characters characters

Legatura dintre timpul petrecut la monitor si problemele de atentie

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 septembrie 2014    |   3115 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/carbonnyc/3502409281/


Cresterea numarului de copii care sufera de tulburari de atentie a dus la un efort considerabil de a descoperi cauzele acestor probleme. Desi inca nu s-a ajuns la un consens cu privire la cauza care determina ADHD-ul, se pare ca exista o legatura intre timpul petrecut in fata televizorului si riscul de aparitie a tulburarilor de atentie la copii.


Conform unui studiu publicat in 2004, copiii cu varsta intre 1-3 ani care se uita la televizor vor avea probleme de atentie dupa varsta de 7 ani. Fiecare ora in plus petrecuta in fata televizorului creste riscul aparitiei tulburarilor de atentie cu 10%.


Conform autorilor studiului, creierul se dezvolta foarte repede in primii ani de viata, iar schimbarea brusca a canalelor, a imaginilor de la TV, precum si trecerea de la un episod la altul afecteaza producerea conexiunilor dintre neuroni.


In plus, expunerea indelungata la TV inseamna pentru copii nu doar deficite atentionale, ci si obezitate, comportamente alimentare inadecvate si violenta.


Daca acestea sunt problemele in primii ani de viata la copii, in ceea ce ii priveste pe adolescenti, a petrece mai mult de 3 ore pe zi in fata calculatorului inseamna un risc crescut pentru problemele de somn din perioada de adult.


Ce sugereaza specialistii?


Pentru prescolari si scolari

  • Copiii cu varsta sub 2 ani nu ar trebui sa se uite la televizor deloc.
  • Redu timpul petrecut in fata televizorului de catre copilul tau.
  • Nu lasa televizorul aprins toata ziua, doar ca sursa de zgomot de fundal deoarece acesta afecteaza dezvoltarea limbajului copiilor.
  • Evita vizionare programelor la TV inainte de somn.
  • In dormitorul copiilor nu ar trebui sa existe televizor.
  • Atunci cand copilul se uita la TV, fii alaturi de el pentru a-i explica anumite scene/imagini pe care nu le intelege.
  • Daca programul la care va uitati implica si violenta, discuta cu copilul pentru a vedea cum intelege din punct de vedere emotional scenele.

Pentru preadolescenti si adolescenti

  • Incurajeaza miscarea in fata televizorului (chiar daca urmareste o emisiune sau un film, poate sa ridice greutati, sa faca genoflexiuni sau orice alte exercitii). Astfel, este mai putin probabil ca adolescentul tau va suferi din cauza consecintelor unui stil de viata sedentar si nici nu va ramane “hipnotizat” in fata televizorului ore intregi, find energizat de activitatea fizica.
  • Evitati schimbarea continua a canalelor fiindca asta inseamna ca veti pierde cateva ore fara sa va uitati la ceva anume. Cautati programul TV si aprindeti televizorul doar atunci cand incep emisiunile sau filmele pe care vreti sa le urmariti.
  • In cazul vizionarii de reclame, discuta cu copilul tau despre modul in care se incearca manipularea prin imagine a privitorului si incercarea de a-l transforma in consumator fidel.
  • In plus, daca copilul tau iti spune ca poate invata in timp ce se uita si la televizor pentru ca face “multitasking”, specialistii sustin ca asa ceva nu exista. Din cauza noii tehnologii, copiii devin mai degraba instrumente ale schimbarii sarcinilor, ceea ce in engleza se numeste “task-switching”. Ei tind sa schimbe sarcinile intre ele in loc sa le duca la bun sfarsit, rand pe rand. Se presupune ca acest fenomen duce la scaderea perioadei de timp in care copilul isi poate concentra atentia asupra unei sarcini.

In general, timpul pe care copilul il petrece in fata unui ecran (de televizor, computer etc.) este bine sa fie limitat. Asigura-te ca petreceti cu totii timp in aer liber, in natura, ca faceti miscare si ca petreceti timp concentrati asupra unei singure activitati si veti reusi sa evitati problemele de atentie. Copilul tau cat timp petrece in fata televizorului?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe