characters characters
diana dragu 18 aug 2014

Sunteti intotdeauna impartiali cand vine vorba de relatia dintre frati?

Propus de: diana dragu   |  

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Ca parinti, gasim tot felul de siretlicuri pentru a pacali micutii sa manance, sa doarma singuri in camera lor sau sa reactioneze pozitiv fata de multe lucruri la care sunt reticenti. Numai ca multi dintre noi uitam ca ei cresc si isi dezvolta personalitatea si incep sa aiba puncte de vedere proprii. Replicile lor vin si ne trezesc la realitate: ”Mami, am si eu dreptatea mea!”Deunazi, doua surori se certau un incarcator de tableta. Fiecare vroia sa incarce atunci si doar atunci tableta proprie. Si cea mai mare dintre ele, mai inteleapta sa zicem, incerca pasnic sa ii explice ca de cu seara ea cedase locul la incarcator. Acum, vezi Doamne, era randul ei prioritar. Ea vrea acum si doar acum! Eu impaciuitoare zic: “Hai, las-o pe ea ca uite cum face!”. Replica insa a venit trasnet: “Si daca face asa, ce? Nu ma impresioneaza! Este logic si firesc sa fie randul meu acum sa incarc!”.Sincer, dreptate avea totala, dar m-am blocat si nu am stiut cum sa ies din situatie. Am decis sa mai cumparam un incarcator la urmatoarea runda de shopping. Dar nu a fost convingatoare alegerea mea. Cea mica a fost incantata, dar cealalta nu. Nu i se pare normal ca surorile mai mari sa fie mereu ingaduitoare. Ca doar lor sa li se reproseze boacanele celor mai mici. Si argumentele ei au fost persuasive, astfel incat am decis sa foloseasca incarcatorul dupa reguli clare. Nici asa nu a fost o idee acceptata de majoritate. Cea mica a pitit incarcatorul pentru ca nu a fost ea fusese privilegiata in aceasta speta

Voi cum ati fi procedat in situatia asta?! Cum procedati cand se cearta copiii?

Raspunsuri(1)

Autentifică-te pentru a putea raspunde.
 • Clara Popescu

  Clara Popescu 20 aug 2014 13:07

  Diana, mi se pare un caz clasic de luptă pentru putere între copii:).

  Şi înţeleg foarte bine frustrarea fetei mai mari. Mi-au trecut mai multe răspunsuri prin minte, printre care şi unele mai puţin "ortodoxe". Probabil, dacă aş fi fost obosită sau supărată, m-aş fi gândit serios să le iau tableta şi să le spun să se joace cu altceva dacă nu se înţeleg între ele:).

  Dar probabil soluţia cea mai "decentă"în această situaţie este să facilitezi discuţia între ele şi să le întrebi care este soluţia în acest caz, fără să oferi tu răspunsuri. Problema e că se aşteaptă de la tine să iei decizia, iar asta înseamnă să apelezi la autoritate; dar dacă le ceri să vorbească şi să decidă împreună o soluţie care le mulţumeşte pe amândouă, ai câştigat:).

  Important e să nu încerci să discuţi cu ele când sunt încă nervoase, pentru că nu ajungi nicăieri.

  Mai întâi, e bine să identifici emoţiile "Cred că sunteţi nervoase, triste, frustrate etc. Mai întâi ne liniştim şi apoi discutăm." Iar ca să ne liniştim, le-aş spune să respirăm adânc şi să păstrăm liniştea câteva minute. Sau să stăm întinse şi să ascultăm o melodie liniştita:)

  Poate ar fi bine să le laşi pe rând să vorbească despre ce au simţit când s-au certat: de ce a fost fiecare furioasă, de ce a insistat să fie ea cea care încarcă prima tableta. Atrage atenţia fiecăreia dintre ele că cealaltă fetiţă este supărată din cauza conflictului.

  Apoi discutăm:"Voi cum credeţi că putem rezolva situaţia astfel încât să fiţi amândouă mulţumite? E o situaţie care vă implică pe voi, deci voi trebuie să luaţi o decizie astfel încât niciuna dintre voi să nu se supere. Eu ştiu că ţineţi una la cealaltă şi e mai important să vă înţelegeţi bine decât să câştigaţi o luptă." şi le-aş lăsa să se gândească.

  Nu ştiu mai departe dacă fetele ar putea găsi o soluţie, dar rolul tău ar fi să le atragi atenţia către ce simt una faţă de cealaltă: chiar dacă sunt supărate pe moment, se iubesc şi îşi doresc să nu îşi producă tristeţe reciproc.  Apoi, poate, cu puţin noroc, conflictul ar fi uitat sau depăşit, fie găsesc un compromis, fie una dintre ele renunţă pentru că nu mai pare aşa important cine câştigă:) Depinde mult şi de vârsta lor, desigur:)

Citeste articole din aceasta tema

Mai multe