characters characters
Florentina Florica 20 oct 2014

Cum pot evita apropierea copilului meu de copiii problema ai clasei?

Propus de: Florentina Florica   |  

Varsta: 3 - 6 ani.

Din discutiile pe care le am cu baietelul meu acasa si cu dna educatoare la gradinita, imi dau seama ca acesta s-a apropiat mai mult de copiii problema din grupa. Nu stiu inca daca sunt prieteni sau doar i se par doar mai interesanti decat ceilalti. Poate, datorita faptului ca si el este un copil foarte energic, copiii care stau pe scaun si sunt ascultatori par plictisitori.
Stiu ca nu este frumos si mai ales nu este corect sa-i zic “Nu te juca cu X”, dar as vrea sa nu se imprieteneasca foarte tare cu acestia. Sunt de accord ca trebuie sa comunice cu ei, ca se joaca cu ei la gradinita, ca participa impreuna la activitatile grupei etc. dar nu vreau sa-i imite sau sa le copieze comportamentul.

Raspunsuri(4)

Autentifică-te pentru a putea raspunde.
 • Andra Nicolae

  Andra Nicolae 23 oct 2014 14:05

  Din cate imi dau seama noi avem aceeasi problema, si eu de cateva zile am primit reprosuri de la doamna educatoare ( anumiti parinti sau plans de comportamentul copilului meu), ca a invatat copii anumite gesturi si cuvinte. Acasa copilul este cuminte, nu vobeste urat si cand il intreb ce a facut la gradinita imi spune ca X  a vorbit urat, sau cel mai frumos a fost cu mine in curtea gradinitei cand am auzit un copil, coleg cu el, ce vocabular bogat avea, am ramas muta de uimire....parintele copilului  nu a avut nici o reactie.
  In concluzie cred ca trebuie vorbit cu doamna educatoare, ambii parinti si intrebata care parinti sau plans si ulterior discutat si cu ei.

  In privina dvs cred ca trebuie sa aveti o discutie mai serioasa cu  doamna educatoare, in general au copii" preferati" si chiar daca copilul dvs nu este cel mai rau sigur o sa exagereze.

 • Florentina Florica

  Florentina Florica 22 oct 2014 16:15

  Poate deja este considerat “copil problema”, nu stiu ce sa zic. Si nici nu-i categorisesc in niciun fel pe alti copii. Cred ca exprimarea mea nu a fost cea mai buna.

  De vreo 2 saptamani, am primit de la gradinita diverse reprosuri la adresa fiului meu. Mi se povesteau lucruri pe care nu le recunosteam la el. Am incercat acasa sa aflu ce-l determina sa zica sau sa faca asa ceva. De foarte multe ori imi zicea ca si x a facut sau a zis.

  Este adevarat ca este un copil foarte ambitios, cu un caracter foarte puternic, dar suntem foarte apropiati si discutam foarte mult. Astfel am indreptat foarte multe lucruri. Dar, acasa este cu totul altceva, lucru care este de inteles. Eu am unul singur, doamna are aproape 30 in grupa si este normal sa nu o tina nervii cu fiecare in parte. Pentru ca o inteleg, incerc sa mai fac si eu ceva in plus fata de ce fac in mod obisnuit pentru a imbunatati comportamentul.

  Sunt foarte intelegatoare in ceea ce priveste comportamentul copiilor foarte energici (am unul acasa). Am adresat aceasta intrebare in speranta ca primesc un sfat legat de modul in care trebuie procerdat in a-l determina pe el sa nu mai imite sau sa nu o mai supere foarte tare pe doamna.

  Va multumesc pentru sfaturile primite! :)

 • Andra Nicolae

  Andra Nicolae 22 oct 2014 10:15

  Dar atunci cand copilul tau este vazut la gradinita de alti parinti ca fiind "copilul problema" ?
  Copilul meu a invatat de la ceilalti copii lucruri urate, sa vobeasca urat, sa scuipe....eu nu am sesizat educatoarea doar am discutat cu el si l-am rugat sa nu mai imite comportamentul colegilor dar din pacate anumiti parinti acum spun ca acestia au invatat de la copilul meu toate aceste "iesiri", repet noi nu vorbim urat, acasa el nu pronunta aceste cuvinte chiar l-am intrebat de unde a auzit si ne-a spus numele lor.
  Deci in aceste caz noi ce putem face, sa mutam copilul la alta gradinita pentru a se linistii acesti parinti?

 • Alina Chiriac

  Alina Chiriac 21 oct 2014 12:27

  Mai intai, cred ca este bine sa nu il lasi sa vada cat de stresant este pentru tine gandul ca ii poate imita pe copiii "problema". Copiii simt foarte usor ingrijorarile noastre, iar uneori interdictiile ii fac sa aiba fix comportamentul pe care nu dorim sa il aiba :). Asadar, nici sa ii spui in mod direct sa nu se mai joace cu ei nu va functiona probabil.

  (Nu imi place deloc felul in care sunt descrisi copiii cu un temperament mai energic, inca de la varsta prescolara..daca sunt priviti si numiti "problema", se vor comporta in continuare problematic, pana la maturitate - dar asta e alta discutie:). )

  Asadar, cred ca poti vorbi cu copilul tau despre ce comportamente sunt permise si ce comportamente nu sunt permise la gradinita si de ce. De asemenea, daca nu vrei sa se apropie prea mult de acesti copii, ii poti oferi ocazii sa isi faca alti prieteni, la locul de joaca, sau chiar dintre colegii mai cuminti, invitandu-i la voi acasa la joaca sau mergand impreuna in parc, de exemplu. Arata-i ca exista multe activitati interesante, care nu implica incalcarea regulilor.

  Pe de alta parte, trebuie sa iti spun ca am vazut multi copii cuminti prieteni cu copii "problema", fara sa devina mai obraznici sau "problematici" ei insisi. La varste mici, imitatia apare mai usor, intr-adevar, insa pe masura ce cresc, copiii pot face alegeri pe cont propriu, in functie de caracterul si temperamentul lor.  In plus, orice copil, oricat de cuminte, va face la un moment dat boacane, oricare ii sunt prietenii :)

Citeste articole din aceasta tema

Mai multe