat de catre fete si femei. De snurul de martisor era prinsa o moneda. Se spune ca martisorul avea rolul de a proteja oamenii de soarele arzator.
In unele zone, femeile legau snur de martisor si animalelor, pentru a le proteja.
Data pana la care se purta martisorul difera in functie de zona: 9 Martie, 12 martie, cand infloreste visinul sau trandafirul sau chiar de Sfantul Gheorghe. Exista obiceiul de a agata snurul de martiosr pe ramurile pomilor infloriti.
Unele surse arata ca martisorul era confectionat si din lana alba si neagra sau lana alba si albastra.
Aromanii puneau martisorul in ajunul zilei de 1 Martie, pe 28 sau 29 Februarie.
*Autor foto: Nicu Buculei
Surse:
MuzeulTaranuluiRoman.ro
Ion Ghinoiu, Zile si mituri. Calendarul Taranului Roman
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
Ocazie unica de a vedea înaintea tuturor Spider-Man: Across the Spider-Verse, plus multe alte animații, la preț special pentru toată lumea
-
Traditii de Anul Nou in familie
Ce traditii de familie puteti adopta pentru Anul Nou? Iata cateva idei.
-
Ziua Limbii Romane. Cum ii invatam pe copii sa vorbeasca corect
Ziua Limbii Romane este sarbatorita in fiecare an pe 31 august, incepand din anul 2011, prin evenimente culturale si educative diverse, care au rolul de a ne aminti bucuria de a citi, a comunica si a crea in limba noastra. Iti propunem sa sarbatorim Ziua Limbii Romane descoperind cateva lucruri mai putin cunoscute despre aceasta si explorand feluri in care ii putem ajuta pe copii sa invete sa vorbeasca corect de la cele mai mici varste.
Comentează:7 comentarii